Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2014

AM_Peiraias_progress_Oct14_LG

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίστηκαν το τελευταίο δίμηνο οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό αλλά και του Τραμ προς το κέντρο του Πειραιά. Όσον αφορά την επέκταση του Μετρό, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο λιμάνι του Πειραιά πριν από λίγες εβδομάδες απελευθέρωσαν τον απαιτούμενο χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες για το σταθμό του Πειραιά. Πρώτα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας και ενδεχομένως όλες οι απαραίτητες αρχαιολογικές ανασκαφές, και έτσι το ενδεχόμενο καθυστερήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στους πρώτους σταθμούς της επέκτασης, τα έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Με επίσης γρήγορους ρυθμούς συνεχίζει την πορεία του και μετροπόντικας έχοντας ανασκάψει μέχρι στιγμής το 26% της σήραγγας, ενώ ο σταθμός του Κορυδαλλού είναι έτοιμος να υποδεχθεί το μετροπόντικα σε λίγες βδομάδες από σήμερα, 6 μήνες μετά την άφιξή του στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας.

Αναλυτικά η εξέλιξη των έργων τους τελευταίους 2 μήνες:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής υποστυλωμάτων στο επίπεδο αποβαθρών και το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής δοκών και της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής πασσάλων στο Φρέαρ Ταξιαρχών.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης του σταθμού έως το επίπεδο οροφής καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμού και σκυροδέτησης του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων.
  • Σταθμός Νίκαια: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την προσωρινή αποστράγγιση του τελικού δαπέδου εκσκαφής του κυρίως σταθμού, την υδατοστεγάνωση της πλάκας θεμελίωσης του κυρίως σταθμού, την εκσκαφή και αντιστήριξη της σήραγγας ΝΑΤΜ του σταθμού (Α’ Φάση), καθώς και οι εργασίες προσωρινής αποστράγγισης και υδατοστεγάνωσης του πυθμένα σήραγγας ΝΑΤΜ του κυρίως σταθμού. Σε σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της μόνιμης επένδυσης του κυρίως σταθμού (εξωτερικά περιμετρικά τοιχία και υποστυλώματα από επίπεδο -3 των αποβαθρών έως το επίπεδο -2 της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων).
  • Σταθμός Μανιάτικα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη του κυρίως κτιρίου Σταθμού καθώς και οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φάσεων της κύριας σήραγγας του Σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύων οπτικών ινών ΟΤΕ και παρόχων, ΔΕΗ και δικτύου ομβρίων. Στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής δικτύου φωτεινής σηματοδότησης. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερευνητική τομή προς εντοπισμό των θεμελίων της πεζογέφυρας καθώς και οι διερευνητικές τομές για την επιβεβαίωση των στοιχείων θεμελίωσης του κτιρίου του ΗΣΑΠ.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο:  Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και η εγκατάσταση του συστήματος προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα- προεντεταμένα αγκύρια) για το 5ο επίπεδο εκσκαφής (-4,00), εκτός της περιοχής ράμπας εισόδου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης για το 1ο επίπεδο στο Φρέαρ Δεληγιάννη, και οι εργασίες τοποθέτησης πινακίδων για την υλοποίηση της κυκλοφοριακής ρύθμισης για την κατάληψη της οδού Τσαμαδού στο Φρέαρ Πανεπιστήμιο.
  • Πρόοδος εκσκαφής σήραγγας: 22% ως το τέλος Σεπτεμβρίου, 26% ως το τέλος Οκτωβρίου.

AM_Peiraias_progress_Sept14_LG

 

Πρόοδος επεκτάσεων Τραμ:

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διερευνητικές τομές με σκοπό τον εντοπισμό δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και τη διερεύνηση θέσεων κατασκευής υπόγειων κάδων (Γρ Λαμπράκη, Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομηρίδου Σκυλίτση κλπ).
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατόπιση των ιστών οδοφωτισμού στην Μικράς Ασίας (μετά την αναγκαία επαναδιαμόρφωση της νησίδας μεταξύ οδοστρώματος και ΗΣΑΠ) και σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης της γραμμής 20 του ΗΛΠΑΠ, από τη Βασ. Γεωργίου στην οδό Μπουμπουλίνας.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας διέλευσης του Τραμ στη Μυρτιδιώτισσα και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων (στην περιοχή της προβλεπόμενης στάσης Καραϊσκάκη, στο ΣΕΦ, στη γέφυρα Λαμπράκη κλπ). Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού (αναπλάσεις πεζοδρομίων, περιοχών φύτευσης κλπ). Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου (μεταξύ Καραολή Δημητρίου και Τσαμαδού) στο απέναντι της διαδρομής του Τραμ πεζοδρόμιο της Γρ. Λαμπράκη, στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
  • Ξεκίνησαν επίσης οι εργασίες στο απέναντι της διαδρομής του Τραμ πεζοδρόμιο της Μικράς Ασίας, στην αναστροφή Λαμπράκη (στη νησίδα διαχωρισμού Μικράς Ασίας – Πειραιώς και τροχιοδρόμου, στην περιοχή που σε τελικό στάδιο βρίσκεται επιπλέον και η φύτευση).

Camera

 

 

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*