Γιατί τόση προχειρότητα με τις στάσεις της τηλεματικής;

Η φωτογραφία είναι από το πιο κεντρικό σημείο του Χαλανδρίου. Η οθόνη της τηλεματικής που τοποθετήθηκε πριν από λίγες βδομάδες στη στάση «Πλατεία Χαλανδρίου» βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον παλιό στύλο της στάσης με αποτέλεσμα η πινακίδα να καλύπτει την οθόνη μίας όψης. Για να την διαβάσεις (όταν θα λειτουργήσει) θα πρέπει να σταθείς ακριβώς από κάτω. stasi

Δεν είναι το μόνο παράδειγμα λάθος τοποθέτησης των νέων «έξυπνων στάσεων». Κάνοντας μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους είναι φανερό ότι οι νέες στάσεις έχουν τοποθετηθεί «όπως να ‘ναι» από τα συνεργεία του αναδόχου του έργου. Αν και προφανώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν περιορισμοί χώρου για την εγκατάσταση, αυτό δεν δικαιολογεί την προχειρότητα που βλέπουμε.

Μία λύση θα μπορούσε να είναι αυτό που έχουμε προτείνει ήδη από το 2014: η συγχώνευση των δύο στύλων σε ένα. Κάτω από την οθόνη της τηλεματικής μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα μία πινακίδα με τα δρομολόγια που διέρχονται από τη στάση και άλλες πληροφορίες, έτσι ώστε οι παλιοί στύλοι να αφαιρεθούν. (Στις στάσεις που έχουν στέγαστρο θα μπορούσαν μάλιστα να συγχωνευτούν τόσο η οθόνη της τηλεματικής όσο και η πινακίδα πάνω στο στέγαστρο).

Με αυτό τον τρόπο τόνοι σίδερου μπορούν να αφαιρεθούν από τα πεζοδρόμια της Αθήνας απελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 1000 «έξυπνες στάσεις» σε όλη την Αττική ενώ ο υπουργός Υποδομών θέλει να μπουν περισσότερες.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τηλεματική είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί για τα λεωφορεία της Αθήνας εδώ και δεκαετίες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιες προχειρότητες.

4 Comments

  1. Διαισθάνομαι ότι όλες αυτές οι προχειρότητες γίνονται διότι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος κατασκευής του έργου εφόσον πρόκειται για έργο με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα δηλαδή πρόκειται για
    έργο τύπου ΣΔΙΤ. Πάντως πάρα πολλές αδυναμίες έχει το όλο εγχείρημα καθώς ακόμα και σήμερα (4 Απριλίου 2016) υπάρχουν πάρα πολλές λεωφορειακές γραμμές των οποίων η αναμενόμενη χρονική διέλευση δεν αναγράφεται στους πίνακες τηλεματικής των «έξυπνων στάσεων». Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πίνακες τηλεματικής στις «έξυπνες στάσεις» οι οποίες δεν ρευματοδοτούνται είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί ότι σε αυτές τις «έξυπνες στάσεις» δεν αναγράφεται προς το παρόν ούτε η ένδειξη «πιλοτική λειτουργία». Επιπλέον στα περισσότερα λεωφορεία δεν υπάρχει ηχητική αναγγελία επόμενης στάσης ενώ απενεργοποιημένες είναι και αρκετές από τις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί εντός των λεωφορείων. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι με αυτά τα δεδομένα η τηλεματική στα λεωφορεία θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα και με επιτυχία, εύχομαι βέβαια να διαψευσθώ.

    • Και είσαι έξω σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και δουλεύουν οθόνες ως εφαρμογή κάτω από Windows XP (γιατί είναι εδώ και 10+ χρόνια η υλοποίηση). Για να δούμε εμείς…

  2. Να σας εξηγήσω εγώ τους λόγους αυτής της πρόχειρης δουλειάς? Γιατί προφανώς έχει γίνει από μη εξειδικευμένο συνεργείο (για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος από τους εργολάβους) και επειδή δεν έχει προβλεφθεί καμίας μορφής αξιολόγηση του έργου που θα παραδόσει ο εργολάβος που πήρε το έργο.

    Κάποιοι του ΟΑΣΑ θα περάσουν ενδεικτικά από κάποιες στάσεις, θα δουν τις οθόνες τηλεματικής στη θέση τους (ακόμα και τόσο πρόχειρα τοποθετημένες) και θα υπογράψουν ότι όλα είναι καλά, για να προχωρήσει η πληρωμή του εργολάβου. Στη συνέχεια θα μπουν στο αυτοκίνητό τους (αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν μετακινούνται με συγκοινωνίες) και θα πάνε σπίτι τους, ήσυχοι ότι έκαναν το καθήκον τους…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*