Μετά το Λεωφορείο των Αστέγων, έρχεται το Λεωφορείο Υγείας και το Λεωφορείο Κινητή Βιβλιοθήκη

bus4

Φαίνεται πως η νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ πιστεύει ότι κυκλοφορούν αρκετά λεωφορεία στους δρόμους και έτσι ψάχνει νέες χρήσεις για τα οχήματα που μένουν στα αμαξοστάσια. Έτσι, μετά το λεωφορείο «Φροντίδα Εν Κινήσει», το οποίο θα περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά προσφέροντας υπηρεσίες σε αστέγους που αρνούνται να μετακινηθούν σε άλλες δομές, τα επόμενα project του ΟΑΣΑ είναι το «Λεωφορείο Υγείας» και το «Λεωφορείο Κινητή Βιβλιοθήκη».

Το Λεωφορείο Υγείας θα είναι ένα ειδικά μετασκευασμένο λεωφορείο του ΟΑΣΑ το οποίο σε συνεργασία με δήμους και εθελοντές γιατρούς θα γυρίζει από περιοχή σε περιοχή προσφέροντας δωρεάν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, «χωρίς να ζητάει τα στοιχεία των ασθενών». Λες και η Αθήνα είναι μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και δεν υπάρχουν άλλες δομές υγείας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες.

Το επόμενο project-φαεινή ιδέα του οργανισμού είναι  το Λεωφορείο – Κινητή Βιβλιοθήκη το οποίο είναι εύκολο να φανταστούμε πως θα λειτουργεί. Επειδή το να περιμένεις το λεωφορείο για να πας στη δουλειά σου είναι μία ευχάριστη διαδικασία, ο ΟΑΣΑ είπε να το επεκτείνει και στον τομέα του πολιτισμού. Ελπίζουμε τουλάχιστον η τηλεματική για το λεωφορείο αυτό να λειτουργεί, εν αντιθέσει με πολλά από τα υπόλοιπα λεωφορεία που κυκλοφορούν σήμερα στην Αθήνα.

Το κόστος της μετασκευής για το κάθε ένα από τα λεωφορεία αυτά αναμένεται να φτάσει τα 25.000 ευρώ. Αν και το ανάλογο ποσό  που απαιτήθηκε για την μετασκευή του λεωφορείου των αστέγων προήλθε από χορηγία της Παπαστράτος, είναι άγνωστο αν ο ΟΑΣΑ θα αναζητήσει χορηγίες για την μετασκευή των λεωφορείων αυτών.

Η γνώμη μας είναι πως η νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ θα πρέπει επιτέλους να συγκεντρωθεί στο κύριο της έργο, που είναι (για να το θυμηθούμε)  η παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών, εκεί όπου προς το παρόν παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση. Με λεωφορεία να παραμένουν στα αμαξοστάσια λόγω βλαβών, γερασμένο στόλο που απαιτεί άμεση ανανέωση, διαπιστωμένη έλλειψη υπαλλήλων, δεκάδες δρομολόγια να παραμένουν ανεκτέλεστα καθημερινά, με ένα σύστημα τηλεματικής που υπολειτουργεί μήνες μετά την υποτιθέμενη έναρξη πλήρους λειτουργίας του, και με οδηγούς και τεχνικούς που σχεδόν ηρωικά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Καλές είναι οι παράλληλες δράσεις οι οποίες προσφέρουν και λίγη καλή δημοσιότητα, αλλά μήπως ήρθε η ώρα ο ΟΑΣΑ να ρίξει το βάρος στην εξυπηρέτηση των πελατών του; Των πολιτών που είτε από επιλογή είτε από ανάγκη χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του καθημερινά.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*