Πιθανή η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από το φθινόπωρο

126716-dks

Νέα τιμολογιακή πολιτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από αυτό το φθινόπωρο θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στις συγκοινωνίες από το 13% στο 23%. Στη νέα τιμολογιακή πολιτική θα περιλαμβάνεται και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων πολιτών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΤ1, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φέρει απαραίτητα και οριζόντια αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων. Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη «θα είναι σε μια άλλη τελείως διαφορετική λογική, προκειμένου να τονώσουμε την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου.  Το έχουμε πει πολλές φορές ως Κυβέρνηση, είναι επιλογές μας, κεντρική επιλογή μας, δε θέλουμε να εφαρμόζουμε οριζόντιες πολιτικές. Αυτό ισχύει και για τα εισιτήρια. Πριν λίγους μήνες η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μια μείωση τιμών σε όλες τις ζώνες και σε όλες τις ώρες και μείωσε βέβαια το χρόνο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο. Το 2014 έληξε με 50 εκατομμύρια περισσότερο έλλειμμα στις αστικές συγκοινωνίες».

Όσον αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής. «Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε ομάδες των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη, να μεταφέρονται δωρεάν. Επομένως όλοι μας πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πνεύμα γύρω από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.»

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι το πώς η λήψη μέτρων όπως αυτό της δωρεάν μετακίνησης πολιτών επί δύο και πλέον εβδομάδες θα βοηθήσει στην μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων στις αστικές συγκοινωνίες -που ενώ εμφάνιζαν τάση προς μείωση- αυξάνονται πλέον ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν ήδη καταγράψει έλλειμμα που φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ για το 2015, λόγω του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης πολιτών και της μη καταβολής επιδοτήσεων για τα μειωμένα εισιτήρια από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μένει να δούμε αν το κόστος των μέτρων αυτών και της γενικότερης κακοδιαχείρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μετακυλιστεί στους επιβάτες που ήδη πληρώνουν ακριβά τις μετακινήσεις τους, ή αν η κυβέρνηση θα βρει άλλο τρόπο να ανατρέψει την πορεία που έχουν λάβει οι συγκοινωνίες της Αθήνας.

Πηγή: ΥΠΟΜΕΔΙ, Το Βήμα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*