Σε ιταλικά χέρια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την προσφορά των Ιταλών

2170740283_996c65a999_b

Ενημέρωση 14 Ιουλίου:

Σε ιταλικά χέρια θα περάσει τελικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Νωρίτερα σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση της μοναδικής προσφοράς που κατέθεσε η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane. Η προσφορά ύψους 45 εκατ. ευρώ έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι ήταν αρκετά υψηλότερη των ταμειακών αποθεμάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ. (Δελτίο τύπου ΤΑΙΠΕΔ)

Η αποκρατικοποίηση όμως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια μέχρι να γίνει πραγματικότητα, μεταξύ άλλων και τις αντιδράσεις των υπαλλήλων της.


Ενημέρωση:

Όπως αναμενόταν, οι ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τώρα, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού.

Αντιθέτως, καμία εταιρεία δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός αυτός να κηρυχθεί άγονος.


Αρχικό άρθρο 6 Ιουλίου:

Ημέρα σταθμός για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα σήμερα, αφού το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού).

Αν σε περίπτωση κανείς δεν προσέλθει για κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στο διαγωνισμό του ΤΑΥΠΕΔ, τότε η πιθανή λύση θα είναι η εκκαθάριση της εταιρείας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την επιστροφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ, που έλαβε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ των ετών 2007 και 2009 και πλέον δεν διαθέτει.

Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται η δημιουργία νέας θυγατρικής εταιρείας από την ΓΑΙΑΟΣΕ (πρώην θυγατρική του ΟΣΕ και νυν ανεξάρτητη εταιρία που ασχολείται με τη διαχείριση σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας), η οποία θα αναλάβει το σιδηροδρομικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Reuters, δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό αναμένεται να καταθέσει η Ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, ο αντίστοιχος δηλαδή κρατικός ΟΣΕ της Ιταλίας, ενώ λιγότερο πιθανή είναι η κατάθεση προσφοράς από τους Ρωσικούς σιδηρόδρομους.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε προκηρυχθεί αρχικά πριν από 3 χρόνια, τον Ιούλιο του 2013. Ωστόσο η επαναπροκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να λάβουν μέρος περισσότεροι επενδυτές. Συνολικά δόθηκαν 7 παρατάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: Τελευταία ευκαιρία για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*