Καταγγελίες υπουργού για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον ΟΑΣΑ

Σε καταγγελίες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον ΟΑΣΑ προχώρησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για «πάρτι στις αστικές μεταφορές» τα τελευταία χρόνια, όταν πρόεδρος του ΟΑΣΑ ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε αμοιβές διευθυνόντων και ειδικών συμβούλων ύψους 350.000 ευρώ κατ έτος, αμοιβές 100.000 ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρία συμβούλων επικοινωνίας, και επιπλέον 40.000 ευρώ σε άλλη εταιρία επικοινωνίας. Επίσης, κατήγγειλε την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΑ για αδιαφορία σχετικά με την εξόφληση οφειλών προς τον οργανισμό από διάφορους φορείς του δημοσίου και για συσσώρευση ελλειμμάτων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών.

Οι καταγγελίες ήρθαν ως απάντηση στα πυρά που δέχτηκε ο υπουργός τις τελευταίες μέρες από την αντιπολίτευση, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να ορίσει τις νέες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ). Την προηγούμενη Παρασκευή η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής που θα ενέκρινε την τοποθέτηση των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στους συγκοινωνιακούς οργανισμούς αναβλήθηκε, καθώς ο κ. Σπίρτζης επέλεξε διαφορετικά πρόσωπα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και διαφορετικά για τη θέση του προέδρου του κάθε οργανισμού. Ο ισχύον νόμος ορίζει ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο. Προσπάθησε δηλαδή να ορίσει 6 υψηλά αμειβόμενα φιλοκυβερνητικά στελέχη σε 3 θέσεις διοίκησης.

Χτες, με τροπολογία η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», ο υπουργός υποδομών άνοιξε το δρόμο για το σπάσιμο της θέσης «πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος» στα δύο ώστε να καταφέρει να ορίσει 6 πρόσωπα στις θέσεις αυτές. Όπως είναι φυσικό, η κίνησή του αυτή συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης (ανακοίνωση Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμπαράταξης), στα οποία ως απάντηση ήρθαν οι παραπάνω καταγγελίες για τις προηγούμενες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων.

Η κόντρα βεβαίως του υπουργού με τον προηγούμενο πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΑΣΑ -ο οποίος παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα- δεν είναι κάτι καινούριο. Ο υπουργός εκφραζόταν με τα χειρότερα λόγια για τον Γρηγόρη Γρηγοριάδη σε κάθε συνέντευξη ή ομιλία του. Πέραν του ότι δεν είχαν ποτέ επικοινωνήσει, (η πρώτη φορά που ο υπουργός μίλησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ ήταν για να ζητήσει την παραίτησή του) με ότι αυτό σημαίνει για τον συντονισμό του έργου του ΟΑΣΑ, ο υπουργός κατηγορούσε τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ πως μιλάει με την τρόικα πίσω από την πλάτη του υπουργείου.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ορίστικε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ το Δεκέμβριο του 2013 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επί των ημερών του, ξεκίνησαν να τρέχουν τα έργα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, βελτιώθηκαν τα οικονομικά του οργανισμού και εφαρμόστηκε νέα επικοινωνιακή πολιτική, μέρος της οποίας ήταν η δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας. Η επιτυχία του πάντως αμφισβητείται ανοιχτά από την σημερινή κυβέρνηση.

Τα πρόσωπα τα οποία πρότεινε ο υπουργός για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών είναι τα εξής:

  • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.): Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Τάσος Ταστάνης , Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιάννης Σκουμπούρης
  • Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.): Πρόεδρος του Δ.Σ. η Ζωή Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
  • Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.): Προέδρος του Δ.Σ. ο Σταύρος Στεφόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ο Παναγιώτης Βόγκας

Πέρα από τον ορισμό 6 ατόμων σε 3 θέσεις διοίκησης άρα και τον διπλασιασμό της μισθοδοσίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον υπουργό υποδομών και για τη δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες το προηγούμενο καλοκαίρι που κόστισε 9,5 εκατομμύρια ευρώ (κόστος το οποίο δεν αναγνωρίζει ο υπουργός), την επερχόμενη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από 1,20 σε 1,40, τον εξαναγκασμό σε παραίτηση των προηγούμενων διοικήσεων και των τριών συγκοινωνιακών φορέων, κ.ά.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πάντως στην χτεσινή του ανακοίνωση υπερασπίζεται το διπλασιασμό των θέσεων της διοίκησης υποστηρίζοντας πως έτσι θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος του έργου τους και οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν διαφανώς και δημοκρατικά. Πρόσθεσε επίσης πως δεν θα υπάρξουν «κεφαλοκυνηγοί» ή ειδικά σώματα αστυνομίας στις μεταφορές, και η δωρεάν μετακίνηση ανέργων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα συνεχιστεί.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*