Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάιος – Ιούνιος 2014

Ο «Ιππόδαμος» κατά την είσοδό του στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ο «Ιππόδαμος» κατά την είσοδό του στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Έφτασε στην Αγία Βαρβάρα ο μετροπόντικας
  • Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη γραμμή 4 του Μετρό

Με σημαντικές εξελίξεις κύλησε το προηγούμενο δίμηνο για τις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ της Αθήνας. Όσον αφορά την επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, το κύριο γεγονός ήταν η άφιξη του Ιππόδαμου, του μετροπόντικα που σκάβει τη σήραγγα της επέκτασης, στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στις 16 Ιουνίου

Ο μετροπόντικας έφτασε εκεί μετά την εκσκαφή 600 περίπου μέτρων ή αλλιώς το 9% των 6,5 χιλιομέτρων σήραγγας που θα ανασκάψει έως ότου φτάσει στο κέντρο του Πειραιά. Η πορεία του μετροπόντικα μέχρι την Αγία Βαρβάρα δεν ήταν χωρίς προβλήματα, καθώς δυσκολίες που συνάντησε στο υπέδαφος τον ανάγκασαν κινηθεί με μικρότερη ταχύτητα από ότι ήταν αναμενόμενο. Επίσης, μία βλάβη σε ένα εξάρτημα τον ανάγκασε να παραμείνει ακινητοποιημένος για πολλές μέρες μέχρι την αποκατάστασή του.

Αυτές τις μέρες, ο Ιππόδαμος παραμένει στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας όπου δέχεται συντήρηση προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα την εκσκαφή του επόμενου τμήματος μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου έως το σταθμό του Κορυδαλλού. Εάν δεν προκύψουν προβλήματα και επιπλέον καθυστερήσεις, η άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό του Κορυδαλλού αναμένεται έως το τέλος του 2014.

Όσον αφορά τα έργα κατασκευής των σταθμών, μετά την αποχώρηση του μετροπόντικα από το σταθμό της Αγίας Βαρβάρας θα ξεκινήσουν οι κύριες οικοδομικές εργασίες στο σταθμό με στόχο η κατασκευή της πλάκας οροφής (και άρα η αποκατάσταση της επιφάνειας) να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Οι εργασίες στους 3 επόμενους σταθμούς (Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με το σταθμό του Κορυδαλλού να είναι από τώρα σχεδόν έτοιμος να υποδεχτεί το μετροπόντικα. Με πιο αργό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες στους τελευταίους 2 σταθμούς της επέκτασης λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών και κυκλοφοριακών συνθηκών (Πειραιάς) και αρχαιολογικών ανασκαφών (Δημοτικό Θέατρο), αν και δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία δεδομένου ότι θα μεσολαβήσουν 2 περίπου χρόνια μέχρι την άφιξη του μετροπόντικα στην πόλη του Πειραιά.

Αναλυτικά, η εξέλιξη των εργασιών στην επέκταση κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχει ως εξής:

