Στον αέρα η νέα ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύντομα το site των Συγκοινωνιών Αθηνών

Screenshot (294)

«Στον αέρα» βρίσκεται από σήμερα ο νέος δικτυακός τόπος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πάντα στη διεύθυνση trainose.gr. Η νέα ιστοσελίδα είναι εμφανώς ανανεωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, πιο φιλική για τον χρήστη, και με ακόμα μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, ενώ και η αγγλική της έκδοση είναι το ίδιο πλήρης με την ελληνική. Κάποια χαρακτηριστικά που παρατηρήσαμε με την πρώτη περιήγηση στο site είναι τα εξής:

  • Ο σχεδιασμός που επιλέχθηκε είναι αρκετά σύγχρονος για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου, ενώ είναι responsive έτσι ώστε να εμφανίζεται σωστά σε κάθε συσκευή και μέγεθος οθόνης: desktop, tablet ή smartphone.
  • Στην αρχική σελίδα κυριαρχεί η μηχανή αναζήτησης εισιτήριων, ο κύριος λόγος δηλαδή που κάποιος θα επισκεφτεί το site και που για κάποιο ανεξήγητο λόγο άλλες ιστοσελίδες κρύβουν στα ενδότερα.
  • Υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προαστιακά, υπεραστικά και διεθνή, ενώ παρουσιάζονται όλες οι προσφορές της εταιρίας (έγκαιρη κράτηση κλπ) και όλες οι πρόσθετες υπηρεσίες (υπηρεσίες TRAINOSE REWARDS για μέλη, ΤΡΑΙΝΟΤΑΞΙ, υπηρεσίες on-board κ.λπ.)
  • Έχει δοθεί βάρος στην αναλυτική παρουσίαση των εμπορευματικών υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού στόχος είναι οι υπηρεσίες αυτές να αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρίας, ιδιαίτερα μετά την επερχόμενη ιδιωτικοποίησή της.
  • Παρουσιάζονται ευκρινώς όλοι οι τρόποι επικοινωνίας, καθώς και τα ωράρια των εκδοτηρίων εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα.
  • Η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας είναι πλήρης την ώρα που από την προηγούμενη έλειπαν πολλές πληροφορίες.

Και κάποιες παρατηρήσεις – ιδέες για μελλοντικές βελτιώσεις:

  • To online σύστημα κρατήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμένει το ίδιο και η αλήθεια είναι πως δεν είναι το πιο εύχρηστο σύστημα κρατήσεων που έχουμε συναντήσει. Συγκεκριμένα η επιλογή δρομολογίου και θέσεων είναι πολύπλοκη διαδικασία, ιδιαίτερα για άτομα τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα. Επίσης, η αγγλική έκδοσή του έχει ελλείψεις, π.χ. όλες οι ημερομηνίες εμφανίζονται μόνο στα ελληνικά.
  • Πληροφορίες όπως τα αναλυτικά δρομολόγια τρένων και οι τιμές των εισιτηρίων βρίσκονται σε αρχεία μορφής pdf τα οποία είτε πρέπει να ανοίξουν στον browser είτε να κατέβουν στον υπολογιστή. Θα ήταν καλύτερο να παρουσιάζονται μέσα στην ιστοσελίδα. 
  • Πέρα από τα ελληνικά και τα αγγλικά θα ήταν χρήσιμο η ιστοσελίδα -ή έστω ένα μέρος αυτής- να μεταφραζόταν και σε άλλες γλώσσες, όπως γειτονικών χωρών, με τις οποίες εξάλλου υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. 
  • Και τέλος κάτι που δεν έχει να κάνει με την ιστοσελίδα: θα θέλαμε να υπήρχε ένας τρόπος online επικοινωνίας χωρίς χρέωση, έστω μέσω email (υπάρχουν email για “παράπονα”) ή μέσω social media. Το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είχε περισσότερη δουλειά αλλά σίγουρα θα κέρδιζε πολύ περισσότερους πελάτες.

_____________________________________________

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη ιστοσελίδα που περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η ιστοσελίδα των Συγκοινωνιών Αθηνών, του ονόματος δηλαδή με το οποίο από εδώ και στο εξής θα παρουσιάζει τις υπηρεσίες του ο ΟΑΣΑ. Το νέο site θα βρίσκεται στη διεύθυνση tfa.gov.gr, (το ‘tfa’ αντιστοιχεί σε ‘Transport for Athens’) η οποία είναι προφανώς εμπνευσμένη από το όνομα του αντίστοιχου αγγλικού ‘Transport for London’ – tfl.gov.uk.

