Η πρώτη κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς μέσω ιδιωτικής επένδυσης είναι γεγονός

helliniko

Ενημέρωση 9/6:

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Lamda Development μπορούμε να δούμε ένα πρώτο σχεδιάγραμμα της διαδρομής που θα ακολουθήσει το Τραμ στο Ελληνικό. Όπως φαίνεται, η διαδρομή θα είναι κυκλική, εξυπηρετώντας το επιχειρηματικό και το εμπορικό κέντρο του Ελληνικού.  Επίσης θα υπάρχει ανταπόκριση με τους σταθμούς Αργυρούπολη και Ελληνικό του Μετρό.


Η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development, είναι ακόμα ένα βήμα στο μακρύ δρόμο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η κυβέρνηση πολύ ορθώς προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους από τους όρους της επένδυσης προς όφελος του δημοσίου (αν και η ειρωνεία είναι πως προεκλογικά ήταν εντελώς αντίθετη σε οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση στο χώρο του Ελληνικού).

Μέσω της νέας συμφωνίας, διευκρινίζονται κάποιες λεπτομέρειες για το τι θα κατασκευαστεί στο χώρο του Ελληνικού, συντομεύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης (80% μέσα σε 12 χρόνια και κύρια έργα υποδομής μέσα σε 5 χρόνια), ενώ η Lamda Development αναλαμβάνει την εκτέλεση κάποιων επιπλέον έργων με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τις γύρω περιοχές.

Ανάμεσα στα έργα αυτά, την χρηματοδότηση των οποίων θα έχει η Lamda Development, είναι και η κατασκευή της επέκτασης του Τραμ στο Ελληνικό. Μέχρι σήμερα, η Αττικό Μετρό είχε στον προγραμματισμό της την επέκταση Ελληνικό – Αμαξοστάσιο – Αργυρούπολη με τρεις σταθμούς και μήκος μόλις 1,1 χλμ. Πρόκειται για σαφώς την πιο μικρή και φθηνή επέκταση, αφού θα έκανε χρήση της έτοιμης γραμμής μήκους 2,2 χλμ που συνδέει την λεωφόρο Ποσειδώνος με το αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό διασχίζοντας το χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ στη συνέχεια θα έφτανε στο σταθμό Αργυρούπολη του Μετρό ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από το αμαξοστάσιο του Τραμ.

Δεν είναι γνωστό αν τελικά η επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη χωροθέτηση όσων θα κατασκευαστούν μέσα στο παλιό αεροδρόμιο (στη συμφωνία γίνεται λόγος για «εσωτερική γραμμή τραμ»). Το σίγουρο όμως είναι ότι θα συνδέει τη γραμμή 2 του Μετρό με την παραλιακή, διασχίζοντας το πάρκο του Ελληνικού.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα μεγάλο συγκοινωνιακό έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες αφού μέχρι σήμερα τα χρήματα κατασκευής του Μετρό και του Τραμ προερχόταν κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ιδιαιτερότητα βεβαίως εδώ, που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη επέκταση από ανάλογα έργα, είναι πως θα κατασκευαστεί σε δημόσιο χώρο, τη διαχείριση και συντήρηση του οποίου θα έχει ένας ιδιώτης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποια παραλλαγή αυτού του μοντέλου χρηματοδότησης χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κάποιου άλλου μέσου σταθερής τροχιάς.

4 Comments

  1. Ποιο προβλέπεται να είναι το οικονομικό κόστος των οδικών συγκοινωνιών (ΟΣΥ ΑΕ) και του ΟΑΣΑ σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Αληθεύει ή είναι ψευδές ότι οι “επενδυτές” του Ελληνικού πιέζουν για την άμεση εγκατάλειψη και την έξωση των λεωφορείων των οδικών συγκοινωνιών από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού προκειμένου να εκμεταλλευτούν άμεσα οικονομικά τον χώρο του αμαξοστασίου για τα δικά τους οικονομικά και επενδυτικά συμφέροντα; Πόσο θα στοιχήσει στις οδικές συγκοινωνίες και στον ΟΑΣΑ το κόστος αγοράς ή ενοικίασης καινούργιου χώρου και το κόστος κατασκεύης, συντήρησης και λειτουργίας ενός καινούργιου αμαξοστασίου σε περίπτωση που “επενδυτές” επιβάλλουν στον ΟΑΣΑ την άμεση έξωση όλων των λεωφορείων από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού;

  2. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί ακόμα διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με την εκχώρηση της παραλιακής αττικής ζώνης σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα , την μαζική εμπορευματοποίηση, τσιμεντόστρωση και ιδιωτικοποίηση όλων χώρων και την ολοκληρωτική παράδοση (ενδεχομένως και
    την περιχαράκωση του με συρματοπλέγματα) του παραλιακού μετώπου από ισχυρά ιδιωτικά εμπορευματικά συμφέροντα και τις ενδεχόμενες αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και
    δημογραφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτά τα μεγαλεπήβολα
    φαραωνικά έργα. Καλό είναι να μην προτρέχουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*