Έφτασε στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας ο μετροπόντικας

sXIS5vΜετά από 9 μήνες δουλειάς, ο Ιππόδαμος, ο μετροπόντικας που σκάβει τη σήραγγα της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό, έφτασε στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας. Το μηχάνημα κατασκευής σηράγγων διένυσε συνολικά  598 μέτρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε την κατασκευή της σήραγγας από το φρέαρ της Αγίας Βαρβάρας. Το μήκος αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 9% των 6,5 χιλιομέτρων τα οποία θα κατασκευάσει ο Ιππόδαμος μέχρι να φτάσει στο κέντρο του Πειραιά. Άλλο 1 περίπου χιλιόμετρο σήραγγας (στην αρχή και το τέλος της επέκτασης) θα κατασκευαστεί με συμβατικές μεθόδους, μέσω υπόγειας εκσκαφής.

Η μέχρι τώρα πορεία του μετροπόντικα δεν ήταν χωρίς προβλήματα, καθώς δυσκολίες που συνάντησε στο υπέδαφος τον ανάγκασαν κινηθεί με μικρότερη ταχύτητα από ότι ήταν αναμενόμενο. Επίσης, μία βλάβη σε ένα εξάρτημα τον ανάγκασε να παραμείνει ακινητοποιημένος για πολλές μέρες μέχρι την αποκατάστασή του. Ο σταθμός της Αγίας Βαρβάρας ήταν έτοιμος να υποδεχθεί τον μετροπόντικα εδώ και δύο μήνες ενώ σχεδόν έτοιμος είναι και ο επόμενος σταθμός της επέκτασης, ο Κορυδαλλός. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο μετροπόντικας θα έφτανε στον Κορυδαλλό στις αρχές του φθινοπώρου αλλά τώρα η Αττικό Μετρό τοποθετεί το γεγονός αυτό αργότερα μέσα στη χρονιά, αλλά σίγουρα πριν το τέλος του 2014.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος πραγματοποίησε χτες τεχνική επίσκεψη στο έργο της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά και συγκεκριμένα τον Σταθμό Αγία Βαρβάρα παρουσία του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργου Καπλάνη, τόνισε τα εξής: «Η κατασκευή της Επέκτασης προς Πειραιά προχωρά απρόσκοπτα και ήδη ο μετροπόντικας έφτασε στον Σταθμό Αγ. Βαρβάρα. Το έργο που κατασκευάζεται είναι μία σημαντική επένδυση ύψους 660.000.000 ευρώ, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των ευρύτερων Δήμων, που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από ΜΜΜ. Το σημαντικότερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο της Αθήνας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας».

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία -το 2017 αν δεν υπάρξουν επιπλέον μελλοντικές καθυστερήσεις- θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, μειώνοντας την κυκλοφορία των ι.χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους. Με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2014

Πηγή: athenstransport.com, Αττικό Μετρό, φωτογραφίες: Αττικό Μετρό

AM_Press_16.06.2014_9_LB

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*