Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2014

Νεότερη ενημέρωση: Μάιος – Ιούνιος 2014

AM_Peiraias_progress_Apr14_LG

Με μικρές καθυστερήσεις αλλά, προς το παρόν, χωρίς ανησυχία συνεχίζονται τα έργα για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από το σταθμό της Αγίας Μαρίνας προς το κέντρο του Πειραιά.

Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την πορεία του μετροπόντικα ο οποίος έχει διανύσει λιγότερα από 400 μέτρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτός από την χαμηλή ταχύτητα λόγω δυσκολιών που συνάντησε στο υπέδαφος, μία βλάβη σε εξάρτημα του μηχανήματος κατασκευής σηράγγων το ανάγκασε να παραμείνει ακινητοποιημένο για πολλές μέρες μέχρι την αποκατάστασή του.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη όσον αφορά τους πρώτους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), όπου οι εργασίες διεξάγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας έχει ολοκληρωθεί ήδη η εκσκαφή μέχρι το τελευταίο επίπεδο και έχει κατασκευαστεί η πλάκα θεμελίωσης. Με λίγα λόγια, ο σταθμός είναι σχεδόν έτοιμος να υποδεχτεί το μετροπόντικα ο οποίος όμως, εκτός απροόπτου, θα χρειαστεί 1 με 2 μήνες ακόμα για να φτάσει εκεί.

Γρήγορα συνεχίζονται οι εργασίες και στο σταθμό του Κορυδαλλού. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η εκσκαφή ενώ στη συνέχεια θα κατασκευαστεί η πλάκα θεμελίωσης, ο σταθμός δηλαδή θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί το μετροπόντικα πολύ πριν την έλευσή του το ερχόμενο φθινόπωρο. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες και στο σταθμό της Νίκαιας.

Στους τρεις τελευταίους σταθμούς της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) παρατηρούνται μεν καθυστερήσεις οι οποίες όμως δεν εμπνέουν ανησυχία δεδομένου ότι ο μετροπόντικας θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να φτάσει εκεί. Ο σταθμός του Πειραιά, ίσως ο πιο δύσκολος κατασκευαστικά λόγω της γειτνίασής του με το λιμάνι του Πειραιά, χρειάστηκε να μετατοπιστεί κατά 7 μέτρα προς τα ανατολικά προκειμένου να αποφευχθεί ένας κεντρικός αγωγός ομβρίων. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εφαρμοστούν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με το δρόμο να μετατοπίζεται μέσα στο λιμάνι και το κυκλοφοριακό έμφραγμα να είναι αναπόφευκτο για ένα ακόμα καλοκαίρι.

Στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου ολοκληρώθηκαν όλες οι αρχαιολογικές εργασίες, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίζει πως κανένα από τα ευρήματα δεν θα διατηρηθεί στη θέση του,  ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή του σταθμού. Τα ευρήματα πάντως (δεξαμενές και αγωγοί από το σύστημα ύδρευσης του αρχαίου Πειραιά) θα παρουσιαστούν μέσα σε μία θεματική έκθεση στο εσωτερικό του τερματικού σταθμού. Αρχαιολογικά ευρήματα (ψηφιδωτά) βρέθηκαν και στο φρέαρ Δεληγιάννη, κοντά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο σημείο όπου θα βγει στην επιφάνεια ο μετροπόντικας μετά την ολοκλήρωση της σήραγγας. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η μετακίνηση των ψηφιδωτών δαπέδων ενώ ένα από αυτά θα εκτεθεί και αυτό στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου.

AM_Peiraias_progress_Mar14_LG

Αναλυτικά, η εξέλιξη των εργασιών στην επέκταση κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κεφαλόδεσμου, εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης, προσωρινής αποστράγγισης πυθμένα και κατασκευής πλάκας θεμελίωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται η υδατοστεγάνωση και η κατασκευή τοίχων στο σταθμό Αγία Βαρβάρα.
  • Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή περίφραξη καθώς και οι αρχαιολογικές διερευνητικές τομές στο φρέαρ Ταξιαρχών του σταθμού Αγία Βαρβάρα.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων και ο κεφαλόδεσμος πασσάλων στο σταθμό Κορυδαλλός, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η γενική εκσκαφή στην τελική στάθμη (7ο επίπεδο).
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων, κεφαλόδεσμου και η προσωρινή αντιστήριξη του σταθμού Νίκαια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης της πλάκας θεμελίωσης και η κατασκευή προεντεταμένων αγκυρίων (4ου έως 8ου επιπέδου).
  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή πασσάλων και η αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ σε εξέλιξη είναι η εκσκαφή 2ου και 3ου επιπέδου του κυρίως κτηρίου του σταθμού Μανιάτικα.
  • Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή κατάληψη για τις παρακάμψεις των δικτύων ΟΚΩ καθώς η παράκαμψη του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του ΟΛΠ στο σταθμό Πειραιά. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές αρχαιολογικές τομές για τον εντοπισμό αγωγού αποχέτευσης του κτιρίου του ΗΣΑΠ.
  • Ολοκληρώθηκαν οι μετατοπίσεις δικτύων ΩΚΟ καθώς και η ανέγερση οικοδομικού γερανού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής πασσάλων της προσωρινής αντιστήριξης στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο σταθμό Δημοτικό Θέατρο.
  • Η εκσκαφή σήραγγας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 5%.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία -το 2017 σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα- θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά

AM_TRAM_progress_Apr14_LG

Μετά την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο του Πειραιά, σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι εργασίες αποκατάστασης νησίδων, διαγραμμίσεων κλπ. Αναλυτικά:

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού σε πεζοδρόμιο της Γρηγορίου Λαμπράκη, (το απέναντι στη διαδρομή του Τραμ).
  • Ξεκίνησαν εργασίες τεχνικών έργων σε διάφορες θέσεις της διαδρομής του Τραμ (στην τερματική στάση του ΣΕΦ, στην περιοχή της προβλεπόμενης στάσης Καραϊσκάκη, στην αναστροφή Λαμπράκη, κλπ).
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατόπιση των γραμμών τρόλεϊ (16 και 17) στην 2ας Μεραρχίας και 11προγραμματίζεται η άμεση έναρξη των εργασιών για την μετατόπιση της γραμμής 20 στην Μπουμπουλίνας, όλων εκτός διαδρομής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο 2 και οι εργασίες αναδιαρρύθμισης των χώρων γραφείων και βοηθητικών χώρων στο κτίριο 1, στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό, και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες παράδοσής τους προς χρήση στην ΣΤΑΣΥ/Τραμ.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο οικόπεδο της παιδικής χαράς στη Ριζάρειο- Π. Φαλήρου, και η παιδική χαρά παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου την 23η Απριλίου.

Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα αποτελείται από μία μονή κυκλική γραμμή μήκους 5,4 χλμ. που θα ακολουθεί τη διαδρομή: Νέο Φάληρο – Μικράς Ασίας – Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου Α΄ – Λιμάνι – Εθν. Αντιστάσεως – Ομ. Σκυλίτση – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι 12 στάσεις της διαδρομής θα είναι οι εξής: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μ. Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2013, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσουν 25 μήνες, δηλαδή η επέκταση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.

Δείτε επίσης:

Πηγές: athenstransport.com, Αττικό Μετρό Α.Ε., kathimerini.gr, φωτο: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*