Όλες οι αλλαγές στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από το Σεπτέμβριο

Σε αυτό το άρθρο διαβάστε για:

  • Τις νέες τιμές εισιτηρίων και καρτών που ισχύουν από την 1/9/2014
  • Τι θα συμβεί με τους κατόχους παλιών εισιτηρίων και ετήσιων καρτών

Δείτε επίσης:

Screenshot (283)

Από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 θα τεθούν σε ισχύ οι τιμές των νέων εισιτηρίων και καρτών στις Συγκοινωνίες Αθηνών. Η ανανέωση των μηνιαίων καρτών για το μήνα Σεπτέμβριο θα διαρκέσει από την Πέμπτη 28 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Τα ενιαία εισιτήρια καθώς και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ισχύουν τελικά και στο αστικό τμήμα του Προαστιακού, αφού ο ΟΑΣΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, τουλάχιστον μέχρι την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όσον αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οι αλλαγές έχουν ως εξής:

  • Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών θα έχει αξία 30 ευρώ (μειωμένη 15 ευρώ), και θα ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (έως Κορωπί), και Προαστιακός (στα τμήματα Πειραιάς – ΣΚΑ και Κορωπί – Μαγούλα). Παράλληλα, καταργείται η μηνιαία κάρτα για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
  • Κυκλοφορούν, για πρώτη φορά, κάρτες απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Η κάρτα τρίμηνης διάρκειας κοστίζει 85 ευρώ (μειωμένη 43 ευρώ), και η κάρτα εξάμηνης διάρκειας κοστίζει 165 ευρώ (μειωμένη 83 ευρώ).
  • Η τιμή της ετήσιας κάρτας διαμορφώνεται στα 320 ευρώ. (29% φθηνότερα από την προηγούμενη τιμή των 450 ευρώ). Κυκλοφορεί επίσης -για πρώτη φορά- μειωμένη ετήσια κάρτα αξίας 160 ευρώ.
  • Η τιμή της μηνιαίας κάρτας Αεροδρομίου, που ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ, και για το Αεροδρόμιο, μειώνεται από 140 σε 45 ευρώ (και μειωμένη 23 ευρώ).
  • Τέλος, η ετήσια κάρτα Αεροδρομίου μειώνεται από 1000 ευρώ σε 450 ευρώ (και μειωμένη 225 ευρώ).

Όσον αφορά τα εισιτήρια, από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Κυκλοφορούν νέα ενιαία εισιτήρια για μετακινήσεις σε όλα μέσα αξίας 1,20 ευρώ (μειωμένο 0,60 ευρώ) και διάρκειας 70 λεπτών. Το εισιτήριο ακυρώνεται μόνο μία φορά με την έναρξη της διαδρομής. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 δεν θα υπάρχει η δυνατότητα 2ης επικύρωσης και η διάρκεια του εισιτηρίου θα είναι αυστηρώς τα 70 λεπτά. Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου και Χ80), Τρόλεϊ, Μετρό (έως Κορωπί), και Προαστιακός (στα τμήματα Πειραιάς – ΣΚΑ και Κορωπί – Μαγούλα). Παράλληλα, καταργείται το εισιτήριο μιας διαδρομής για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
  • Νέα εισιτήρια διάρκειας 5 ημερών από τη στιγμή της ακύρωσης, αξίας 10 ευρώ. Ισχύει επίσης για μετακινήσεις με όλα τα μέσα πλην διαδρομών προς και από το αεροδρόμιο. Παράλληλα, καταργούνται τα εβδομαδιαία εισιτήρια ισχύος 7 ημερών.
  • Συνεχίζεται η κυκλοφορία του ημερήσιου εισιτηρίου (αξίας 4 €), του τουριστικού εισιτηρίου 3 ημερών (αξίας 20 €) και των υπόλοιπων εισιτηρίων αεροδρομίου.

Τι θα συμβεί με τους κατόχους παλιών εισιτηρίων

  • Όσοι είναι κάτοχοι εισιτηρίων παλαιών τιμών θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2015 (για διάστημα 7 ακόμη μηνών).
  • Τα παλιά εισιτήρια μίας διαδρομής με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ αξίας 1,20 θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως ενιαία εισιτήρια διάρκειας 70 λεπτών για το ανωτέρω διάστημα.
  • Από την 1η Απρίλίου 2015 τα παλιά εισιτήρια δεν θα ισχύουν και ο ΟΑΣΑ θα ανακοινώσει τη διαδικασία αντικατάστασής τους για όσους επιβάτες δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν θα γίνει επιστροφή χρημάτων σε όσους επιβάτες έχουν εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ.

 

Τι θα συμβεί με τους κατόχους ετήσιων καρτών

  • Οι υπάρχουσες ετήσιες κάρτες για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ αξίας 200 ευρώ θα ισχύουν κανονικά μέχρι τη λήξη της ισχύος τους. Οι κάτοχοί τους μπορούν να απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ προκειμένου να τις αναβαθμίσουν ώστε να επεκταθεί η ισχύς τους σε όλα τα μέσα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική.
  • Οι ετήσιες κάρτες για όλα τα μέσα ισχύος 450 ευρώ θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τη λήξη της ισχύος τους. Ο ΟΑΣΑ προτίθεται να συμψηφίσει το επιπλέον κόστος της κάρτας, με την παροχή έκπτωσης κατά την ανανέωσή της. Δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή χρημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες οι κάτοχοι των καρτών μπορούν να απευθυνθούν στον ΟΑΣΑ.
  • Όλες οι αναβαθμίσεις ετήσιων καρτών θα γίνονται στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει σταδιακά και η χρήση των τερματικών POS της Alpha Bank σε όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό, καθώς και στα γραφεία έτσι ώστε να είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίων και καρτών με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

 

 

 

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*