ΟΑΣΑ: Μέτρα για την ευκολότερη μετακίνηση τυφλών με Λεωφορεία και Τρόλεϊ

13124991_10154135559892398_858129868082927837_n

Μέτρα για την ευκολότερη μετακίνηση των τυφλών συμπολιτών μας με τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ μετά τη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του οργανισμού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων με μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της τηλεματικής στα λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τυφλών κατά τις μετακινήσεις τους με τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι λύσεις που εξετάζει θετικά και ήδη δρομολογεί λύσεις ο ΟΑΣΑ όπως ανακοινώθηκαν είναι:

  • Η αναγγελία των στάσεων στα λεωφορεία και τρόλεϊ θα γίνεται στο εξής με τρόπο που να είναι απόλυτα αντιληπτός από τους τυφλούς επιβάτες.
  • Θα ενταθούν οι προσπάθειες, σε συνεργασία με τους οδηγούς, για την κατά το δυνατόν καλύτερη επιβίβαση των τυφλών στα λεωφορεία.
  • Ο ΟΑΣΑ θα συνεργαστεί με τους δήμους της Αττικής, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των τυφλών στα ΜΜΜ σε στάσεις και σε τέρματα των δρομολογίων.
  • Ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει στην προμήθεια νέων πλατφορμών που θα τοποθετηθούν σε στάσεις για να διευκολυνθεί η  μετακίνησή τους.
  • Θα επαναληφθούν στους οδηγούς των λεωφορείων και των τρόλεϊ σεμινάρια που αφορούν ζητήματα καλύτερης μετακίνησης των τυφλών με τα ΜΜΜ.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γιάννης Σκουμπούρης, για τη Διοίκηση του Οργανισμού βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα μέτρα και δράσεις που διευκολύνουν την καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των τυφλών συμπολιτών μας με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Στην επόμενη συνάντηση θα παρουσιαστεί η πρόοδος των σχετικών δράσεων και θα καθοριστούν οι επόμενες.

Η συνάντηση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών έρχεται μετά από τα δύο απαράδεκτα περιστατικά της περασμένης άνοιξης από εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στο πρώτο περιστατικό, υπεύθυνος σταθμού του Μετρό απαγόρευσε την είσοδο σε εκπαιδευτή σκύλου-οδηγού τυφλών σε ώρα εκπαίδευσης, δείχνοντας άγνοια του κανονισμού λειτουργίας του μέσου. Στο δεύτερο, αρκετά χειρότερο περιστατικό, οδηγός λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να κατεβάσει από το όχημα τυφλή συμπολίτη μας η οποία είχε μαζί της σκύλο – οδηγό τυφλών.

Η αντίδραση του ΟΑΣΑ ήταν αρχικά τουλάχιστον περίεργη, αφού αντί να ενημερώσει τους υπαλλήλους του οργανισμού για τον κανονισμό λειτουργίας των μέσων, χρησιμοποίησε τις πινακίδες στις «έξυπνες στάσεις» προβάλλοντας κυλιόμενο μήνυμα που ενημέρωνε πως οι σκύλοι συνοδοί τυφλών επιτρέπεται να μετακινούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τότε είχαμε γράψει:

Για κάποιο περίεργο λόγο όμως, το μήνυμα άρχιζε με τη φράση «Ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό», λες και οι επιβάτες είναι αυτοί που χρειάζονται εκπαίδευση για τον κανονισμό λειτουργίας και όχι οι οδηγοί οι οποίοι ήδη εργάζονται για χρόνια στο πόστο τους. Αντί για ένα mea culpa, ο ΟΑΣΑ φαίνεται να κουνάει το δακτυλάκι του στους επιβάτες. Δεν ήταν όμως οι επιβάτες αυτοί που κάλεσαν την αστυνομία για να κατεβάσει τη γυναίκα από το λεωφορείο.

Εκτός και αν το μήνυμα είχε στην πραγματικότητα αποδέκτες τους οδηγούς, κάτι που ουσιαστικά θα ήταν παραδοχή πως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος επικοινωνίας μαζί τους.

Την αμέσως επόμενη μέρα όμως ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ με δήλωσή του, ζήτησε συγνώμη από την επιβάτιδα εκ μέρους όλων των εργαζόμενων του οργανισμού και ανέφερε πως βρίσκεται σε διαβούλευση με φορείς των ΑμΕΑ, ώστε να σχεδιαστεί και να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή «ένα πρόγραμμα δράσεων που θα αίρει όλα αυτά τα εμπόδια και θα κάνει ανθρώπινες, φιλικές και προσβάσιμες τις αστικές συγκοινωνίες στα άτομα με αναπηρία».

Είναι θετικό πως δύο μήνες αργότερα η υπόσχεση αυτή δεν ξεχάστηκε αλλά ανακοινώθηκαν μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση και μετακίνηση των τυφλών επιβατών με τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Όπως είχαμε γράψει μόλις μετά το πρώτο περιστατικό:

… πότε ήταν η τελευταία φορά που ο ΟΑΣΑ ή η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσαν το προσωπικό τους για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών μέσω ενός σεμιναρίου ή έστω ενός εγχειριδίου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διοργάνωσαν μία δράση για τα ΑμεΑ ή μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις μετακινήσεις τους;

Ας ελπίσουμε το σύστημα αναγγελίας στάσεων της τηλεματικής να λειτουργήσει όπως πρέπει μέσα σε όλα τα λεωφορεία (και όχι με κλειστό ήχο για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί), και οι δήμοι να διορθώσουν τις προσβάσεις στις στάσεις των μέσων. Και πάνω απ όλα, και οι ίδιοι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να ευαισθητοποιηθούν, να θελήσουν να μάθουν πως θα κάνουν τις συγκοινωνίες φιλικότερες για τα άτομα με αναπηρία και, κυρίως, να διαβάσουν τον κανονισμό λειτουργίας των μέσων για τα οποία δουλεύουν.

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*