Μέχρι πότε θα καίγονται λεωφορεία και τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο;

Σε ισχύ βρίσκεται και πάλι από σήμερα το πρωί το μέτρο της παράκαμψης τμήματος της οδού Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο μετά το νέο εμπρησμό ενός λεωφορείου και ενός τρόλεϊ.

Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν ομάδα κουκουλοφόρων, για τρίτη φορά τους τελευταίους 5 μήνες, σταμάτησαν ένα λεωφορείο και ένα τρόλεϊ μπροστά από το Πολυτεχνείο, κατέβασαν τους επιβάτες και τα πυρπόλησαν. Ως συνήθως, η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις.

Μετά από τον προηγούμενο εμπρησμό που είχε συμβεί στο ίδιο σημείο πριν από περίπου ένα μήνα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα παρακάμπτουν το τμήμα της οδού Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο μετά τις 21:00 κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, με ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να παραταθεί και άλλες μέρες, αν χρειαστεί.

Μία όμως μόλις βδομάδα αργότερα, ο ΟΑΣΑ για άγνωστο λόγο πήρε πίσω το μέτρο, διαγράφοντας μάλιστα και την ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του. Τότε αναρωτηθήκαμε αν η αστυνομία έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων της ΟΣΥ μπροστά από το Πολυτεχνείο. Μετά και τα χτεσινοβραδινά περιστατικά, η απάντηση προφανώς είναι όχι.

Σε περίπτωση που η αστυνομία σκοπεύει να συνεχίσει να αφήνει αφύλακτη την περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο (ακριβώς δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας!), η μεταβολή των δρομολογίων κατά τις βραδινές ώρες πρέπει να γίνει μόνιμη. Ούτε χρήματα περισσεύουν, ούτε λεωφορεία και τρόλεϊ υπάρχουν σε αφθονία για να θυσιάζονται κάθε τρεις και λίγο στην οδό Πατησίων.

Οι μεταβολές των δρομολογίων όπως τις είχε ανακοινώσει ο ΟΑΣΑ:

Κατεύθυνση προς Ομόνοια:

  • Γραμμές τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 6, 11 & 15 και λεωφορειακές γραμμές 022, 054, 224,  500, 622, 608: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων/συνέχεια Χαλκοκονδύλη.
  • Γραμμή 035 προς Ταύρο: Από Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων – συνέχεια κανονικά.
  • Γραμμή Α8 προς Πολυτεχνείο: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3ης Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη (Αφετηρία). Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων – συνέχεια προς Μαρούσι.
  • Γραμμή Β12 προς Αθήνα: Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη – Αφετηρία μαζί με το Β9. Επιστροφή Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.
  • Γραμμή Γ12 προς Αθήνα: Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.
  • Γραμμή Α7 προς Πολυτεχνείο κυκλικά: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, συνέχεια Χαλκοκονδύλη, Πλ. Κάνιγγος – συνέχεια κανονικά προς Κηφισιά.

Κατεύθυνση προς Λεωφ. Αλεξάνδρας:

  • Γραμμές τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11 & 15: Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη, αριστερά Πατησίων – συνέχεια κανονικά. Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη: Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων.

Οι παραπάνω γραμμές στα τροποποιημένα τμήματα διαδρομής θα πραγματοποιούν στάσεις στις ήδη υπάρχουσες άλλων γραμμών.

2 Comments

  1. Υποθέτω πως αν ο επόμενος εμπρησμός θα γίνει πχ Πέμπτη, θα γίνουν αλλαγές και στα δρομολόγια της Πέμπτης.
    Μετά από μερικούς ακόμα εμπρησμούς θα σταματάνε τα δρομολόγια κάθε μέρα στις 21:00.
    Στη συνέχεια μπορούμε να καταργήσουμε εντελώς τα δρομολόγια στο κέντρο της πρωτεύουσας για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

  2. Είναι κρίμα για 20 κωλόπαιδα να χάνονται οχήματα, να χρεώνονται και πάλι το κράτος και ο ΟΑΣΑ αλλά και να ξεφτιλίζονται ταυτόχρονα σε Έλληνες και ξένους επιβάτες…Γιατί δεν κάνει ο ΟΑΣΑ μήνυση κατά αγνώστων?? Δεν υπάρχει οπτικό υλικό από τις επιθέσεις?? Δεν φαίνεται να παίρνουν σοβαρά το κοινωνικό και μόνο αντίκτυπο αυτών των εμπρησμών. Από την άλλη, εκτρέπουν τα οχήματα από την 3ης Σεπτεμβρίου κάνοντας ήρωες τους εμπρηστές και μη δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*