Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες έφτασε – στη Ρουάντα

1

Χωρίς χάρτινα εισιτήρια μπορούν πλέον χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία οι επιβάτες στην πόλη Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Tap&Go σχεδιάστηκε από μία τοπική εταιρεία και περιλαμβάνει πλαστικές κάρτες  οι οποίες αντικαθιστούν την πληρωμή του κομίστρου μέσω χάρτινων εισιτηρίων.

Ήδη 130 λεωφορεία που ανήκουν σε 2 εταιρείες μεταφορών έχουν εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ σύντομα αυτό θα κάνει και μία τρίτη εταιρεία. Μέχρι στιγμής, 60.000 επιβάτες έχουν εκδώσει πλαστικές κάρτες συμμετέχοντας στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας που δημιούργησε το σύστημα, μέσω των ηλεκτρονικών καρτών θα αυξηθούν τα έσοδα για τις εταιρείες συγκοινωνιών καθώς δεν θα χάνονται χρήματα από παράτυπες προμήθειες σε εισπράκτορες, οδηγούς, συλλέκτες κομίστρου, τράπεζες κλπ που λάμβαναν ως και το 50% της αξίας του εισιτηρίου. Επίσης, αναμένεται να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια αφού μέχρι σήμερα οι επιβάτες αγόραζαν εισιτήρια από εισπράκτορες κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο.

2

Ένα παρόμοιο σύστημα λειτουργεί από το 2014 στην Κένυα με χιλιάδες λεωφορεία στο Ναϊρόμπι να δέχονται πλαστικές κάρτες. Ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές αναφορές για τεχνικά προβλήματα.

Στην Αθήνα βρισκόμαστε λίγο πιο πίσω. Έπειτα από χρόνια διαγωνισμών, η σύμβαση για το Ενιαίο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου που περιλαμβάνει την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν πλήρως τα χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, υπεγράφη στα τέλη του 2014. Η περίοδος υλοποίησης του συστήματος είναι 2 χρόνια, δηλαδή ως τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, από το καλοκαίρι και μετά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση μπαρών στους σταθμούς του Μετρό ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 οι πλαστικές κάρτες θα αντικαταστήσουν πλήρως τα χάρτινα εισιτήρια.

Δείτε επίσης: 

Πηγή: BBC.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*