Έρευνα Athens Transport 2015 – Μέρος A

Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Περισσότερα από 600 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν μέσα σε 3 εβδομάδες, αριθμός αρκετά μεγάλος για να εξασφαλίζει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Σήμερα,  στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, θα δούμε απαντήσεις σχετικά με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το κόμιστρο και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, την εισιτηριοδιαφυγή και του ελέγχους εισιτηρίων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έρχεται σε ένα χρόνο από σήμερα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, τις επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, και τη συμβολή της τεχνολογίας στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Τα κύρια αποτελέσματα εν συντομία:

  • Κύρια επιλογή μετακίνησης τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για το 78,5%, το 85,8% τα χρησιμοποιεί το ίδιο ή περισσότερο από πέρυσι
  • Μηνιαία κάρτα χρησιμοποιεί το 51,5%, ενιαίο εισιτήριο το 27,2%
  • Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους: Συμφωνεί το 78,7%, δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης το 12,5%
  • Αύξηση τιμής εισιτηρίων: Λάθος μέτρο για το 91,2%
  • Μόνο το 7.8% αγοράζει εισιτήρια ή κάρτες απεριορίστων διαδρομών μέσω πιστωτικής κάρτας αν και ένα επιπλέον 50,1% θα ενδιαφερόταν να αγοράσει
  • Μόλις το 13,3% έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή TfA tickets για αγορά εισιτηρίων μέσω smartphone. Ικανοποιημένοι οι περισσότεροι εξ αυτών
  • Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Η πλειοψηφία έχει θετική γνώμη αλλά 28,7% δεν θέλει τη χρήση πλαστικών καρτών, 20,3% δεν θέλει μπάρες στο μετρό, 27,4% δεν θέλει είσοδο από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων
  • Το 77,9% θεωρεί πως η εισιτηριοδιαφυγή είναι σημαντικό πρόβλημα, το 58,5% θέλει περισσότερους ελέγχους εισιτηρίων, το 27,3% δίνει το ακυρωμένο εισιτήριό του σε άλλους επιβάτες
  • Το 41,2% πιστεύει πως η κατάσταση στις συγκοινωνίες αλλάζει προς το χειρότερο όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 22%.
  • Θετική εντύπωση για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες έχει το 37,4%, για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων το 12,9% και για τον υπουργό υποδομών το 5,7%
  • Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το 56,3% συμφωνεί έστω και με επιφυλάξεις, ιδιωτικοποίηση άλλων μέσων: ναι έστω και με επιφυλάξεις από το 49,1%
  • Επεκτάσεις Μετρό: Να συνεχιστούν λέει το 90,7%
  • Τηλεματική λεωφορείων: το 78,9% περιμένει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, Wifi στα μέσα: πολύ ή αρκετά σημαντικό για το 75,4%

Δείτε το δεύτερο μέρος της έρευνας, με την αναλυτική αξιολόγηση του κάθε μέσου

(Για να δείτε την κάθε εικόνα σε πλήρες μέγεθος, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω της)

 

1. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

ereuna1

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν (78,5%) δηλώνει πως οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας είναι κύρια επιλογή μετακίνησης. Για το 10,9% αποτελούν εναλλακτική επιλογή ενώ το 10,5% συνδυάζει διάφορα μέσα στις μεταφορές του. Εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, το 39,3% δηλώνει πως χρησιμοποιεί ΙΧ αυτοκίνητο, 12,2% ταξί, 3,7% ποδήλατο και 3,5% μηχανή. Οι περισσότεροι πάντως απαντούν πως δεν χρησιμοποιούν κανένα άλλο μέσο πλην των μέσων μαζικής μεταφοράς (40,8%), ποσοστό αυξημένο κατά 1,8 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Το 31,2% όσων απάντησαν, πραγματοποιούν περισσότερες από 14 μετακινήσεις την εβδομάδα με τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή περισσότερες από 2 τη μέρα. Το 31% πραγματοποιεί από 10 έως 14 μετακινήσεις, ενώ το 23,2% από 5 έως και 10. Λιγότερο χρησιμοποιούν τα μέσα το 13,7% πραγματοποιώντας το πολύ έως και 4 διαδρομές ανά βδομάδα.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%), χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες το ίδιο σε σχέση με πέρυσι. Το 31,8% περισσότερο από πέρυσι ενώ μόλις το 13,5% τις χρησιμοποιεί λιγότερο σχέση με πέρυσι. Αν και δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή σε σχέση με τα περυσινά αποτελέσματα, έχει μειωθεί το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες περισσότερο (από 33% μεταξύ 2013-2014 σε 31,8% μεταξύ 2014-2015), ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες το ίδιο (από 50% μεταξύ 2013-2014 σε 54% μεταξύ 2014-2015).

