Στον εισαγγελέα για τις δωρεάν VIP εκδρομές στη θάλασσα των εργαζόμενων στα Λεωφορεία

buses

Την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έστειλε τα στοιχεία που συνέλεξε στον Εισαγγελέα λόγω πιθανών ποινικών ευθυνών, προκάλεσαν οι δωρεάν VIP εκδρομές για θαλάσσια μπάνια που απολαμβάνουν καθημερινά κάθε καλοκαίρι οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ και οι οικογένειές τους, με τα έξοδα μετακίνησης πληρωμένα από την υπηρεσία τους (δηλαδή όλους εμάς).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΓΕΔΔ για το 2015, κατά το καλοκαίρι του 2015, η ΟΣΥ διέθεσε 5 λεωφορεία καθημερινά – με 5ωρη απασχόληση 5 οδηγών, τα οποία πραγματοποίησαν εκδρομές σε παραλίες της Αττικής (Άγιοι Θεόδωροι, Λαγονήσι και Σχοινιάς). Η επιβίβαση στα λεωφορεία ήταν δυνατή αποκλειστικά και μόνο για εργαζόμενους της εταιρείας και μέλη των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Επιθεωρητή, τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2015 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2015. Κατά το διάστημα αυτό, και σε μία περίοδο που τα δρομολόγια στην Αθήνα είναι αρκετά μειωμένα λόγω του θερινού προγράμματος δρομολογίωναφαιρούντο επιπλέον 25 ώρες δρομολογίων ημερησίως, καθώς οι οδηγοί αυτοί πραγματοποιούσαν δρομολόγια προς τις παραλίες.

Τα VIP δρομολόγια προς τις παραλίες πραγματοποιούνται, σύμφωνα με την έκθεση, από το 2006 ως το 2010 με γραπτή έγκριση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΘΕΛ Α.Ε. μετά από αίτημα του σωματείου εργαζομένων, ενώ από το 2011 ως το 2014 απλά με προφορική έγκριση από το γραφείο του προέδρου της ΟΣΥ. Σε κανένα έγγραφο δεν αναφέρεται ποιος επιβαρύνεται με το κόστος των καυσίμων και του ημερομισθίου των οδηγών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εκδρομικά αυτά δρομολόγια λεωφορείων πραγματοποιούνται και σε περιοχές οι οποίες είναι αρκετά μακριά από αυτές που εξυπηρετούνται από το δίκτυο του ΟΑΣΑ (π.χ. Άγιοι Θεόδωροι, Σχοινιάς).

Παρά την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Εισαγγελέα, τα VIP δρομολόγια των οδηγών του ΟΑΣΑ συνεχίζονται και το 2016. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων της ΟΣΥ, τα «δρομολόγια προς τις παραλίες» θα πραγματοποιούνται από 1η Ιουλίου 2016 ως 31 Αυγούστου 2016, από Δευτέρα ως Παρασκευή μεταξύ 15:00-20:30 και Σάββατο και Κυριακή μεταξύ 9:00-16:00. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα δρομολόγια μπορούν να τα χρησιμοποιούν «αυστηρά» μόνο οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ και οι οικογένειές τους.

Οι καταγγελίες είναι προφανώς πολύ σοβαρές και η ΟΣΥ πρέπει να απαντήσει δημόσια σε σημαντικά ερωτήματα:

  • Από ποιο νόμο προβλέπεται η πραγματοποίηση ιδιωτικών εκδρομών με λεωφορεία της ΟΣΥ και μάλιστα σε περιοχές έξω από το αυτές που καλύπτει το δίκτυο του ΟΑΣΑ και εκτός του νομού Αττικής;
  • Πόσο είναι το κόστος πραγματοποίησης των VIP δρομολογίων της ΟΣΥ προς τις παραλίες συνολικά για το 2016 (καύσιμα, αμοιβή οδηγών, ζημία λόγω μη πραγματοποίησης 25 ωρών δρομολογίων καθημερινά στο δίκτυο του ΟΑΣΑ);
  • Ποια χρονιά ξεκίνησαν τα δρομολόγια αυτά και πόσο είναι το συνολικό κόστος μέχρι σήμερα;
  • Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος εκτέλεσης των δρομολογίων αυτών;
  • Γιατί τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με προφορική και όχι με γραπτή έγκριση;
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ενός δρομολογίου λεωφορείου προς τις παραλίες;
  • Για ποιο λόγο τα δρομολόγια συνεχίζονται και το 2016 ενώ έχει προηγηθεί παρέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και  βρίσκεται σε εξέλιξη εξέταση ποινικών ευθυνών για τα δρομολόγια αυτά από την Εισαγγελία;
  • Θα σταματήσουν έστω και τώρα τα VIP δρομολόγια αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της ΟΣΥ και τις οικογένειές τους που πραγματοποιούνται με τα έξοδα πληρωμένα;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*