Καλά νέα προσεχώς για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

3657399196_32ccdd62f8_b

Καλά νέα είναι πιθανό να έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες για τις επεκτάσεις του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας προς το Λαύριο και τη Ραφήνα. Πρόκειται για δύο επεκτάσεις που βρίσκονται επί σειρά ετών σε στάδιο σχεδιασμού αλλά δεν υπήρξαν ποτέ προτεραιότητα για καμία διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών.

Κατά την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα στελέχη της τράπεζας, τέθηκε το ζήτημα της μερικής χρηματοδότησης των επεκτάσεων αυτών (μαζί με το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, της σιδηροδρομικής Εγνατίας, και άλλων έργων) από την ΕΤΕπ.

Η επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο έχει ήδη περάσει διά πυρός και σιδήρου εξαιτίας της διαφωνίας τοπικών παραγόντων σχετικά με την όδευση της γραμμής. Τελικά, η νέα γραμμή θα έχει μήκος 31 χλμ και θα ξεκινάει αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στον Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου).

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, η γραμμή θα έχει ως ανώτατο όριο τα 120 χλμ/ώρα και θα περιλαμβάνει ισόπεδες και όχι ανισόπεδες διαβάσεις ώστε να μην αυξηθεί το κόστος κατασκευής.

Όσον αφορά την επέκταση του Προαστιακού προς την Ραφήνα, εκεί οι μελέτες βρίσκονται σίγουρα σε πιο πρώιμο στάδιο. Αν και σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας η γραμμή θα ήταν διακλάδωση που θα ξεκινούσε από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, θεωρείται εξίσου πιθανό η γραμμή να κατασκευαστεί ξεκινώντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου ώστε να αποφευχθεί η ακριβή υπογειοποίηση της γραμμής και να μειωθεί η απόσταση ως την Ραφήνα.

Φωτο: ofotis/flickr.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*