Θα δοθεί η χρηματοδότηση για την επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο;

laurio

Υποψήφιο για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούκνερ» είναι το έργο της επέκτασης του Προαστιακού της Αθήνας από το Κορωπί ως το Λαύριο. Το έργο, πέρα από την κατασκευή της υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής του Προαστιακού θα περιλαμβάνει την παράλληλη επέκτασης της Αττικής Οδού και την αναβάθμιση του Λιμανιού του Λαυρίου έτσι ώστε να φιλοξενεί κρουαζιέρες και επιβατικά πλοία.

Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 32 χλμ και θα ξεκινάει αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Τo κόστος για το σιδηροδρομικό έργο υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την αναβάθμισή του λιμανιού του Λαυρίου, θα μπορεί να φιλοξενεί επιβατικά πλοία από το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, καθώς και κρουαζιερόπλοια τα οποία πλέον θα μπορούν να προσεγγίζουν το Λαύριο αντί για τον Πειραιά. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρουσίαση του έργου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο χρόνος ταξιδιού από το Λαύριο ως το Κέντρο της Αθηνάς θα είναι μικρότερος κατά 15 λεπτά σε σχέση με τον σημερινό χρόνο ταξιδίου από τον Πειραιά προς το Κέντρο, σημαντική μείωση ειδικότερα κατά την τουριστική περίοδο. Άγνωστο πως προκύπτει αυτό αφού σήμερα o χρόνος ταξιδιού από τον Πειραιά ως την Ομόνοια με το Μετρό είναι 19 λεπτά, όσο ακριβώς και ο χρόνος ταξιδιού από τον Πειραιά ως τον σταθμό Λαρίσης με τον Προαστιακό.  Την ίδια στιγμή, για ένα απευθείας δρομολόγιο (αν υπήρχε) από τον σταθμό Λαρίσης ως το Κορωπί θα απαιτούταν τουλάχιστον 28-30 λεπτά. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή, το δρομολόγιο Αθήνα – Λαύριο θα καλύπτεται σε 45-50 λεπτά.

Το έργο της επέκτασης του Προαστιακού προς το Λαύριο θα πρέπει να συναγωνιστεί και άλλα έργα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και  σιδηροδρομικών, για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούκνερ». Τα υπόλοιπα έργα που έχει προτείνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι τα εξής:

  • Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα –Πύργος (Ολυμπία και Κατάκολο) –Καλαμάτα: Κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο και Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα στην Δυτική Πελοπόννησο, μήκους 285 χιλιομέτρων, κόστους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο: Το έργο αφορά την τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Σύνορα Βουλγαρίας με παράλληλη αναβάθμιση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Η διαδρομή θα είναι 175 χιλιόμετρα και το εκτιμώμενο κόστος του έργου τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δείτε επίσης: Καλά νέα προσεχώς για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*