Αυγενάκης: Μετά μουσικής, …η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

To athenstransport.com δημοσιεύει ανακοινώσεις κομμάτων, πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, ομάδων και οργανώσεων σχετικά με τις συγκοινωνίες όταν στέλνονται στη διεύθυνση contact@athenstransport.com

Αθήνα, 20-10-2016

«Μετά μουσικής, …η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στην πρόσληψη μουσικού επιμελητή στον ΟΑΣΑ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Μπορεί η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να επιδεινώνεται, αλλά ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να προσλάβει … μουσικό επιμελητή για να επιμελείται τη μουσική που θα ακούγεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρά το γεγονός ότι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν διαθέτουν ηχοσυστήματα, ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να προσλάβει μουσικό επιμελητή για την επιλογή της μουσικής, …. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι Συνδικαλιστές του Οργανισμού στα ΜΜΕ, η νέα σύμβουλος επί θεμάτων μουσικής, … τυγχάνει να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο σημείο αντιμετωπίζοντας έντονα ταμειακά προβλήματα και έχοντας ανάγκη έκτακτης κρατικής επιχορήγησης προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Ειδικότερα, η ΟΣΥ αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές της στο ΙΚΑ και τις οφειλές της προς τους προμηθευτές (καταβάλλει μόνο έναντι), ενώ με δυσκολία πληρώνονται πλέον οι μισθοί των περίπου 6.000 εργαζομένων της.

 

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί και μεταξύ των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Τα οικονομικά των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση σε σημείο που να διακυβεύεται ακόμη και η ασφαλής κυκλοφορία των μέσων από τη συνεχή απώλεια εσόδων των συγκοινωνιακών εταιρειών. Μάλιστα, αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ακόμη και την αγορά ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των οχημάτων να βρίσκεται ακινητοποιημένο στα αμαξοστάσιο, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις οδηγών, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δρομολογίων.

Η μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 14 εκατ. ευρώ έχει κοστίσει ακριβά στις εταιρείες του ΟΑΣΑ και κινδυνεύει η λειτουργία των συγκοινωνιών. Η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls κόστισαν στον ΟΑΣΑ συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διογκώθηκε το πρόβλημα της μη καταβολής των οφειλών των υπουργείων προς τον Οργανισμό, που υπολογίζονται σε 140 εκ. ευρώ.
Ουσιαστικά, οι αστικές συγκοινωνίες έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους με την απουσία ελέγχων εισιτηρίων, τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και τα συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη να συνθέτουν την εικόνα της παρακμής των μέσων που εξυπηρετούν καθημερινά σχεδόν δύο εκατ. μετακινήσεις. Τα συχνά περιστατικά επιθέσεων κατά ελεγκτών του μετρό, οι βανδαλισμοί λεωφορείων και τρόλεϊ και τα προβλήματα στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό οδηγούν σε πολύωρες αναμονές στις στάσεις των λεωφορείων και αναδεικνύουν την αδράνεια που επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι πωλήσεις των εισιτηρίων πέφτουν συνεχώς, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μείωση των επιβιβάσεων ή σημαντική αύξηση της λαθρεπιβίβασης. Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών έχουν σημειώσει «βουτιά» 40% το α΄ δίμηνο του έτους, η μείωση του συγκοινωνιακού έργου είναι στο 24%, ενώ εκτιμάται ότι 60 εκ. ευρώ χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω εκτεταμένης εισιτηροδιαφυγής και 40 εκ. επιβάτες λιγότεροι χρησιμοποίησαν το μετρό το 2015. Στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Περαιτέρω, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ελεγκτών των ΣΤΑΣΥ σε ιστοσελίδα, που συνοδευόταν από έμμεση προτροπή άσκησης βίας εναντίον τους και η αναγραφή απειλητικών μηνυμάτων έξω από τα σπίτια δύο γυναικών ελεγκτών οδήγησαν σε ατονία τους ελέγχους στα ΜΜΜ λόγω δυσλειτουργιών στο σώμα ελεγκτών, ενώ η κατάργηση των εθελοντών – ελεγκτών, χωρίς αντικατάστασή τους, άφησε τους συγκοινωνιακούς φορείς εκτεθειμένους στην εισιτηριοδιαφυγή.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, αντί σχεδιασμού για την στήριξη αυτών με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κυβέρνηση συνεχίζει να οδηγεί τις αστικές συγκοινωνίες στην καταστροφή. Η μόνη μέριμνα της Κυβέρνησης είναι η τακτοποίηση ημετέρων. Το Υπουργείο οδηγεί τις αστικές συγκοινωνίες στην καταστροφή, αλλά φροντίζει να γίνει με την επιμέλεια του … μουσικού επιμελητή που προσέλαβε!».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Με ποια κριτήρια αποφασίσθηκε η πρόσληψη μουσικού επιμελητή και με ποια κριτήρια επελέγη; Ποια διαγωνιστική διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκε; Ποια η αναγκαιότητα ύπαρξης μουσικού επιμελητή, όταν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν διαθέτουν ηχοσυστήματα;

  1. Προέχει η μουσική επιμέλεια έναντι της αγοράς ανταλλακτικών για τη συντήρηση των οχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών;
  2. Ποιος ο σχεδιασμός για τη στήριξη των αστικών δημόσιων συγκοινωνιών και την κάλυψη των ελλειμμάτων που συσσωρεύτηκαν κατά τα έτη 2015 και 2016; Ποια η οικονομική κατάσταση των εταιρειών, πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα και οι υποχρεώσεις των εταιρειών σε προσωπικό, προμηθευτές, κλπ;».


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*