Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ζητά συγνώμη από την τυφλή επιβάτη και ετοιμάζει δράση για τα ΑμΕΑ

Μετά από την άκομψη αντίδραση του ΟΑΣΑ στο περιστατικό κατά το οποίο οδηγός λεωφορείου απαγόρευσε σε τυφλή συμπολίτη μας να μετακινηθεί με το όχημά του μαζί με τον σκύλο-οδηγό τυφλών που τη συνόδευε, καλώντας μάλιστα και την αστυνομία, ο πρόεδρος του οργανισμού Τάσος Ταστάνης με δήλωσή του, ζητάει συγνώμη από την επιβάτιδα κα Ιωάννα – Μαρία Γκρέτσου εκ μέρους όλων των εργαζόμενων του ΟΑΣΑ.

Επίσης, αναφέρει πως ο ΟΑΣΑ βρίσκεται σε διαβούλευση με φορείς των ΑμΕΑ, ώστε να σχεδιαστεί και να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή «ένα πρόγραμμα δράσεων που θα αίρει όλα αυτά τα εμπόδια και θα κάνει ανθρώπινες, φιλικές και προσβάσιμες τις αστικές συγκοινωνίες στα άτομα με αναπηρία».

Για να αποφασίσει ο ΟΑΣΑ να πράξει το αυτονόητο χρειάστηκαν 2 ατυχή περιστατικά τις τελευταίες βδομάδες και η ανάλογη κακή δημοσιότητα. Ήδη από την 1η Απριλίου είχαμε γράψει:

… πότε ήταν η τελευταία φορά που ο ΟΑΣΑ ή η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσαν το προσωπικό τους για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών μέσω ενός σεμιναρίου ή έστω ενός εγχειριδίου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διοργάνωσαν μία δράση για τα ΑμεΑ ή μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις μετακινήσεις τους;

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τις δράσεις για τα ΑμΕΑ και τους τρόπους με τους οποίους οι συγκοινωνίες της Αθήνας θα γίνουν πιο φιλικές για όλους τους συμπολίτες μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΑ κου Τάσου Ταστάνη:

Με αφορμή το περιστατικό όπου οδηγός λεωφορείου απαγόρευσε σε τυφλή επιβάτιδα να μετακινηθεί μαζί με το σκύλο – οδηγό τυφλών που τη συνόδευε, καλώντας την αστυνομία για να επέμβει και να την υποχρεώσει να κατεβεί από το όχημα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Τάσος Ταστάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση του ΟΑΣΑ και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για αυτό το περιστατικό που τραυματίζει την ευαισθησία κάθε ανθρώπου και συνολικά της κοινωνίας.
Θέλουμε να εφράσουμε κυρίως τη λύπη μας, την αλληλεγγύη μας και τη συγνώμη μας εξ ονόματος όλων των εργαζομένων του Οργανισμού προς την παθούσα και πρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα» κα Ιωάννα – Μαρία Γκρέτσου. Σε πρόσφατη, άλλωστε επικοινωνία που είχαμε μαζί της (επιστολή μας της 26 Απριλίου 2016) δηλώναμε τη συμφωνία μας μαζί της ότι το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα όσων έχουν προβλήματα όρασης και αναπηρίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και ευαισθησία.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου 2016, με αφορμή συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού με φορείς τυφλών και εκπαιδευτών σκύλων – οδηγών τυφλών,  έχουν δοθεί εντολές στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση των τυφλών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη συνοδεία εκπαιδευμένου σκύλου – οδηγού.
Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και το επιβατικό κοινό στο θέμα αυτό ο ΟΑΣΑ πήρε την πρωτοβουλία και από χτες χρησιμοποίησε την τηλεματική για να μεταδόσει το ίδιο μήνυμα.
Από την πρώτη στιγμή επίσης έγιναν αυστηρές συστάσεις στον οδηγό που υπήρξε πρωταγωνιστής αυτού του περιστατικού.
Είναι γεγονός ότι μία από τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία και πολύ περισσότερο η εφαρμογή πολιτικής και η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα αίρουν την περιθωριοποίησή τους και θα διευκολύνουν την προσβασιμότητά τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ως άνθρωπος που και προσωπικά έχω ζήσει από πολύ κοντά τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, θέλω να διαβεβαιώσω πως η νέα Διοίκηση του ΟΑΣΑ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την καθολική προσβασιμότητα του συνόλου των πολιτών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους φορείς τους, ώστε να σχεδιαστεί, να δημιουργηθεί και να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δράσεων που θα αίρει όλα αυτά τα εμπόδια και θα κάνει ανθρώπινες, φιλικές και προσβάσιμες τις αστικές συγκοινωνίες στα άτομα με αναπηρία.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*