Πρέπει να σημειωθεί πως καθώς η πλειοψηφία όσων απάντησαν είναι αναγνώστες του Athens Transport, είναι προφανές πως χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας σε συχνή βάση και κατά πάσα πιθανότητα σε μεγαλύτερο βαθμό από το σύνολο των Αθηναίων.

2. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας

ereuna2

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51.5%) χρησιμοποιεί μηνιαία κάρτα για τις μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας. Το υψηλό ποσοστό δικαιολογείται από το μεγάλο αριθμό μετακινήσεων που πραγματοποιούνται όπως είδαμε προηγουμένως. Το 27,2% χρησιμοποιεί ενιαίο εισιτήριο, ενώ το 8% ετήσια κάρτα. Τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου που έχουν ήδη 1 χρόνο ζωής (εισιτήριο 5 ημερών, τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες κάρτες), εξακολουθούν να έχουν πολύ μικρή διείσδυση (1% και 1,3%).

Το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν πληρώνουν εισιτήριο έχει εκτοξευτεί από 3% πέρυσι σε 11% φέτος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο μέτρο της δωρεάν μετακίνησης για τους άνεργους. Πράγματι, το 59,5% των ερωτηθέντων είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου, το 27,4% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου (από 36% πέρυσι), ενώ το 12,5% δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ).

Το 78,7% συμφωνεί με το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης για τους ανέργους, το 13,5% διαφωνεί ενώ το 7,8% δεν έχει γνώμη.

3. Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων

ereuna3

Όσον αφορά την επερχόμενη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, το 71,7% πιστεύει πως είναι λάθος μέτρο και θα έπρεπε να αποφευχθεί. Το 19,5% πιστεύει πως αν και είναι λάθος μέτρο δεν μπορεί να αποφευχθεί, ενώ μόλις το 6,2% θεωρεί το μέτρο σωστό καθώς οι συγκοινωνίες χρειάζονται περισσότερα έσοδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, είχε ανακοινωθεί η αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου από 1,20€ σε 1,30€. Μετά το κλείσιμο της έρευνας ανακοινώθηκε πως η τιμή από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα φτάσει τα 1,40€ με τη διάρκειά του να παραμένει 70 λεπτά.

 

4. Χρήση πιστωτικών καρτών

ereuna4

Μόνο το 7,8% όσων απάντησαν στην έρευνα αγοράζει εισιτήρια ή κάρτες χρησιμοποιώντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αν και το 50,1% δηλώνει ότι θα ενδιαφερόταν να αγοράσει. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία χαμένη ευκαιρία αφού η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων και καρτών μέσω πιστωτικής κάρτας είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα εκδοτήρια και δεν έχει επεκταθεί παντού. Εξίσου πολλοί είναι πάντως (40,4%) όσοι δεν ενδιαφέρονται για αγορά εισιτηρίων ή καρτών μέσω πιστωτικών καρτών. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό ήταν επίσης 40% με το 57% να δηλώνει ενδιαφέρον για χρήση πιστωτικών καρτών.

Επίσης, το 41,9% δηλώνει πως ενδιαφέρεται για πληρωμή του κομίστρου μετακίνησης με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ανέπαφων συναλλαγών (contactless), το 31,8% δεν ενδιαφέρεται, το 19,5% ίσως, ενώ το 6,7% δεν έχει γνώμη.

(Για να δείτε την κάθε εικόνα σε πλήρες μέγεθος, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω της)

5. Αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου (TfA tickets)

ereuna5

Ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία της εφαρμογής TfA tickets, που επιτρέπει την αγορά εισιτηρίων μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αρκετός καιρός για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής.

Το 72,2% γνωρίζει την εφαρμογή Tfa Tickets αλλά μόλις το 13,3% του συνόλου την έχει χρησιμοποιήσει. Από αυτούς που την έχουν χρησιμοποιήσει, σχεδόν οι μισοί (47,5%) αγοράζουν εισιτήρια πάντα ή σχεδόν πάντα μέσω της εφαρμογής. Το 30% χρησιμοποιεί την εφαρμογή όταν δεν μπορεί να βρει χάρτινα εισιτήρια ενώ το 18,8% την έχει χρησιμοποιήσει μόνο από περιέργεια. Το 83,8% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από την εφαρμογή, ενώ το 15,1% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.