  • Σταθμός Κορυδαλλός: Ολοκληρώθηκε η γενική εκσκαφή του Σταθμού και η εξυγίανση του πυθμένα θεμελίωσης – διάστρωση αποστραγγιστικής στρώσης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης, τοποθέτησης οπλισμού και σκυροδέτησης της πλάκας θεμελίωσης (Μάιος).
  • Σταθμός Νίκαια: Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή και απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής και η κατασκευή προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευμένο σκυρόδεμα, προεντεταμένα αγκύρια, μεταλλικές αντηρίδες) του 5ου και 6ου επιπέδου του κυρίως Σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής του κυρίως Σταθμού ( 7ου, 8ου και τελικού επιπέδου εκσκαφής), η κατασκευή προεντεταμένων αγκυρίων του 7ου & 8ου επιπέδου του κυρίως Σταθμού, η εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος του 7ου, 8ου και τελικού επιπέδου εκσκαφής του κυρίως Σταθμού, η εξυγίανση και παραλαβή του τελικού δαπέδου εκσκαφής του ανοικτού ορύγματος του κυρίως Σταθμού και η κατασκευή σήραγγας ΝΑΤΜ (Α’ Φάση) του Σταθμού.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων ΟΚΩ (αποχέτευση, ύδρευση, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή, η εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος και η κατασκευή προεντεταμένων αγκυρίων του 6ου επιπέδου του κυρίως κτιρίου του σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική τομή προς εντοπισμό της θεμελίωσης του κτιρίου του ΗΣΑΠ, οι αρχαιολογικές διερευνητικές τομές σε τμήμα της πρόσβασης 2, καθώς και η αποξήλωση στεγάστρων στην πρόσβαση 2. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες αποξήλωσης υφιστάμενων κατασκευών και οι διερευνητικές αρχαιολογικές τομές της πρόσβασης 3. Ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή κατάληψη / περίφραξη σε τμήμα της πρόσβασης 2 και η παράκαμψη οπτικών ινών C4i, οπτικών ινών ΟΛΠ, ΔΕΗ, ύδρευσης, και φυσικού αερίου στην περιοχή ΟΛΠ. Επίσης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή προσωρινής γέφυρας στο βορειοδυτικό άκρο του προβλήτα, η εγκατάσταση νέων χώρων αναμονής επιβατών, νέων τουαλετών σε νέες θέσεις και η ελάττωση πλάτους πεζοδρομίου επί της οδού Κόνωνος και η κατασκευή νέων κρασπέδων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική διερεύνηση και η ανασκαφή στο περίγραμμα εκσκαφής στην Πλατεία Κοραή. Ολοκληρώθηκε η ανέγερση του οικοδομικού γερανού και η αρχαιολογική ανασκαφή στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση, συντήρηση και η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης (33/51 τμχ) στην πλατεία Κοραή.
  • Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στο Φρέαρ Δεληγιάννη. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε περί διατήρησης ενός βοτσαλωτού δαπέδου και μη διατήρησης των υπόλοιπων αρχαιολογικών ευρημάτων. Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης για την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων προς διατήρηση (βοτσαλωτό δάπεδο) και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες απόσπασής τους.
  • Ολοκληρώνεται η συντήρηση του ΤΒΜ πριν ξεκινήσει η εκσκαφή του 2ου μεσοδιαστήματος.

sXIS5v

 

 

Γραμμή 4 του Μετρό

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, από το Άλσος Βεΐκου έως τον Ευαγγελισμό. Ο προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε στα 900 εκατ. ευρώ από 1 δις. Τα 450 εκατ. θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ ενώ το υπόλοιπο ποσό μέσω δανείων που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο διαγωνισμός του έργου πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα δεδομένου του ότι απαιτείται η πραγματοποίηση και νέων μελετών. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανατέθηκε σε ανάδοχο ο διαγωνισμός για «Γεωλογικές και Γεωτεχνικές Έρευνες και Μελέτες για τα Τμήματα Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη και Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της Γραμμής 4 του Μετρό». Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2013.

 

Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά

AM_TRAM_progress_May14_LG

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση 34 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά. Οι εργασίες στο κέντρο του Πειραιά συνεχίζονται και προς το παρόν αφορούν την μετατόπιση δικτύων κοινής ωφέλειας και τη διαρρύθμιση δρόμων και πεζοδρομίων. Αναλυτικά η εξέλιξη των έργων κατά τους προηγούμενους δύο μήνες:

  • Ολοκληρώθηκαν στην παρούσα φάση, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κεντρικό και το Α διαμέρισμα του Πειραιά.
  • Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες τεχνικών έργων σε διάφορες θέσεις της διαδρομής του Τραμ (στην τερματική στάση του ΣΕΦ, στην περιοχή της προβλεπόμενης στάσης Καραΐσκάκη, στην αναστροφή Λαμπράκη, κλπ).
  • Ολοκληρώθηκαν τα έργα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό, οι εργασίες στο κτίριο 2 και οι εργασίες αναδιαρύθμισης των χώρων γραφείων και βοηθητικών χώρων στο κτίριο 1, και παραδόθηκαν προς χρήση στην ΣΤΑΣΥ/ΤΡΑΜ.
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατόπιση της γραμμής τρόλεϊ 20 (από Βασ. Γεωργίου στην Μπουμπουλίνας).
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης ΟΚΩ (του αγωγού ακαθάρτων στη Γρ. Λαμπράκη και δικτύων ΔΕΗ στη στάση του ΣΕΦ και στην αναστροφή της Λαμπράκη).

Η ολοκλήρωση των εργασιών της επέκτασης αναμένεται έως το τέλος του 2015.

Δείτε επίσης: 

Πηγές: athenstransport.com, Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*