Η τραγική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μαύρη τρύπα στον ΟΑΣΑ

assets_LARGE_t_942_44224039

imerisia.gr

Αφού φέσωσε τις δημόσιες συγκοινωνίες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο με ένα ποσό που πιθανόν ξεπερνά τα 94 εκατομμύρια ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της τρύπας αυτής. Απαντώντας σε όσα τον κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει πως είναι ασάφεια να παρουσιάζεται έλλειμμα πριν αυτό δημιουργηθεί, αν και δεν αρνείται ότι αυτό θα εμφανιστεί αργότερα (!)

Η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΟΑΣΑ δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Η αύξηση και απορρόφηση του ΦΠΑ στις συγκοινωνίες από το 13% στο 23% επιβαρύνει τον οργανισμό κατά 10 εκατομμύρια ευρώ για το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.
  • Το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων θα στοιχίσει με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υποδομών περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών τις πρώτες μέρες εφαρμογής των capital controls κόστισε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία χρωστούν στους συγκοινωνιακούς φορείς τα υπουργεία (κυρίως Παιδείας και Εθνικής Άμυνας για τη μειωμένη/δωρεάν μετακίνηση μαθητών, φοιτητών και στρατιωτών, και τέλος η απώλεια περίπου 24 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εισιτηρίων από το 1,40 ευρώ στο 1,20 ευρώ (απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας/ΠΑΣΟΚ), που υποτίθεται ότι θα αντισταθμίζονταν από την αύξηση της επιβατικής κίνησης, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Στην απάντησή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει πως «για να υπάρξει έλλειμμα πρέπει να συντρέχουν δύο παραδοχές: 1) να έχει ήδη δημιουργηθεί και 2) να υφίσταται ακόμη.»

  1. Όσον αφορά την αύξηση και απορρόφηση του ΦΠΑ, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει «H πολιτική απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ θα συμβεί με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωση του κόστους και της λειτουργίας του Ομίλου ΟΑΣΑ, ήτοι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των δημόσιων συγκοινωνιών. […] Αποτελεί δημιουργική ασάφεια να παρουσιάζεται έλλειμμα 10 εκατ. ευρώ, όταν αυτό δεν έχει καν δημιουργηθεί». Με λίγα λόγια υποστηρίζει πως το έλλειμμα της περιόδου Αυγούστου -Δεκεμβρίου, θα εξαφανιστεί σίγουρα  μέσω ενός άγνωστου σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο δεν φρόντισε να εφαρμόσει όσο καιρό ήταν επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών.
  2. Για το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών την περίοδο των capital controls αναφέρει πως «αποτέλεσε πράξη δικαιοσύνης και δεν μπορεί ούτε να κοστολογηθεί, καθώς δεν μπορεί να αποτιμηθεί το μεταφορικό έργο (φόρτος) σε συνθήκες μη κανονικές, ούτε να χαρακτηριστεί ως έλλειμμα αλλά αντιθέτως μία πολιτική πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης». Εδώ ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να κοστολογηθεί εφόσον είναι δίκαιη και βάζει υποψηφιότητα για το νόμπελ οικονομικών.
  3. Για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων η απάντηση του κ. Σπίρτζη είναι πως «αποτελεί ένα δυναμικό μέτρο, του οποίου ο τεχνο-οικονομικός σχεδιασμός – έξυπνη κάρτα μετακίνησης ανέργου – όχι μόνο θα περιορίσει το κόστος (εισάγοντας ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής)  αλλά αντιθέτως θα συνδράμει στην επανένταξη  των οικονομικά ευπαθών ομάδων στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα της Χώρας, δημιουργώντας συνθήκες παραγωγικής κινητικότητας ανθρώπινου δυναμικού. Καθ’ αυτόν τον τρόπο η απόσβεση προς τον ΟΑΣΑ δεν θα ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι παρουσιάζεται έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ, όταν αυτό δεν έχει καν δημιουργηθεί». Με λίγα λόγια, το κόστος του μέτρου θα επιβαρύνει τον ΟΑΣΑ (όχι ακόμα! όταν το έλλειμμα μετρηθεί), αλλά θα αντισταθμιστεί καθώς οι άνεργοι θα μπορέσουν να μπουν στο μετρό δωρεάν για να πάνε για ψώνια ή σε καμιά συναυλία.

Τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρει πως «στόχος μας είναι η εφαρμογή μίας νέας ζωνικής τιμολογιακής πολιτικής, που θα μειώσει το κόμιστρο, θα αυξήσει τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων μέσω της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και θα περιορίσει τα έξοδα βάζοντας υποχρεωτικούς στόχους βελτιστοποίησης του μεταφορικού έργου». Βεβαίως τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκε όσο καιρό ο ίδιος είχε τα ηνία του υπουργείου.

Με τις συγκοινωνίες της Αθήνας να βρίσκονται στο πιο τραγικό σημείο που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, απαιτείται σίγουρα περισσότερη υπευθυνότητα στη διαχείριση τους. Ή έστω κάποια επαφή με την πραγματικότητα.

Πηγές: imerisia.gr, tovima.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*