Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014

AM_Peiraias_progress_Nov14_LG

Με ευχάριστες ειδήσεις από το έργο της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά τέλειωσε το 2014, αφού στις 25 Νοεμβρίου ο μετροπόντικας «Ιππόδαμος» έφτασε στον δεύτερο σταθμό της επέκτασης, τον Κορυδαλλό. Είχε προηγηθεί ο σταθμός Αγία Βαρβάρα στις 14 Ιουνίου, ενώ συνολικά έχει ανασκαφεί περίπου το 1/3 του μήκους της σήραγγας όλης της επέκτασης. Πριν από λίγες μέρες, και μετά από ένα προβλεπόμενο «διάλειμμα» για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ο μετροπόντικας συνέχισε την πορεία του προς το σταθμό Νίκαια όπου αναμένεται να φτάσει τον Μάιο.

Σύννεφα ωστόσο μαζεύονται πάνω από το έργο της κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 το οποίο η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Πριν από λίγες μέρες, ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε άρθρο του πως η χρηματοδότηση για το έργο δεν έχει εξασφαλισθεί, και έτσι ο διαγωνισμός δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την ματαίωση του έργου και τον ολικό επανασχεδιασμό της γραμμής, τη στιγμή που έχουν ήδη ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την πραγματοποίηση μελετών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μένει να δούμε αν η άποψη αυτή θα υιοθετηθεί από την επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τα έργα της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, η πρόοδος των έργων κατά του προηγούμενους δύο μήνες έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής υποστυλωμάτων ως το επίπεδο μηχανολογικού ορόφου
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης του Σταθμού έως το επίπεδο οροφής καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμού και σκυροδέτησης του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων (Νοέμβριος). Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχίων του Σταθμού μέχρι το επίπεδο διακίνησης των επιβατών. (Δεκέμβριος)
  • Σταθμός Νίκαια: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας θεμελίωσης του κυρίως Σταθμού και της πλάκας πυθμένα (ανάστροφο τόξο) της σήραγγας ΝΑΤΜ στον Σταθμό. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης της σήραγγας ΝΑΤΜ του Σταθμού (τοιχία, θόλος) καθώς και εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας αποβαθρών και της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων (Νοέμβριος).  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της μόνιμης επένδυσης του Σταθμού (σκυροδέτηση εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων και υποστυλωμάτων από το επίπεδο -3 των αποβαθρών έως το επίπεδο -2 της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων, από το επίπεδο -2 της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων έως το επίπεδο -1 της Η/Μ πλάκας καθώς και η σκυροδέτηση της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων) (Δεκέμβριος).
  • Σταθμός Μανιάτικα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και εφαρμογής του εκτοξευόμενου σκυροδέματος 6ου, 7ου , 8ου , 9ου , 10ου και 11ου επιπέδου του κυρίως κτηρίου του σταθμού, οι εργασίες κατασκευής των προεντεταμένων αγκυρίων για το 8ο επίπεδο του κυρίως κτιρίου του σταθμού καθώς και οι εργασίες κατασκευής αγκυρίων βράχου πλήρους πάκτωσης στην περιοχή ανοιχτού ορύγματος στην οδό Πετρ. Μαυρομιχάλη. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης του θαλάμου προσβολής και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης της φάσης Α1 (νότιο τμήμα – ανατολική στοά) της κύριας σήραγγας του Σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποχέτευση των ακαθάρτων, ενώ στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής ρύθμισης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ΗΛΠΑΠ και οι εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και η εγκατάσταση του συστήματος προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα- προεντεταμένα αγκύρια) για το 7ο επίπεδο εκσκαφής (-15,00), εκτός της περιοχής ράμπας εισόδου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης για το 3ο επίπεδο στο Φρέαρ Δεληγιάννη, οι αποξηλώσεις στο τμήμα της οδού Τσαμαδού για την παράκαμψη των δικτύων ΟΚΩ στο Φρέαρ Πανεπιστήμιο καθώς και η αρχαιολογική διερεύνηση στις περιοχές των αποξηλώσεων.

AM_Peiraias_progress_Dec14_LG

Πρόοδος επεκτάσεων Τραμ

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης ιστών για την τροποποίηση του δικτύου ΗΛΠΑΠ στην Κόνωνος, ενώ σε εξέλιξη είναι, πέραν των διερευνητικών τομών σε διάφορες περιοχές του έργου, οι μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ στην Λαμπράκη (δικτύου ΕΠΑ, δικτύων ΔΕΗ και δημοτικού φωτισμού στο απέναντι της διαδρομής του ΤΡΑΜ πεζοδρομίου).
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεχνικών έργων στην περιοχή της προβλεπόμενης στάσης Καραϊσκάκη, στο ΣΕΦ, στην γέφυρα Λαμπράκη κλπ.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού (αναπλάσεις πεζοδρομίων και περιοχών φύτευσης, υπογειοποιημένοι κάδοι κλπ) στο απέναντι της διαδρομής του ΤΡΑΜ πεζοδρόμιο της Μικράς Ασίας. Ξεκίνησαν οι εργασίες αποξήλωσης της κεντρικής νησίδας στην Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο απέναντι της διαδρομής του ΤΡΑΜ πεζοδρόμιο της Γρ Λαμπράκη, στην αναστροφή Λαμπράκη (περιοχή διέλευσης τροχιόδρομου), στα πεζοδρόμια της γέφυρας Λαμπράκη, κλπ.

Camera

 

 

Πηγή: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*