Σπίρτζης: Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπέρ της ιδιωτικοποίησης και του ΟΣΕ

Athens_central_railway_station

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης και του ΟΣΕ εκφράστηκε σήμερα για πρώτη φορά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Όπως δήλωσε, είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, καθώς «η χώρα κατηγορείται για κρατικές ενισχύσεις από το παρελθόν, τις οποίες θα κληθεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει αν δεν πάμε σε τέτοιες λύσεις [ιδιωτικοποίηση]. Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.»

Ο υπουργός σημείωσε πάντως πως δεν συμφωνεί με τη λογική με την οποία έγινε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς αυτό θα έπρεπε να έχει «άλλη λογική» και να περιλαμβάνει αξιολόγηση των ενδιαφερομένων εταιρειών.

Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσε προσφορά (ύψους 45 εκατ. ευρώ) μόνο μία  εταιρεία, η Ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane, στα χέρια της οποίας θα περάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αν και ο υπουργός Υποδομών δηλώνει τώρα πως είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και του ΟΣΕ, έχει πολλές φορές πει πως ο ΟΣΕ δεν πρόκειται να πωληθεί. Σε ένα υποθετικό σενάριο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ο ιδιώτης θα αποκτούσε το σύνολο των σιδηροδρομικών υποδομών της Ελλάδας που τώρα ανήκει στο δημόσιο (σταθμοί, τρένα, γραμμές, λοιπές εγκαταστάσεις).

Προς το παρόν, ο ΟΣΕ όπως και οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό Μετρό) αναμένεται να μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., το νέο υπερταμείο που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα. Όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σκοπός της σύστασης του ταμείου δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που θα ενταχθούν σε αυτό αλλά η καλύτερη διαχείρησή τους με σκοπό την αύξηση της αξίας των μετοχών τους. Παρόλα αυτά, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ή η μελλοντική ιδιωτικοποίηση των εταιρειών δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Μπόνους 1000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από την Trenitalia

Εν τω μεταξύ, η είδηση που κυκλοφορεί (περισσότερο ως φήμη) τις τελευταίες ώρες είναι πως οι Ιταλοί νέοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να δώσουν μπόνους 1000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο της εταιρείας με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το μπόνους αυτό θα είναι μάλλον μία προσπάθεια να τους καλοπιάσουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα για την ιδιωτικοποίηση (όπως το είχαμε προβλέψει άλλωστε).

Προφανώς και οι Ιταλοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα λεφτά τους (αυτό είναι και η διαφορά των παροχών του ιδιωτικού τομέα έναντι των παροχών του δημοσίου), αλλά αναμένουμε κάποια στιγμή να δούμε και τα σχέδια που έχουν για τους πελάτες τους και τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα. Όσον αφορά πάντως τον Προαστιακό της Αθήνας, έχουμε κάνει και τις δικές μας προτάσεις.

Δείτε επίσης:

Φωτο: Wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*