Γιατί οι συγκοινωνίες της Αθήνας βάζουν λουκέτο κάθε Αύγουστο;

leoforeia

Με το κιάλι ψάχνουν τα Λεωφορεία και το Μετρό για έναν ακόμα Αύγουστο όσοι θέλουν να μετακινηθούν με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες Αθηναίοι που εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους καθημερινά ή δεν μπορούν να φύγουν εκτός Αθηνών για διακοπές, αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν μία ολιγοήμερη στάση στην Αθήνα πριν ταξιδέψουν σε κάποιο νησί.

Στο Μετρό, αν και μέχρι το 2012 οι συχνότητες των δρομολογίων τον μήνα Αύγουστο ήταν λογικές (με δρομολόγια ανά 7 λεπτά τις καθημερινές πλην 2-3 μέρες πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο), από το 2013 τα δρομολόγια μειώθηκαν με αποτέλεσμα οι επιβάτες πλέον να χρειάζεται να περιμένουν στους σταθμούς έως και 10 λεπτά κάθε μέρα τις εβδομάδας, ακόμα και τις ώρες αιχμής.

Στα Λεωφορεία, αν εξαιρέσουμε καμιά δεκαριά γραμμές που εξακολουθούν να έχουν λογικές συχνότητες (για παράδειγμα τα δρομολόγια του Αεροδρομίου), τα υπόλοιπα δρομολόγια είναι απλά ανύπαρκτα με χρόνους αναμονής από 30 λεπτά έως και 1 ώρα. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω του συστήματος της τηλεματικής που ακόμα υπολειτουργεί, παραπληροφορώντας σε πολλές περιπτώσεις τους επιβάτες για τον αληθινό χρόνο αναμονής μέχρι τη διέλευση του επόμενου λεωφορείου.

Δείτε: Θερινά δρομολόγια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για το 2016

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε τα δωρεάν καθημερινά VIP δρομολόγια προς τις παραλίες μόνο για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία και τις οικογένειές τους (και τα έξοδα πληρωμένα από όλους μας!) τα οποία συνεχίζονται κανονικά όλο το καλοκαίρι, στερώντας οχήματα και οδηγούς από τις υπόλοιπες λεωφορειακές γραμμές τις Αθήνας.

Μπορεί η μείωση των δρομολογίων έως ένα βαθμό δικαιολογείται λόγω της μείωσης της κίνησης και των αδειών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, αυτό που συμβαίνει κάθε Αύγουστο τα τελευταία χρόνια είναι κατά κάποιο τρόπο μία λευκή απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης. Ποιος νοιάζεται για τους εργαζόμενους που πρέπει να πάνε στη δουλειά στην ώρα τους ή για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται; Έχουμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από δημόσιους υπαλλήλους για δημόσιους υπαλλήλους.

Αν και κατά ένα σημαντικό βαθμό η κατάσταση που επικρατεί οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού (αλήθεια, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις που εδώ και μήνες έχουν εξαγγελθεί; ) κατά κύριο λόγο οφείλεται στον κακό προγραμματισμό από τις εταιρείες που εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο. Όταν ο χρόνος έχει 12 μήνες είναι δυνατό όλοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να λαμβάνουν την άδειά τους μέσα στον Δεκαπεντάυγουστο; (Όνειρο θερινής νυκτός για τους εργαζόμενους στον τουρισμό).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κάποιος νοιαζόταν για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες. Για παράδειγμα αναστολή λειτουργίας για τον Αύγουστο κάποιων λεωφορειακών γραμμών που κινούνται καθημερινά χωρίς επιβάτες και ενίσχυση των δρομολογίων γραμμών όπου γίνεται το αδιαχώρητο καθημερινά. Ή στο Μετρό, κυκλοφορία ενισχυτικών συρμών σε κεντρικά τμήματα του δικτύου.

Δυστυχώς όμως αυτοί που θα έπρεπε να λάβουν αυτές τις αποφάσεις έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν τα μπάνια τους κάπου μακριά από την Αθήνα κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Δείτε επίσης:

 

 

2 Comments

  1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά : όποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό συνειδητοποιεί οτι δεν ζούμε σε μια “κανονική” χώρα…
    Μόλις γύρισα από Μόσχα και Αγ.Πετρούπολη. Εκεί το μετρό είναι μοναδικό και σαν έργο τέχνης…Μπάρες παντού, ασύλληπτη καθαριότητα, συχνότητα συρμών κάθε 1 λεπτό!!!! (ακόμα και την Κυριακή) και η ταχύτητα τους τουλάχιστον διπλάσια από του αττικού μετρό, απόσταση σταθμών τουλάχιστον 3 λεπτά πορείας και όχι όπως εδώ ανά 30 δευτερόλεπτα, αστυνομία και ιδιωτικοί φρουροί σε κάθε σταθμό, πλήρης απουσία ζητιάνων, πολλά είδη εισιτηρίων (που για τον ευρωπαίο είναι φτηνά) κτλ κτλ. Στη Μόσχα έχουν 14 γραμμές και κατασκευάζουν και 15η, μια 2η κυκλική που θα ενώνει τις υπόλοιπες 14 !! ασύλληπτα πράγματα

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*