E-ticket, Transport Police και re-branding: Η αναδιοργάνωση των συγκοινωνιών της Αθήνας ως το 2016

PH ΣΥΡΜΟΣ ΜΕΤΡΟ

Πέρα από τις νέες τιμές στα εισιτήρια και τις κάρτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε σήμερα και ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας το οποίο ξεκίνησε από αυτό το καλοκαίρι και πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το 2016. Στο διάστημα αυτό, θα επέλθουν πολλές αλλαγές στις συγκοινωνίες με στόχο τη μείωση των εξόδων, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τα παρακάτω ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΣΑ:

Οι τρεις άξονες στους οποίους στηρίζεται το πλάνο, είναι οι εξής:

α) Αύξηση των εσόδων. Ανάπτυξη της εμπορικής πολιτικής του Ομίλου για:

  • αύξηση της διείσδυσης της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα
  • προσέλκυση περισσότερων επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες
  • καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής
  • αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων Ομίλου

β) Εξορθολογισμό των εξόδων. Μέσω της χρήσης κοινών υπηρεσιών σε επίπεδο Ομίλου με στόχο την:

  • στήριξη βασικών δραστηριοτήτων θυγατρικών εταιριών
  • προσαρμογή εσωτερικών διεργασιών στα πρότυπα της ΕΕ

γ) Στροφή στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων της πόλης

  • νέα εταιρική ταυτότητα, νέο brand, νέα εταιρική φιλοσοφία
  • φιλικές προς το περιβάλλον δημόσιες μετακινήσεις επί ίσοις όροις για όλους τους πολίτες

Η αναδιοργάνωση του Ομίλου ΟΑΣΑ έχει ως στόχο να μειώσει τη βάση κόστους του Ομίλου σε χρονικό ορίζοντα διετίας (2016), και να διατηρήσει ένα συμφωνημένο ποσοστό κόστους επί του κύκλου εργασιών μετά την αναδιοργάνωση.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους περιλαμβάνουν:

  • Εξορθολογισμό των εσωτερικών διαδικασιών του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών οικονομικού, προμηθειών, ανθρώπινου δυναμικού και μάρκετινγκ.
  • Ενοποίηση δράσεων του Ομίλου και συνέργειες για βέλτιστη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.
  • Επανασχεδιασμό του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ, βελτιστοποίηση αξιοποίησης του στόλου και των ανθρώπινων πόρων, καλύτερη αξιοποίηση του μετρό ως ραχοκοκαλιά για την προώθηση των συνδυασμένων μετακινήσεων (διαλειτουργικότητα).

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων περιλαμβάνουν:

  • Re-branding του Ομίλου ΟΑΣΑ και αλλαγή της στρατηγικής επικοινωνίας: Νέα στρατηγική επικοινωνίας, προκειμένου να προσεγγίσουμε το νεανικό κοινό και σύνδεση με τη βιομηχανία τουρισμού.
  • Μπάρες εισόδου (τουρνικέ) στα λεωφορεία, επέκταση της εφαρμογής του μέτρου «είσοδος-μόνο-από-τη-μπροστινή-πόρτα»: σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέσα στους επόμενους μήνες.
  • Δημιουργία Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών του Ομίλου. Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση ελεγκτών από το ΚΕ.ΜΕ.Α. Επίσης, προωθούμε την ιδέα της δημιουργίας ειδικού σώματος Urban Transport Police για τον καλύτερο έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου.
  • Ανασχεδιασμό του συστήματος παραγωγής και διανομής εισιτηρίων και καρτών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του εισιτηρίου e -voucher (θερμικό εισιτήριο) και mobile ticketing.

Τα δύο έργα ΣΔΙΤ, της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εντάσσονται επίσης στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ομίλου και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο ετών, όση και η διάρκεια της αναδιοργάνωσης.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης (Οδικός Χάρτης – Roadmap) αναφέρει λεπτομερώς τις δράσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που καθορίζονται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 με συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο για αποτελεσματική παρακολούθηση.

