Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιούλιος – Αύγουστος 2016

Επέκταση Μετρό Αύγουστος 2016

Ενώ τον τελευταίο καιρό τα μάτια όλων βρίσκονται στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες επέκτασης του Μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά συνεχίζονται με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα ο μετροπόντικας, που από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε Νίκαια και Μανιάτικα, σκάβοντας τη σήραγγα μήκους 842 μέτρων που χωρίζουν τους δύο σταθμούς, αναμενόταν να φτάσει στο σταθμό Μανιάτικα ως το τέλος του καλοκαιριού. Λόγω όμως της σύστασης του υπεδάφους στην περιοχή των Μανιάτικων, η εκσκαφή συνεχίζεται με μικρότερη ταχύτητα. Εξάλλου και οι εργασίες στο σταθμό Μανιάτικα δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε ο σταθμός να είναι έτοιμος να «υποδεχθεί» το μετροπόντικα.

Χαμηλοί είναι οι ρυθμοί των έργων και στο σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά όπου συνεχίζεται η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων με τις κύριες εργασίες εκσκαφής του σταθμού να ξεκινάνε μάλλον από το νέο έτος.

Αντιθέτως, τα έργα συνεχίζονται χωρίς προβλήματα στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου καθώς και στους άλλους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) και εργοτάξια της επέκτασης.

Η πορεία των εργασιών της επέκτασης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  2016, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Κομνηνού: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εργοταξιακών εγκαταστάσεων (ανέγερση οικοδομικού γερανού, τοποθέτηση δεξαμενής καθίζησης).
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή πλακών όλων των επιπέδων, η κατασκευή περιμετρικών τοίχων ως το επίπεδο μηχανολογικού ορόφου, καθώς και οι εργασίες επιχρισμάτων και τοιχοποιίας.
  • Φρέαρ Μ. Αλεξάνδρου: Έχει ολοκληρωθεί η εργοταξιακή εγκατάσταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και αντιστήριξης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αρχαιολογικής ανασκαφής (Ιούλιος).
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής για την τελική στάθμη του φρέατος ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης (Ιούλιος).
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μη φέρουσας τοιχοποιίας στο επίπεδο της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων και οι εργασίες επιχρισμάτων τοιχοποιίας στο επίπεδο της πλάκας αποβαθρών. Επίσης, συνεχίζεται η κατασκευή μόνιμης επένδυσης του κυρίως σταθμού (Β΄φάση), με τις εργασίες κατασκευής εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων από το επίπεδο της πλάκας των αποβαθρών έως το επίπεδο της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων μεταξύ των αξόνων B-D και 13-14.
    Στη βόρεια είσοδο, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστήματος προσωρινής αντιστήριξης, η καθαίρεση των πασσάλων Π78, Π79, Π80, Π81 στις εισόδους και η εξυγίανση –παραλαβή πυθμένα θεμελίωσης, και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης τμήματος πλάκας θεμελίωσης του C&c εισόδων στην περιοχή εκατέρωθεν των πασσάλων Π145 – Π150 και Π151-Π156.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα σταθμού και φρεάτων αερισμού, ολοκληρώθηκε η κατασκευή κεφαλοδέσμου και πασσάλων του κυρίως κτηρίου του σταθμού.
  • Φρέαρ Μελά: Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές τομές και η αποκατάσταση φρέατος.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή παράκαμψης αγωγού αποχέτευσης Φ630, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή οδηγών τοίχων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης πλάκας διακίνησης επιβατών και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ξυλοτύπου πλάκας Η/Μ ορόφου (-1).
    Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υδατοστεγάνωσης θόλου και σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμών θόλου.
    Στην είσοδο Πλατείας Μπακογιάννη, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αντιστήριξης για το 3ο επίπεδο.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς ΠΑ.ΠΕΙ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή Δ΄φάσης (INVERT), με πρόοδο εκσκαφής 9/140μ.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, ολοκληρώθηκε η εκσκαφή Γ΄φάσης (BENCH), 63/63μ.
  • Φρέαρ Δημοτικού Θεάτρου: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή προσωρινής αντιστήριξης έως την 1η σειρά αντηρίδων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή για τη 2η σειρά αντηρίδων (Ιούλιος).
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης για το τελικό επίπεδο.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή διαβάσεων για την παράκαμψη δικτύου ΔΕΗ.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 59,07%.

Επέκταση Μετρό Ιούλιος 2016

Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της κατασκευής της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, με τις γραμμές του Τραμ να έχουν ήδη στρωθεί σε αρκετά σημεία ενώ προχωράει και η κατασκευή στάσεων. Ο δρόμος όπου οι εργασίες βρίσκονται σχετικά πιο πίσω είναι η Βασιλέως Γεωργίου, σε τμήμα της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αρχαιολογική ανασκαφή.

Το στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει η Αττικό Μετρό είναι η ολοκλήρωση των έργων πριν από το επόμενο καλοκαίρι. Αν αυτό είναι ρεαλιστικό ή όχι θα το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Στην οδό Μικράς Ασίας, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου στη γέφυρα Παπανδρέου.
  • Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τροχιοδρόμου από την αναστροφή μέχρι την οδό Βενιζέλου καθώς και ο αστικός σχεδιασμός των στάσεων Λαμπράκη και Ευαγγελιστρίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την οδό Βενιζέλου μέχρι την Βασ. Γεωργίου και οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο υπόλοιπο προσκείμενο πεζοδρόμιο στην προαναφερόμενη περιοχή.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο απέναντι πεζοδρόμιο και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ΟΚΩ (κάθετες διαβάσεις ΔΕΗ), οι εργασίες μετατόπισης αγωγού ομβρίων, στον κόμβο Β. Γεωργίου και Εθν. Αντιστάσεως και οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου (Γεωργίου έως Πραξιτέλους). Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή από την οδό Πραξιτέλους έως την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τροχιοδρόμου από την οδό Ιπποδαμείας προς την Γεωργίου και ο αστικός σχεδιασμός στο προσκείμενο πεζοδρόμιο. Επίσης, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της στάσης Ιπποδαμείας.
  • Στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου και ανακατασκευής της στάσης.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Αττικό Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*