Πειραιάς – Χαλκίδα: Προαστιακός Β’ Κατηγορίας

Ξεκινώντας από χτες και για ένα μήνα, τα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Χαλκίδα – Πειραιάς του Προαστιακού θα πραγματοποιούνται ανά 2 ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η σύγκριση με τη γραμμή Κιάτο – Αεροδρόμιο και τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται σε αυτή είναι αναπόφευκτη. Εκεί, δεν υπάρχουν θερινά δρομολόγια και οι συχνότητες διέλευσης των συρμών παραμένουν αμετάβλητες, είτε είναι Δευτέρα 8 το πρωί μέσα στο χειμώνα είτε Κυριακή μεσημέρι, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Αυτό φυσικά είναι πρόβλημα, χαρακτηριστικό αυτών που αντιμετωπίζει το δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας. Γιατί όμως κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να μειωθεί για αυτό το μήνα η συχνότητα των δρομολογίων του Αεροδρομίου αντί να περικοπούν τα ήδη αραιά δρομολόγια  της Χαλκίδας;

Δείτε: Τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

Μπαίνοντας σε ένα σταθμό του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο ως τα Άνω Λιόσια ξέρεις ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις περισσότερα από 20 λεπτά για τον επόμενο συρμό. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τη γραμμή από τον Πειραιά ως τη Χαλκίδα. Ακόμα και αν είσαι μέσα στη πόλη, π.χ. στο σταθμό του Ταύρου ή το σταθμό του Ρουφ, πρέπει να έχεις προγραμματίσει την αναχώρησή από νωρίτερα αφού τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 2 ώρες.

Όσοι μένουν βόρεια του σταθμού του ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών) έχουν και άλλο λόγο να αισθάνονται επιβάτες δεύτερης κατηγορίας. Καθώς η αστική ζώνη σταματάει στο ΣΚΑ, όσοι επιβιβάζονται στον Προαστιακό από σταθμούς όπως οι Αχαρνές, η Δεκέλεια και ο Άγιος Στέφανος είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν πιο ακριβά για τη μετακίνησή τους. Την ίδια στιγμή, όσοι μένουν σε Ασπρόπυργο, Μαγούλα (και Ελευσίνα), ή Κορωπί μπορούν να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας ενιαίο εισιτήριο αν και βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Αθήνας.

Η γραμμή της Χαλκίδας υστερεί της γραμμής του Αεροδρομίου και όσον αφορά τις υποδομές. Αν και πολλοί από τους σταθμούς οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες νωρίτερα έχουν ανακαινιστεί, το γεγονός ότι παραμένουν μη επανδρωμένοι (οι σταθμοί που βρίσκονται εκτός Αθηνών) και χωρίς φύλαξη, τους κάνει ευάλωτους σε βανδαλισμούς ενώ είναι άγνωστο πότε και από ποιους καθαρίζονται. Φυσικά ούτε λόγος για πίνακες δρομολογίων – έστω και χάρτινους, ανακοινώσεις και χάρτες.

IMG_20151118_114848

Το κύριο όμως πρόβλημα, που αποτρέπει την δρομολόγηση πυκνότερων δρομολογίων στη γραμμή της Χαλκίδας είναι η έλλειψη ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης για τμήμα της γραμμής.  Σήμερα, η ηλεκτροδότηση επισήμως λειτουργεί από τη Χαλκίδα ως τις Τρεις Γέφυρες. Για άγνωστο όμως λόγο οι ηλεκτροκίνητοι συρμοί εξακολουθούν να φτάνουν μέχρι τις Αφίδνες ενώ στο τμήμα Αφίδνες – Πειραιάς η μετακίνηση με συρμούς Diesel.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Έξοδος σταθμού Λαρίσης. Και πάλι όμως οι ηλεκτροκίνητοι συρμοί δεν θα φτάσουν στον κεντρικό σταθμό της Αθήνας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα μίας άλλης εργολαβίας, για την ηλεκτροκίνηση από το σταθμό Λαρίσης ως τον Πειραιά, που περιλαμβάνει και τα έργα εντός του σταθμού Λαρίσης. Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ τα έργα θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς. Καθώς όμως οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, η καθυστέρηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η γραμμή Πειραιάς – Χαλκίδα, αν και σήμερα μερικώς ανακαινισμένη, παραμένει τμήμα του παλιού κακού ΟΣΕ των τελευταίων δεκαετιών. Ας ελπίσουμε ότι η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα φέρει κάτι καινούριο για τα δρομολόγια της Χαλκίδας.

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*