Η αναδιοργάνωση του Ομίλου ΟΑΣΑ θα επανεξεταστεί στα μέσα του 2015 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2016, με στόχο ο Όμιλος να φθάσει επίπεδα επιδοτήσεων και συνολικών οικονομικών επιδόσεων ευθυγραμμισμένων με το μέσο όρο της ΕΕ και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές μέχρι το τέλος του 2016. Η πλήρης επίδραση της αναδιοργάνωσης θα είναι εμφανής το 2017.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Όλες οι αλλαγές που άρχισαν να δρομολογούνται, θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα. Τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν σε 15 μέρες σε πολλά λεωφορεία, η τηλεματική θα αρχίσει να εφαρμόζεται τους επόμενους μήνες σε όλο το λεκανοπέδιο, η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη, θα προσφέρουν αυτό που έχουμε υποχρέωση ως δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος: πολλές εναλλακτικές λύσεις»

Για την εισιτηριοδιαφυγή: « Το φαινόμενο είναι αντικοινωνικό και πλήττει ευθέως το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Πλήττει κυρίως τους φτωχούς πολίτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι καθημερινά ως εργαζόμενοι, να χρησιμοποιούν τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών. Για αυτό λοιπόν, οργανώνεται περαιτέρω ο έλεγχος μέχρις ότου λύσουμε τα ζητήματα, τα τεχνικά που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι έλεγχοι θα γίνει ακόμη πιο αυστηροί, θα είναι καθημερινοί σε όλα τα μέσα, για να περιορίσουμε αυτό το αντικοινωνικό φαινόμενο που πλήττει το σύνολο της κοινωνίας».

Για τις ελλείψεις προσωπικού: «Ήδη, σε ότι αφορά τη ΣΤΑ.ΣΥ. έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να προσληφθούν εργαζόμενοι ειδικοτήτων που λείπουν και σε ότι αφορά την Ο.ΣΥ έχει υποβληθεί μέσω εμού, από τον κ. Οικονόμου, στην Κυβέρνηση αίτημα, ούτως ώστε να συμπληρώσουμε άμεσα έναν αριθμό οδηγών. Οι οδηγοί είναι πρωτίστως  για τις αστικές συγκοινωνίες πολύτιμο  ανθρώπινο δυναμικό, που χρειάζεται, για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό έργο, όπως επίσης και οι τεχνικοί. Έχουμε κάνει μια πρόταση με τον κ. Οικονόμου και ζητάμε άμεσα να εγκριθούν οδηγοί, για να καλύψουμε και τα κενά και τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν».

Για τη συγκοινωνιακή αστυνομία: «Όταν ήμουν υπουργός Δημόσιας Τάξης είχαμε προσλάβει ειδικά για την έναρξη λειτουργίας του μετρό ειδικούς φρουρούς. Βεβαίως ο θεσμός δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε. Η γνώμη μου είναι, ότι στις αστικές συγκοινωνίες απαιτείται να υπάρχει η έννομη τάξη παρούσα για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων και δυστυχώς, έχουμε πολλά παράπονα σε ορισμένες περιπτώσεις. Θέλω να τονίσω όμως, ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά κυρίως στις σταθερές συγκοινωνίες, το μετρό, έχοντας ακόμα ορισμένα ελλείμματα στον Ηλεκτρικό. Να είστε βέβαιοι, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε λύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν πραγματικά ασφαλείς τις αστικές συγκοινωνίες για τους πολίτες, αλλά και τις ίδιες τις αστικές συγκοινωνίες από πιθανές παράνομες πράξεις.»

Ο πρόεδρος του ομίλου ΟΑΣΑ κ. Δημητριάδης πρόσθεσε: «Σε κάθε μεγάλη πόλη του εξωτερικού υπάρχει ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας. Εμείς έχουμε ήδη υποβάλλει αίτημα για τις μεταφορές στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητάμε αστυνομικούς, που θα είναι συνέχεια στο δίκτυο και θα καταπολεμούν κυρίως την μικρή παραβατικότητα. Θα ενισχύουν την ασφάλεια όλων των μετακινουμένων, καθώς από μόνοι τους οι άνθρωποι ή οι απλοί security, δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Συνεπώς, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι, αναλαμβάνοντας τα έξοδα ορισμένων αστυνομικών από το Δημόσιας Τάξης, εκείνοι να είναι αφοσιωμένοι στις μεταφορές, στο αστικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας».

Δείτε επίσης:

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*