Έρευνα με τη μέθοδο του μυστικού επιβάτη ξεκινά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

2170740283_996c65a999_b

Έρευνες με την μέθοδο του μυστικού επιβάτη ξεκινούν τις επόμενες μέρες στο υπεραστικό αλλά και στο προαστιακό δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μέσω των ερευνών, που θα διεξαχθούν στις γραμμές Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αθήνα  – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Δίκαια καθώς και στον Προαστιακό της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, θα αξιολογηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους επιβάτες ως προς συγκεκριμένα κριτήρια (ενημέρωση, καθαριότητα, ασφάλεια κλπ). Διευκρινίζεται πάντως ότι οι έρευνες σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει μετακίνηση ερευνητών οι οποίοι θα υποδύονται τους επιβάτες με τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επισκέψεις σε σταθμούς του δικτύου, σε σημεία πώλησης εισιτηρίων, καθώς και τηλεφωνικές κλήσεις στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών και επισκέψεις στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιολογούνται συρμοί, σταθμοί και εκδοτήρια, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της τιμολογιακής πολιτικής, ενώ θα πραγματοποιούνται και έρευνες ικανοποίησης πελατών μέσω συνεντεύξεων με επιβάτες βάση ερωτηματολογίου.

Όσον αφορά τον Προαστιακό της Αθήνας, η έρευνα θα διεξαχθεί μέσα στο τρένο, στις προαστιακές γραμμές Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Αγ. Ανάργυροι – Α. Λιόσια και Πειραιάς – Χαλκίδα. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 20 ταξίδια και 32 επισκέψεις σε διάφορους σταθμούς, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας ικανοποίησης πελατών θα συμπληρωθούν 1000 ερωτηματολόγια. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αποτελέσματα θα παραδοθούν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διευκρινίζει πως όλη η έρευνα θα είναι απρόσωπη, ενώ δεν θα καταγράφονται, φωτογραφίζονται ή ηχογραφούνται πρόσωπα. Φωτογραφίες θα επιτρέπονται μόνο αν παρατηρηθούν περίεργες ή απαράδεκτες καταστάσεις χωρίς φωτογράφηση προσώπων (π.χ. σωρός σκουπιδιών έξω από ένα σταθμό).

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το timing της έρευνας δεδομένου ότι στις 22 Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φαίνεται δηλαδή πως η δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκινάει και πληρώνει για την έρευνα στο παρά 5 της ιδιωτικοποίησης (εκτός αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση), ενώ τα δεδομένα της έρευνας κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν η έρευνα ήταν απαίτηση κάποιου εκ των επίδοξων μνηστήρων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το κόστος όλων των ερευνών, που θα ολοκληρωθούν ως το Δεκέμβριο του 2017, είναι 24.760€, πλέον ΦΠΑ.

Στην τελευταία έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, ο Προαστιακός έλαβε βαθμολογία 5,3 που ήταν η δεύτερη χαμηλότερη από όλα τα μέσα της Αθήνας. Οι αναγνώστες του Athens Transport έδωσαν στον Προαστιακό βαθμούς κάτω από τη βάση για τη συχνότητα των δρομολογίων, το ωράριο λειτουργίας και την ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών. Αντίθετα, ο Προαστιακός έλαβε καλή βαθμολογία όσον αφορά την ταχύτητα μετακίνησης.

Δείτε επίσης: 

2 Comments

  1. Το δρομολόγιο από Αθήνα για Χαλκίδα στις 6:44 π.μ. αναχωρεί την ίδια ακριβώς ώρα που έχει άφιξη το πρώτο μετρό από άγιο Δημήτριο ( 6:44 π.μ. και αυτό) με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε ταξί και να έχουμε πληρώσει για κάρτες 114,40 για Χαλκίδα και 30 για τις αστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*