Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάιος – Ιούνιος 2016

AM_Peiraias_progress_June16_LG

Με ρυθμούς χαμηλότερους των αναμενόμενων συνεχίζονται τα έργα για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Αντίθετα, τα έργα του Τραμ μπαίνουν στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017.

Όσον αφορά την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα ως το κέντρο του Πειραιά, από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα, ο μετροπόντικας βρίσκεται ανάμεσα σε Νίκαια και Μανιάτικα, σκάβοντας τη σήραγγα μήκους 842 μέτρων που χωρίζουν τους δύο σταθμούς. Από το ρυθμό της εκσκαφής μέχρι σήμερα φαίνεται πως ο μετροπόντικας μάλλον δεν θα προλάβει να φτάσει στα Μανιάτικα μέσα στο καλοκαίρι όπως αναμενόταν.

Χαμηλοί και οι ρυθμοί των έργων και στο σταθμό του λιμανιού του Πειραιά όπου από τον περασμένο χειμώνα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή διαφραγματικών τοίχων. Αντίθετα η πορεία των εργασιών στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου φαίνεται πως δεν εμπνέει ανησυχία.

AM_Peiraias_progress_May16_LG

Η πορεία των εργασιών της επέκτασης τον Μάιο και τον Ιούνιο του  2016, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Στην αρχή της επέκτασης, στη σήραγγας ΝΑΤΜ διπλής τροχιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή α΄φάσης της σήραγγας από το φρέαρ ΤΒΜ προς Αγία Μαρίνα. Στο φρέαρ Κομνηνού, έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάμψεις δικτύων ΟΚΩ και οι αρχαιολογικές τομές και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατάληψης και εργοταξιακών εγκαταστάσεων. (Μάιος)
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση προκατασκευασμένων στοιχείων ψευδοσήραγγας και τελευταίου δακτυλίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες βιομηχανικών δαπέδων και γεμισμάτων.
  • Στο φρέαρ Κομνηνού, έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάμψεις δικτύων ΟΚΩ και οι αρχαιολογικές τομές και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατάληψης και εργοταξιακών εγκαταστάσεων
  • Στο φρέαρ Μ. Αλεξάνδρου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης.
  • Στο φρέαρ Ταξιαρχών, ολοκληρώθηκε η κατασκευή πασσάλων και κεφαλοδέσμου πασσάλων καθώς και η κατασκευή και τάνυση προεντεταμένων αγκυρίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής για την τελική στάθμη του φρέατος. (Μάιος)
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μη φέρουσας τοιχοποιίας στο επίπεδο -1 της πλάκας του Η/Μ ορόφου και στο επίπεδο -3 της πλάκας αποβαθρών καθώς και οι εργασίες επιχρισμάτων τοιχοποιίας στο επίπεδο -2 της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων από το επίπεδο -4 της θεμελίωσης έως το επίπεδο 0 της πλάκας οροφής, παράλληλα του άξονα 15, μεταξύ των αξόνων B-D. Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης του κυρίως σταθμού (Β΄ φάση), με την κατασκευή πλάκας και τοιχίων της βόρειας αποβάθρας και την κατασκευή τμήματος Η/Μ πλάκας μεταξύ των αξόνων B-D και 12-13.
    Στη βόρεια είσοδο, ολοκληρώθηκε η εκσκαφή και απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής 2ου επιπέδου και τμήματος του τελικού επιπέδου εκσκαφής, καθώς και η εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος 2ου επιπέδου και τμήματος του τελικού επιπέδου εκσκαφής. Επίσης, ολοκληρώθηκε εξυγίανση και παραλαβή τμήματος του πυθμένα θεμελίωσης εκατέρωθεν των πασσάλων Π 150-137, Π 151-163 και Π126-Π128, Π164-167.
    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προσωρινής αποστράγγισης πυθμένα θεμελίωσης εκατέρωθεν των πασσάλων Π 150-137, Π 151-163 και Π126-Π128, Π164-167, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών σωληνωτών αντηρίδων 2ου επιπέδου εκσκαφής στη στάθμη +21,87.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στην κύρια σήραγγα του σταθμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης Β’ φάσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκβάθυνση προσωρινού αντλιοστασίου.
  • Στο φρέαρ Μελά, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες περίφραξης – αποξήλωσης και αρχαιολογικών τομών.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάτρησης εδαφοπασσάλων με jet grouting στην βόρεια είσοδο ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής παράκαμψης αγωγού αποχέτευσης Φ630.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και σκυροδέτησης δαπέδου και τοιχίων.
    Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμών τοιχίων, από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων έως το επίπεδο Η/Μ ορόφου καθώς και οι εργασίες σκυροδέτησης πλάκας έκδοσης εισιτηρίων. (Μάιος)
    Στην είσοδο Πλατείας Π. Μπακογιάννη, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή για το τελικό επίπεδο.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς ΠΑ.ΠΕΙ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Γ΄ φάσης, με πρόοδο 11,61/140μ.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή Δ΄φάσης (INVERT), με πρόοδο 45/63μ.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 58,45%

Πρόοδος επέκτασης Τραμ

AM_TRAM_progress_June16_LG

Σε εξέλιξη βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Πειραιά από τον προηγούμενο μήνα προκειμένου να διευκολυνθούν τα έργα της επέκτασης του Τραμ. Αν και υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε διάφορα σημεία της επέκτασης, όλα δείχνουν πως τα έργα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Η παράδοση του έργου το Μάρτιο του 2017, όπως έχει εξαγγελθεί, μπορεί να φαντάζει δύσκολη, αλλά εφόσον δεν προκύψει κάποιο μεγάλο πρόβλημα, το Τραμ θα μπει στους δρόμους του Πειραιά μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η καλύτερη πάντως είδηση του τελευταίου διμήνου είναι πως ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Στην οδό Μικράς Ασίας, ολοκληρώθηκε ο τροχιόδρομος από τη γέφυρα Παπανδρέου μέχρι την οδό Σαρανταπόρου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την Σαρανταπόρου μέχρι τη γέφυρα Λαμπράκη, με αναστροφή καθώς και οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο.
  • Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, ολοκληρώθηκε ο τροχιόδρομος από τη γέφυρα Λαμπράκη μέχρι την οδό Βενιζέλου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της στάσης Ευαγγελίστριας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης αποχέτευσης (Γορτυνίας – Ολυμπίας), κατασκευής τροχιοδρόμου και στάσης στη γέφυρα Λαμπράκη καθώς και οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο (Βενιζέλου – Γεωργίου) και τη στάση Ευαγγελίστριας.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εργασίες στο προσκείμενο πεζοδρόμιο και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (κάθετες διαβάσεις ΔΕΗ). Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου στο προσκείμενο πεζοδρόμιο.
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την οδό Ιπποδαμείας έως την Τσαμαδού καθώς και οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο.
  • Στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εργασίες δικτύων ΟΚΩ και τροχιοδρόμου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης δικτύων ΟΚΩ (ΕΥΔΑΠ & ΦΑ) και αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο (εγκατάσταση συστημάτων υπογειοποίησης κάδων).
  • Στη στάση ΣΕΦ και την πλατεία Αλικάκου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου και ανακατασκευής της στάσης

Camera

Δείτε επίσης:

Πηγή: Αττικό Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*