Ας ελπίσουμε ότι η έμπνευση δεν θα παραμείνει μόνο στο όνομα της διεύθυνσης αλλά θα «αντιγραφούν» και άλλα χαρακτηριστικά όπως: εύκολη αναζήτηση δρομολογίων (πώς θα πάω από το ένα μέρος στο άλλο), συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στο δίκτυο (π.χ. δεδομένα τηλεματικής για όλα τα μέσα -ναι, και για το μετρό), αναλυτικές και εύκολα κατανοητές πληροφορίες για εισιτήρια και κάρτες, πληροφορίες στα αγγλικά αλλά και σε άλλες γλώσσες, δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών όταν με το καλό κυκλοφορήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

6 Comments

  1. Η Τrainose για ένα διάστημα είχε σελίδα στο Facebook, και δυο πολύ εξυπηρετικοί και ευγενέστατοι κύριοι (δυστυχώς δεν θυμάμαι τα ονόματά τους) απαντούσαν σε όλες τις απορίες του κοινού. Δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2010-2011, στην καρδιά της κρίσης, όταν έγιναν μεγάλες περικοπές στα δρομολόγια και κυρίως στις γραμμές της εταιρείας. Ως εκ τούτου από ένα σημείο και πέρα οι δυο κύριοι δεν αντιμετώπιζαν παρά την αγένεια πολλών χρηστών, τη γηπεδική συνθηματολογία φιλομνημονιακών-αντιμνημονιακών, και άλλα τέτοια χουλιγκανικά, που προφανώς στάθηκαν η αφορμή για να κλείσει η Τραινοσέ την εν λόγω σελίδα (και καλά έκανε). Άμα ξαναστηθεί ποτέ, μακάρι να είναι οι χρήστες πιο συνετοί, γιατί εμένα προσωπικά με εξυπηρετούσε πολύ (και όχι μόνο εμένα) και δυο-τρεις φορές που επεσήμανα προβλήματα και δυσλειτουργίες στο δίκτυο, αμέσως ήρθε η απάντηση και η λύση.

  2. Η ΣΤΑΣΥ έχει αναθέσει εδώ και μήνες μία εφαρμογή για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Δεν ξέρω τι θα γίνει καλό θα ήταν πάντως να υπάρχει μία και καλή εφαρμογή για όλα τα μέσα.

    • Εδώ και δύο χρόνια χρησημοποιώ το Athens Transportation για Android σε συνδιασμό με Το Επόμενο Λεωφορείο ,και είναι σαν να έχω τηλεματική στο κινητό μου!! Γιατί ο ΟΑΣΑ δεν συνεργάζεται με τους δημιουργούς των εν λόγω εφαρμογών για να φτιάξει κάτι αξιόλογο?

  3. Συμφωνώ για τα αρχεία σε μορφή pdf.
    Το tickets.trainose.gr δεν είναι τόσο δύσχρηστο, καλό όμως θα ήταν να επιτρέπεται και αγορά εισιτηρίων του Προαστιακού για το μη αστικό τμήμα και τα λεωφορεία Κιάτο-Πάτρα.
    Επικοινωνία μέσω email είναι διαθέσιμη (“Επικοινωνία” -> “Εξυπηρέτηση Πελατών”).

    • Το πρόβλημα με τον Προαστιακό είναι ότι οι θέσεις είναι μη αριθμημένες και ότι το κάθε εισιτήριο δεν αντιστοιχεί σε μία θέση ή ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, επομένως δεν μπορεί να γίνει κράτηση.

      Τα email βλέπω ότι αφορούν παράπονα αλλά θα συμπεριλάβω παραπάνω.

    • Πρόσφατα γνωστός μου ταξίδεψε από Σόφια προς Αθήνα με την οικογένεια του ,και το νυχτερινό τρένο στην κουκέτα είχε κορίούς!!. Εστειλε mail παραπόνων στην Τραινοσε η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ενημέρωσε οτι θα επιληφθεί του θέματος, του έκανε εντύπωση η άμεση απόκριση και η ευγένεια απο πλευράς τους

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*