Μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια από την 1η Ιανουαρίου 2017

Turnstile.alewife.agr

Ένα σημαντικό βήμα του έργου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Υποδομών: η Τελετή Αρχικοποίησης Κλειδιών Ασφαλείας (Key Ceremony) του Αυτόματος Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ)-ΟΑΣΑ. Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου, η οποία αποτελεί την καρδιά της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των προϊόντων του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράχθησαν τα τρία κλειδιά (master Keys) του συστήματος, τα οποία θα δημιουργήσουν την αυξημένη ασφάλεια του, ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια απάτης. Οι τρεις κωδικοί των master Keys, δημιουργήθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, την εκπρόσωπο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) κ. Παναγιώτα Σαρούκου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του αναδόχου σχήματος που υλοποιεί το έργο, κ. Γιώργο Αγραφιώτη.

Με τη δημιουργία των κλειδιών ξεκινά η παραγωγή των μικροκυκλωμάτων που θα διαθέτουν τα νέα έξυπνα εισιτήρια και οι αντίστοιχές συσκευές -αναγνώστες, τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλα τα μέσα μεταφοράς του Λεκανοπεδίου της Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου (ΑΣΣΚ)-ΟΑΣΑ.

Όλες οι λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μηχανήματα πώλησης και επαναφόρτισης έξυπνων καρτών, πύλες εισόδου στους σταθμούς του μετρό, επικυρωτικά οχημάτων στα λεωφορεία, τερματικά ελέγχου κ.ά. Το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά από τον Οκτώβριο του 2016 ενώ στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 να καταργηθούν τα χάρτινα εισιτήρια και όλες οι μετακινήσεις να γίνονται με έξυπνες ηλεκτρονικές κάρτες. Προτεραιότητα θα δοθεί στα λεωφορεία σε σχέση με τα μέσα σταθερής τροχιάς και έτσι δεν θα είναι περίεργο να δούμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να εφαρμόζεται εκεί νωρίτερα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το ζωνικό σύστημα χρέωσης που θα χρησιμοποιηθεί αλλά δεσμεύτηκε ότι οι μετακινήσεις σε κοντινές αποστάσεις θα κοστίζουν λιγότερο από τις μετακινήσεις σε μακρινές αποστάσεις. Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, έστω και στα λεωφορεία, μετά από τον πρώτο καιρό εφαρμογής που θα έχουμε και στοιχεία θα έχουμε και έσοδα, θα μπορούμε επιτέλους να σχεδιάσουμε άλλου είδους πολιτικές. Δηλαδή πολύ χαμηλό εισιτήριο για τους εργαζομένους, ιδιαίτερα στις ώρες και στις ζώνες που θα μετακινούνται γιατί θα έχουμε στοιχεία ποιανού είναι η κάρτα, τι ώρες δουλεύει ο καθένας ή σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκει αυτός που παίρνει την ηλεκτρονική κάρτα. Θα έχουμε ηλεκτρονική κάρτα για τα ΑμΕΑ και όχι μια κάρτα για να ξέρουμε πόσοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. θα έχουμε ηλεκτρονική κάρτα για τους ανέργους, για να ξέρουμε πόσοι άνεργοι και πόσο το χρησιμοποιούν, άρα θα έχουμε εκείνα τ’ απαραίτητα εργαλεία και στοιχεία για να κάνουμε μια πραγματικά δίκαιη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ χαμηλά εισιτήρια γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

2 Comments

  1. Τα έξοδα εγκατάστασής τους μήπως κοστίζουν ακριβότερα, από τους παράνομους επιβάτες ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Και ποίοι θα το πληρώσουν ;;;;;;;;;;;;;;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*