Συγκοινωνίες Αθήνας: Στη ΔΕΘ πανηγυρισμοί, στην Αθήνα κατάρρευση

buses

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ πανηγυρίζουν για τεχνολογικές εξελίξεις όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα εφαρμοστεί σταδιακά και εν μέρει από το 2017 (με καθυστέρηση μηνών) και την τηλεματική των Λεωφορείων η οποία λειτουργεί με πολλά προβλήματα (περισσότερα για αυτό το θέμα αύριο).

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα χειμερινά δρομολόγια των Λεωφορείων που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα είναι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε μεγάλο βαθμό εικονικά καθώς οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά λεωφορείων και προσωπικό οδηγούν σε ακυρώσεις πολλών δρομολογίων καθημερινά.

Το πρόβλημα ήταν ήδη εμφανές μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Ημερησία, οι προγραμματισμένες βάρδιες τον Ιούλιο του 2015 ήταν 63.000 και οι εκτελεσμένες 61.000. Τον ίδιο μήνα του 2016 οι προγραμματισμένες βάρδιες ήταν 61.000 και οι εκτελεσμένες 58.000. Τον Αύγουστο, οι προγραμματισμένες βάρδιες ήταν 56.000 και οι εκτελεσμένες περίπου 50.000.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία μάλιστα προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω των ελλείψεων αυτών και των «εικονικών» δρομολογίων που καλούνται να εκτελέσουν.

Την ίδια στιγμή και τα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιριών βρίσκονται σε εξίσου κακή κατάσταση. Όπως αναφέρει το άρθρο της Ημερησίας:

To 2014 τα χρήματα που εισέπραξε η Ο.ΣΥ από πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία ηταν 117 εκατ. ευρω και η επιχορήγηση 100,29 εκατ. ευρώ (συνολικά 223. εκατ. ευρώ).

Το 2015 οι πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση ήταν επίσης μειωμένη στα 86 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκε έκτακτη επιχορήγηση 22 εκατ. ευρώ και επιπλέον 6 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των εισιτηρίων (συνολικά 211 εκατ. ευρώ).

Το 2016 αναμένονται έσοδα από πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων 75 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση 86 εκατ. ευρώ (συνολικά 161 εκατ. ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανελαστικές δαπάνες της ΟΣΥ για το 2016 είναι 143 εκατ. ευρώ, η μισθοδοσία 40 εκατ. ευρώ, τα καύσιμα 12 εκατ. ευρώ, η ασφάλεια των λεωφορείων 1 εκατ. ευρώ, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ 10 εκατ. ευρώ, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά 3 εκατ. ευρώ, ρεύμα έλξης για τρόλεϊ, φως, νερό, τηλέφωνο 1 εκατ. ευρώ και φόροι 7 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 217 εκατ. ευρώ δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» στην εταιρείας ύψους 47 εκατ. ευρώ.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται και ο στόλος της ΟΣΥ, με λεωφορεία ως επί το πλείστον γερασμένα, με πολλά τεχνικά προβλήματα και χωρίς διαθέσιμα ανταλλακτικά. Αν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει στην παραγγελία νέων λεωφορείων, ελληνικής μάλιστα κατασκευής, προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα για τον στόλο που κυκλοφορεί στην Αθήνα: To 2009 κυκλοφορούσαν 2.162 λεωφορεία και 568 τρόλεϊ. Σήμερα ο στόλος αποτελείται από 2.139 λεωφορεία (λόγω παροπλισμού παλαιότητας και λόγω των εμπρησμών) και 560 τρόλεϊ. Ωστόσο από αυτά σε κατάσταση που μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια είναι μόλις 168 τρόλεϊ και περίπου 850 λεωφορεία.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εάν οι οδηγοί δεν δουλεύανε τα μεταφερόμενα ρεπό θα κυκλοφορούσε μόλις το 60% των λεωφορείων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οδηγοί δουλεύουν έως και 30 ημέρες το μήνα χωρίς ρεπό χωρίς ωστόσο να πληρώνονται παραπάνω μεταφέροντας ουσιαστικά τα ρεπό από μήνα σε μήνα.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή, ο στόλος της ΟΣΥ (περίπου 2.400 λεωφορεία και τρόλεϊ) αποτελείται από 17 τύπους, με μέση ηλικία περίπου 12 ετών, με περίπου 200 λεωφορεία να έχουν ηλικία άνω των 22 ετών. Αυτά τα οχήματα – που έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής – έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε ανταλλακτικά, ενώ είναι δυνατή μόνον η ανακατασκευή-ιδίως όσον αφορά τα αρθρωτά Mercedes Benz 0405GN- του αμαξώματος, καθώς, μηχανικά, δεν επιδέχονται βελτιώσεων. Το ελάχιστο κόστος για κάθε όχημα τοποθετείται σε 10.000-15.000 ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη οι εργατοώρες, το κόστος των ανταλλακτικών κτλ.

Ωστόσο, επίσημα παραμένει άγνωστο το ακριβές ύψος των ποσών που δαπανά το Δημόσιο για να διατηρηθούν στη «ζωή» τα συγκεκριμένα οχήματα, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι οι δαπάνες είναι πολλαπλάσιες της αγοραίας αξίας. Το κόστος λειτουργίας (λαμβανομένων υπόψη του κόστους μισθοδοσίας, της απόσβεσης, των καυσίμων κ.ο.κ.) μίας μεσαίας κίνησης γραμμής στην Αθήνα είναι δυσθεώρητο, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1.700 – 2.000 ευρώ, ημερησίως.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Ημερησία

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*