Ο αριθμός πάντως όσων απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή (80 άτομα) είναι μικρός  για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Πέρυσι, το 63% είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση μίας τέτοιας εφαρμογής αλλά όπως είδαμε προηγουμένως, η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε αυτή την έρευνα προτιμά τη χρήση καρτών απεριορίστων διαδρομών έναντι των εισιτηρίων.

 

6. Ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπάρες στο μετρό

ereuna6

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 (αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα) θα καταργηθούν τα χάρτινα εισιτήρια και όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται με πλαστικές κάρτες. Θα τοποθετηθούν μπάρες στους σταθμούς του Μετρό, ενώ οι επιβάτες όλων των λεωφορείων θα επιβιβάζονται από την μπροστινή πόρτα. Ας δούμε την άποψη των Αθηναίων για τα μέτρα αυτά ένα περίπου χρόνο πριν από την εφαρμογή τους.

Περίπου οι μισοί από όσους απάντησαν (48,7%) ενδιαφέρονται για την πληρωμή του κομίστρου μέσω της χρήσης προπληρωμένης πλαστικής κάρτας (τύπου Oyster card). Το 28,7% δεν ενδιαφέρεται, ενώ ποσοστό 16,3% δηλώνει πως ίσως να ενδιαφέρεται. Το 6,3% δεν έχει γνώμη. Τα ποσοστά είναι αντίστοιχα με πέρυσι, όταν το 47% ενδιαφερόταν ενώ το 26% δεν ενδιαφερόταν.

Το 40% πιστεύει πως το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ είναι σωστό και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις γραμμές. Το 22,4% πιστεύει πως είναι σωστό μέτρο αλλά όχι για όλες τις γραμμές ενώ το 27,4% πιστεύει πως το μέτρο είναι λάθος. Το 10,1% δεν εκφράζει γνώμη.

Δύο στους τρεις (65,6%) πιστεύουν ότι πρέπει να τοποθετηθούν μπάρες στους σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού. Το 20,3% όμως διαφωνεί και το 14,1% δεν έχει γνώμη.

Το 46,1% θέλει η χρέωση για τις διαδρομές με τις συγκοινωνίες να γίνεται βάση της απόστασης (με ζώνες). Ένα σημαντικό όμως ποσοστό (39,8%) δεν θέλει να αλλάξει ο σημερινός τρόπος χρέωσης (ένα εισιτήριο για όλες τις διαδρομές). Λίγοι είναι αυτοί (6,3%) που θέλουν χρέωση ανάλογα με το χρόνο που διαρκεί η διαδρομή τους, ενώ το 4% δεν εκφράζει γνώμη.

7. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

ereuna7

Για το 77,9% η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες, ενώ το 17,1% πιστεύει πως δεν είναι πρόβλημα. Πέρυσι, το 70% θεωρούσε την εισιτηριοδιαφυγή πρόβλημα ενώ το 22% πίστευε πως δεν είναι πρόβλημα.

Περισσότεροι από 1 στους 4 (27,3%) δίνουν το ακυρωμένο εισιτήριό τους σε άλλους επιβάτες. Παρόμοιο ποσοστό (28,5%) δεν το δίνει καθώς θεωρεί πως δεν είναι σωστό. Το 40,3% πάντως δεν χρησιμοποιεί εισιτήρια. Πέρυσι, το ποσοστό όσων δίνουν το εισιτήριο αλλά και όσων δεν τον δίνουν ήταν 30%.

Η πλειοψηφία όσων απάντησαν (58,5%) πιστεύει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Το 29,6% πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι (πέρυσι το ποσοστό ήταν 26%), ενώ το 6% πιστεύει πως γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται.

8. Προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας

ereuna8

Το 41,2% των ερωτηθέντων είναι απαισιόδοξο και πιστεύει πως η κατάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας οδεύει προς το χειρότερο. Το 36,5% πιστεύει πως η κατάσταση παραμένει ίδια ενώ μόλις 20,3 πιστεύει πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Παρατηρούμε μία σαφή αντιστροφή του κλίματος αφού πέρυσι το 38% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας οδεύει προς το καλύτερο, ενώ το 22% πως η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» (74,3%), «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» (71,5%), «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» (46,8%), «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» (44,8%), «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» (37%), «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» (36%),  «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» (34%). Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν: «οι μετακινήσεις είναι αργές» (31,2%), «το εισιτήριο είναι ακριβό» (30,8%), «γίνονται συχνά απεργίες» (24,9%),  «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» (23,9%), και «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση (18,4%)».

9. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων

ereuna9

Η πλειοψηφία (27,2%) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση για το νέο υπουργό υποδομών κ. Σπίρτζη. Το 20,4% ουδέτερη εντύπωση ενώ μόλις το 5,7% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Το 46,7% δεν εκφράζει γνώμη.

Ένας στους τρεις από αυτούς που απάντησαν (34,2%) έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ). Ουδέτερη εντύπωση έχει το 27,5% ενώ θετική ή μάλλον θετική εντύπωση μόνο το 12,9%. Το 25,5% δεν εκφράζει άποψη.

Καλύτερη είναι η άποψη για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 37,4% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση, το 32,5% ουδέτερη εντύπωση ενώ το 20,1% αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση. Το 10,1% δεν εκφράζει γνώμη.

10. Ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιώνereuna10

Περισσότεροι από τους μισούς (56,3%) συμφωνούν έστω και με επιφυλάξεις με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Το 34,1% συμφωνεί με επιφυλάξεις με την ιδιωτικοποίηση, το 28,7% διαφωνεί (πέρυσι ήταν 30%), ενώ αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό όσων συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση (22,2% φέτος από 16% πέρυσι). Το 15% δεν εκφράζει γνώμη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης κάποιου άλλου μέσου (πχ γραμμών λεωφορείων, γραμμών μετρό κλπ), σχεδόν οι μισοί (49,1%) θα συμφωνούσαν έστω και με επιφυλάξεις. Το 38,1% των ερωτηθέντων θα διαφωνούσε (από 40% πέρυσι), το 34,9% θα συμφωνούσε με επιφυλάξεις (από 32% πέρυσι), και το 14,2% θα συμφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση (από 11% πέρυσι). Το 12,9% δεν έχει γνώμη.

11. Επεκτάσεις Μετρό

ereuna11

Η συντριπτική πλειοψηφία (90,7%) πιστεύει ότι τα έργα επέκτασης του Μετρό, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα τους τελευταίους μήνες, πρέπει να συνεχιστούν το ταχύτερο δυνατό. Μόνο το 7% πιστεύει πως τα έργα του Μετρό δεν θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα αυτό τον καιρό.

12. Διαδικτυακή παρουσία Συγκοινωνιών Αθηνών

ereuna12

Ποσοστό 39,2% δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο από τη διαδικτυακή παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και τις ιστοσελίδες tfa.gov.gr, oasa.gr, stasy.gr και osy.gr. Ποσοστό 33,2% είναι ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένο, ενώ ποσοστό 18,7% είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο. Πρόκειται για σαφή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι όταν 37% δήλωνε ούτε πολύ, ούτε λίγο ικανοποιημένο,  32% δήλωναν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι, ενώ ποσοστό 21% ήταν ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο.

Το να υπάρχει παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «πολύ σημαντικό» για το 42,7% των ερωτηθέντων, «αρκετά σημαντικό» για το 35,5%, «λίγο σημαντικό» για το 12,6%, και «καθόλου σημαντικό» για το 6%. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

13. Wifi και τηλεματική

ereuna13

Το 45,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η παροχή wifi εντός των σταθμών του Μετρό και εντός λεωφορείων είναι «πολύ σημαντική» (από 38% πέρυσι). Ποσοστό 30,1% απαντά πως είναι «αρκετά σημαντική» (από 36% πέρυσι). «Λίγο σημαντική» είναι για το 18,3% και «καθόλου σημαντική» για το 6,3% των ερωτηθέντων.

Τέλος, το 78,9% απαντά πως θα χρησιμοποιήσει σίγουρα την εφαρμογή της τηλεματικής που θα ενημερώνει για την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου μέσω υπολογιστή και κινητών τηλεφώνων. Το 15,6% απαντά πως ίσως την χρησιμοποιήσει, ενώ το 4,3% δε νομίζει ότι θα τη χρησιμοποιήσει. Τα ποσοστά δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Δείτε το δεύτερο μέρος της έρευνας, με την αναλυτική αξιολόγηση του κάθε μέσου

Δείτε τα αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας για το 2014

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*