Σπίρτζης: Το Τραμ μπορεί να φτάσει στον Πειραιά μέσα στο 2016

AM_TRAM_progress_May15_LG

Μέσα στο 2016 είναι πιθανό ότι θα ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Αν και η πρόοδος κατασκευής του έργου βρίσκεται μόλις στο 25% μετά από 2 χρόνια και 2 μήνες εργασιών, το υπόλοιπο 75% είναι δυνατό να κατασκευαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο «αν δουλευτεί εντατικά» και αν το υπουργείο «ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την εργολήπτρια εταιρεία» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός στη Βουλή.

Οι δηλώσεις του υπουργού θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν εξωπραγματικές αν λάβει υπόψη κανείς την ιστορία της συγκεκριμένης επέκτασης. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης είχε διεξαχθεί το 2009 (!) και ανέδειξε μειοδότη την Θέμελη Α.Ε. Στη συνέχεια όμως, η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανέθεσε το έργο στον τέταρτο μειοδότη με συνέπεια να κατατεθούν δικαστικές προσφυγές από την κατασκευαστική εταιρία που καθυστέρησαν το έργο για 3 χρόνια.

Η σύμβαση κατασκευής του έργου ανάμεσα στην Αττικό Μετρό και την εργολήπτρια εταιρία υπεγράφη τελικά στις 14 Ιανουαρίου του 2013. Τα έργα όμως ξεκίνησαν και πάλι με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, λόγω αντιδράσεων κατοίκων και εμπόρων της περιοχής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διάρκεια κατασκευής θα ήταν 25 μήνες, δηλαδή η επέκταση θα έμπαινε σε λειτουργία σήμερα! Τα αρχαιολογικά όμως ευρήματα καθώς και ο τεράστιος κατάλογος των εμπλεκόμενων στην κατασκευή του έργου (Θεμέλη ΑΕ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, Φυσικό Αέριο, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, Αρχαιολογική υπηρεσία, Δήμος Πειραιά, ΟΤΕ, Περιφέρεια Αττικής, ΔΟΥ, Τροχαία, Υπουργείο Υποδομών) συνέβαλαν ώστε μετά από 25 μήνες να έχει κατασκευαστεί μόνο το 25% της επέκτασης.

Ακόμα όμως αν και μέσω κάποιου θαύματος η επέκταση ολοκληρωνόταν μέσα στο 2016, η ΣΤΑΣΥ δεν θα είχε συρμούς για να εκτελέσει δρομολόγια ως τον Πειραιά.  Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Αττικό Μετρό πάγωσε το διαγωνισμό για την προμήθεια 25 νέων συρμών του Τραμ καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρίες άρχισαν να μηνύουν η μία την άλλη με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κριθεί όχι μέσω τεχνικών προδιαγραφών αλλά δικαστικά.

[socialpoll id=”2308907″]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*