Τηλεματική: Μία μεγάλη ευκαιρία για τα λεωφορεία της Αθήνας

Screenshot (337)

Σε μία εποχή που οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των συγκοινωνιών είναι σπάνιες, η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του συστήματος της τηλεματικής των λεωφορείων της Αθήνας από την επόμενη εβδομάδα, είναι μία αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε πως είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην λειτουργία των λεωφορείων τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιβάτες των λεωφορείων, η πιο προφανής απάντηση είναι η αναμονή στις στάσεις. Ακόμα χειρότερη από τον μεγάλο χρόνο αναμονής, είναι η αδυναμία πρόβλεψης του πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο.  Στην τελευταία έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, η αναμονή στις στάσεις και η ενημέρωση και πληροφόρηση των επιβατών καταγράφηκαν ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των Λεωφορείων. Η τηλεματική είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος (έστω και μερικής) επίλυσης αυτών των δύο προβλημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι το σύστημα της τηλεματικής να συντηρείται συνεχώς, να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς η ιδιωτική εταιρεία που δημιούργησε και εγκατέστησε το σύστημα, έχει αναλάβει και τη συντήρησή του για τα επόμενα 10 χρόνια. Από την άλλη μεριά, απαραίτητη είναι και η θέληση από τη μεριά των διοικήσεων και των εργαζόμενων σε ΟΣΥ και ΟΑΣΑ. Για να λειτουργήσει σωστά η τηλεματική, κάθε οδηγός λεωφορείου πρέπει να ανοίγει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του οχήματος, να φροντίζει για την εισαγωγή των σωστών δεδομένων δρομολογίου, και να προχωρά σε διορθώσεις όταν χρειάζεται. Αν θα βοηθήσουν όλοι οι οδηγοί στη λειτουργία της τηλεματικής ή θα βρεθούν κάποιοι που θα μποϋκοτάρουν το σύστημα, θα το δούμε τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες. Το ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών πάντως έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας της τηλεματικής.

Η τηλεματική των λεωφορείων της Αθήνας έρχεται μετά από αναμονή ετών.  Ο διαγωνισμός για το σύστημα της τηλεματικής ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν ξεκίνησε αυτό το blog τον Απρίλιο του 2011. Εννέα εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά 2 μόνο από αυτές κατέθεσαν προσφορές. Τελικά, τον Μάιο του 2013 ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιριών Intrasoft International – Intracom Κατασκευές οι οποίες στη συνέχεια ίδρυσαν την εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics AE. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος αναμενόταν να γίνει μέσα σε 2 χρόνια, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση που αποδόθηκε στα capital controls.

32

Αν και η 21η Μαρτίου θα είναι η πρώτη μέρα κανονικής λειτουργίας της τηλεματικής, η πλήρ
ης λειτουργία αναμένεται το νωρίτερο μέσα στον Απρίλιο.  Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τις πρώτες μέρες:

  • Για την πλήρη λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού σε όλα τα λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια. Ως τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, είχε τοποθετηθεί εξοπλισμός σε 1800 λεωφορεία σε σύνολο 2000).
  • Παράλληλα, συνεχίζεται η εγκατάσταση και η σύνδεση με το δίκτυο των «έξυπνων στάσεων». Μέχρι τις αρχές του μήνα είχαν εγκατασταθεί 700 σε σύνολο 1000.
  • Εκκρεμεί η κυκλοφορία των εφαρμογών της τηλεματικής για Android, iPhone, και Windows Phone κινητά.
  • Για να εμφανίζεται ένα λεωφορείο στο σύστημα, πρέπει 1) να έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της τηλεματικής σε αυτό και 2) ο οδηγός να τον έχει ενεργοποιήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για «δρομολόγιο φάντασμα» που δεν εμφανίζεται στο σύστημα. Έτσι μία στάση μπορεί να εμφανίζει την ώρα άφιξης του μεθεπόμενου δρομολογίου αν το επόμενο δεν εμφανίζεται στο σύστημα.
  • Επιπλέον, για να εμφανίζεται ένα λεωφορείο, πρέπει να έχει ξεκινήσει από την αφετηρία (ή το τέρμα). Έτσι, στάσεις που είναι κοντά στην αφετηρία θα εμφανίζουν το δρομολόγιο μόνο λίγα λεπτά πριν το λεωφορείο περάσει από τη στάση.
  • Είναι σχεδόν αυτονόητο πως τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξουν σφάλματα και προβλήματα με το σύστημα. Η επιτυχία της τηλεματικής θα κριθεί από το κατά πόσο αυτά θα επιλυθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

