Αποζημίωση για 2 καμμένα λεωφορεία της ΕΘΕΛ με 19 χρόνια καθυστέρηση

HǍ`֙ԉ`Ӆ ԑϋʼn Ŏ٠PϠԏ Џ˕ԅ׍ʼnϠӔǍ τϠЁԇӉٍ /PHASMA/ÉّÏӠ͉ʏˁɄǓ

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 700.000 από το Ελληνικό Δημόσιο για την ολοσχερή καταστροφή δύο λεωφορείων της πρώην ΕΘΕΛ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για ένα λεωφορείο το οποίο είχε καεί από βόμβες μολότοφ στην Πατησίων το 1997 και ένα δεύτερο λεωφορείο που κάηκε με τον ίδιο τρόπο το 1998 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η υπόθεση εκκρεμούσε από το 2000 όταν η ΕΘΕΛ μέσω της  εταιρίας στην οποία ήταν ασφαλισμένα τα δύο λεωφορεία είχε καταφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια. Τα Συμβούλιο της Επικρατείας τελικά επιδίκασε το ποσό των 137.931 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο λεωφορεία που καταστράφηκαν το οποίο με τους τόκους των ετών που μεσολάβησαν ανέρχεται τελικά στα 700.000 ευρώ, το οποίο τώρα καλείται να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή οι φορολογούμενοι).

Το ΣτΕ έκρινε πως και για τους δύο εμπρησμούς των λεωφορείων προκύπτει ευθύνη της Αστυνομίας καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική:

Για το πρώτο λεωφορείο, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα λόγω της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

 Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση 600 περίπου ατόμων που είχε γίνει στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κατά του γνωστού, τότε «Νόμου Αρσένη» για την παιδεία.

Με το τέλος της εκδήλωσης 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λπ, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ καταστρέφοντας από πυρκαγιά  καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα  λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Τον εμπρησμό των δυο αυτών  λεωφορείων ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Περίπολος στους Δρόμους».

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι και πάλι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Ας ελπίσουμε ότι τα 700.000 ευρώ όταν τελικά φτάσουν στην ΟΣΥ (γιατί το ελληνικό δημόσιο είναι από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές της χώρας) θα πιάσουν τόπο. Πότε άραγε θα δοθούν ανάλογες αποζημιώσεις για τα λεωφορεία και τρόλεϊ που συνεχίζουν να καίγονται διαχρονικά στην οδό Πατησίων; Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα λεφτά θα βγουν από τις τσέπες όλων των φορολογουμένων και όχι αυτών που ανάβουν τα στουπιά ή αυτών που εδώ και δεκαετίες κάνουν τα στραβά μάτια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*