6 Comments

  1. Παρακολουθώ την τηλεματική στην Πατησίων και στην Αχαρνών και σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά. Επίσης και η ιστοσελίδα βοηθάει πολύ αυτούς που έχουν πρόσβαση το ίντερνετ. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οτι δεν υπάρχουν ακόμα (ή δεν λειτουργούν) πίνακες τηλεματικής σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (π.χ. Ευαγγελισμός, Ακαδημία, Σύνταγμα κτλ.) όπου συσσωρεύονται πάρα πολλοί επιβάτες

  2. Διάβασα την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Αστικών ( θα πρέπει να το αλλάξει σε Λαϊκών 😛 ) Συγκοινωνιών για την τηλεματική.
    Όταν η συρρίκνωση του μυαλού οδηγεί σε πυρήνες ( = κουκούτσια ) !
    Κατά τα άλλα μου άρεσε το “Σε μια κοινωνία όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο στην παραγωγή, η τεχνολογία και η επιστήμη, θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και θα αναπτύσσονται ολόπλευρα με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου, τις ανάγκες του λαού.” Όπως σε όλους τους σοσιαλιστικούς παραδείσους που ονειρεύεται το ΚΚΕ !
    Πιο παλαιολιθικός πεθαίνεις !
    Καιρός να μορφωθούν οι Έλληνες μήπως και ξεφύγουμε από τα δύο άκρα που αυτή τη στιγμή στατιστικά είναι σε διψήφιο ποσοστό ! Αλίμονο !

  3. Μια ακόμα πολύ καλή ανάλυση για το θέμα της τηλεματικής. Αλλά πολύ φοβάμαι αγαπητό athenstransport πως εμείς οι επιβάτες ασχολούμαστε περισσότερο από την ΟΣΥ και τους οδηγούς της για τη τηλεματική. Να δώσω και δύο σημερινά παραδείγματα. η τηλεματική του Γ9 που λένε οτι δουλεύει εδώ και μέρες, απλά δεν δουλεύει (τουλάχιστον στην οδό αχαρνών) είτε δείχνει λαθεμένες ώρες άφιξης. Όσο για το 608, όντως ήρθε στην αναγραφόμενη ώρα άφιξης αλλά οι οθόνες μέσα στο λεωφορείο ήταν κλειστές…και επειδή και εσύ επισήμανες τον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγοί) για την ομαλή λειτουργία της τηλεματικής, πολύ φοβάμαι μήπως και αυτή υπολειτουργεί (όπως και όλη η φάση στην ΟΣΥ) και οδηγήσει σε απαξίωση της πριν ακόμα δοκιμαστεί. Εύχομαι να διαψευστώ

    • Θα ηθελα να ενημερωσω τους αναγνωστες σας οτι οσο αφορα τον ανθρωπινο παράγοντα που αναφέρεται στο κείμενο, θα πρέπει να ξέρετε πως η πλειοψηφία των οδηγών ανυπομονεί να λειτουργήσει το όλο σύστημα γιατί κανένας μας δεν αντέχει την γκρίνια και τα παραπονα-επεισόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά από τους επιβάτες τα οποία μερικές μονο φορές είναι δικαιολογημένα, Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι, και απλά οι οδηγοί είναι αυτοί που υπομένουν τα ξεσπάσματα των επιβατών. Οπότε να είστε σίγουροι ότι θα επιδιώκουμε την λειτουργία του. Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι λιγοστοί ευτυχώς μη συνάδελφοι που επιδιώκουν την αφάνεια για ευνόητους λόγους.. Αυτούς ακριβώς όμως θέλουμε και εμείς οι ίδιοι να βάλουμε στο περιθώριο. ..Όσον αφορά τις πρώτες εβδομάδες να έχετε υπ’όψιν σας ότι έχει ξεκινήσει εδώ και 2 εβδομάδες ο έλεγχος της σωστής λειτουργίας των τοποθετημενων στα Λ/Φ μονάδων και συνέχεια επισημαίνονται και διορθώνονται τα προβλήματα. Λίγο υπομονή ακόμα λοιπόν και ελπίζουμε όλοι και εμείς οι οδηγοί μαζί σας , την σωστή λειτουργία του συστήματος. .

      • Συγχαρητήρια για την απάντησή σας !
        Και υπομονή καθώς είναι γνωστό ότι ο Έλληνας είναι γκρινιάρης ! Ακόμα και χωρίς λόγο !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*