Άλλη μία προσπάθεια του ΟΑΣΑ στα social media…

Το ότι ο ΟΑΣΑ έχει εξ ανέκαθεν ένα πρόβλημα επικοινωνίας και ενημέρωσης του επιβατικού κοινού είναι γνωστό σε όλους. Ενώ η εκτίναξη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία πρόσφερε σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ένα νέο «κανάλι επικοινωνίας», το οποίο χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ταχύτητα, ο ΟΑΣΑ και οι λοιποί συγκοινωνιακοί φορείς, έμειναν στο παρελθόν ως κλασικές ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η απουσία του ΟΑΣΑ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν άλλωστε και ο λόγος ύπαρξης αυτού του blog που γεννήθηκε μέσα από το twitter και το facebook. Όταν ενημερώναμε άμεσα και έγκυρα χιλιάδες Αθηναίους για τα τεκταινόμενα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι περισσότεροι επιβάτες μάθαιναν για τις απεργίες και τις αλλαγές στα δρομολόγια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Πριν από δύο χρόνια ο ΟΑΣΑ αποφάσισε με καθυστέρηση να εκμεταλλευτεί τη δυναμική των social media έχοντας όμως λάθος προσέγγιση. Αντί να τα χρησιμοποιήσει ως ένα φτηνό και αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας, διάλεξε έναν άλλο δρόμο: αυτό του ακριβού μάρκετινγκ από τους «επαγγελματίες» του είδους. Μία δημόσια υπηρεσία με πολλά προβλήματα (αν και τα οικονομικά ήταν τότε σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα), βρέθηκε να αντιγράφει αντίστοιχες δράσεις ιδιωτικών πολυεθνικών εταιριών.

Έτσι, οργανώθηκε ένας ακριβός (κόστους 19.000 ευρώ) φωτογραφικός διαγωνισμός με έπαθλα κινητά τηλέφωνα, tablet, φωτογραφικές μηχανές, και, φυσικά, κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ. Ο ιδιώτης που «έτρεξε» το διαγωνισμό δημιούργησε και σελίδα στο facebook ειδικά για το σκοπό αυτό, η οποία σήμερα είναι η μοναδική παρουσία του ΟΑΣΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, δημοσιεύονται φωτογραφίες που τράβηξαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό (και οι οποίες λογικά πλέον ανήκουν στον ΟΑΣΑ), και ορισμένες φορές και άλλες πληροφορίες (π.χ. για την εφαρμογή της τηλεματικής). Γενικά όμως το περιεχόμενο της σελίδας είναι ανέμπνευστο, βαρετό και «στον κόσμο του».

Η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΑ ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο διοργανώνοντας και αυτή 3 (!) διαγωνισμούς φωτογραφίας, που συνοδεύονται από παρουσία της εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διοργάνωσή τους έχει ήδη ανατεθεί σε εταιρία που ειδικεύεται στην εταιρική επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της εταιρίας και του ΟΑΣΑ, η εταιρία έχει αναλάβει: (α) υπηρεσίες διοργάνωσης τριών (3) διαγωνισμών φωτογραφίας και βίντεο στο Instagram και Facebook με θεματολογία σχετική με τα μέσα μεταφοράς, (β) την δημιουργία νέας σελίδας του ΟΑΣΑ στο Facebook και (γ) την υποστήριξη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην αξιοποίηση της δυναμικής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επ’ ωφελεία του Οργανισμού και των Συγκοινωνών Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε 3 στάδια:

To πρώτο στάδιο (υποτίθεται τον περασμένο Ιούλιο – Αύγουστο) περιλαμβάνει:

  • Σχεδιασμός, προτάσεις ονοματολογίας, δημιουργία επίσημων σελίδων στα Social Media (Facebook Fan Page – Cover & Profile Picture, About & Page Info, Milestone, Instagram Page – Profile Picture & bio profile)
  • Διαχείριση Facebook & Instagram Page. (Στρατηγική και διαχείριση σελίδων, καθημερινή παρακολούθηση της σελίδας, Updates 3 posts/εβδομάδα στο Facebook με αναρτήσεις που περιλαμβάνουν εταιρικές/προϊοντικές αναφορές (product posts), social posts &  magnetic posts, Προτεινόμενες απαντήσεις σε μηνύματα και Fans της σελίδας (κατόπιν συνεννόησης), Μηνιαία Reports & επόμενα βήματα.
  • Διαφήμιση των σελίδων και του διαγωνισμού στα κοινωνικά δίκτυα
  • Διοργάνωση 1ου κύκλου διαγωνισμού φωτογραφίας και βίντεο (Concept, ανάπτυξη και δημιουργία διαγωνισμού με τίτλο εργασίας που θα επιλεγεί)

Το δεύτερο στάδιο (υποτίθεται αυτό το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) περιλαμβάνει:

  • Διοργάνωση 2ου κύκλου διαγωνισμού φωτογραφίας και βίντεο
  • Διαχείριση Facebook & Instagram Page
  • Διαφήμιση του διαγωνισμού μέσω Facebook & Instagram
  • Mελέτη και δημιουργικός σχεδιασμός «Hub οχήματος» για επερχόμενη δράση (όχημα το οποίο θα «ντυθεί» με τα λογότυπα του ΟΑΣΑ)

Τέλος, το τρίτο στάδιο (υποτίθεται αυτό το Νοέμβριο – Δεκέμβριο) περιλαμβάνει:

  • Ειδική Θεματολογία/Δημιουργία HUB οχήματος ή άλλης ισοδύναμης εκδήλωσης
  • Διοργάνωση 3ου κύκλου διαγωνισμού με θέμα το HUB
  • Διαχείριση Facebook & Instagram Page
  • Προώθηση του event/διαγωνισμού για HUB όχημα μέσα από Facebook & instagram, δημιουργία και ενεργοποίηση δικτύου ambassadors για την προώθηση του event

Το συνολικό κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών για τον ΟΑΣΑ θα είναι 19.000 ευρώ στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται το κόστος δημοσιότητας (παραγωγή αφισών, διάθεση panel κλπ) το οποίο θα επιβαρύνει ξεχωριστά τον ΟΑΣΑ και τους λοιπούς φορείς (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ).

Για άλλη μία φορά λοιπόν, ο ΟΑΣΑ βάζει το επουσιώδες πάνω από το ουσιώδες. Ενώ το επιβατικό κοινό απαιτεί άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στο σύστημα των συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ οργανώνει διαγωνισμούς μέσα από τα social media και άλλες «μοντερνιές» που λίγο θα επηρεάσουν τη γνώμη που έχει η πλειοψηφία των Αθηναίων για τις συγκοινωνίες της πόλης.

Δεν χρειάζονται συμβάσεις αξίας χιλιάδων ευρώ με εταιρίες επικοινωνίας. Χρειάζονται 2-3 υπάλληλοι που να ξέρουν να χρησιμοποιούν το facebook και το twitter, άντε και ένας από αυτούς να έχει γνώσεις γραφιστικής. Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να ανεβάζει άμεσα ό,τι συμβαίνει; (όπως κάνουμε εμείς εδώ και χρόνια…)  Ας ρίξουν μια ματιά στο τι κάνουν αντίστοιχοι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών σε πόλεις τις Ευρώπης και ας το αντιγράψουν και εδώ.

Όπως έχουμε πει ξανά, διάφορες παράλληλες δραστηριότητες, όπως οι διαγωνισμοί αυτοί ή η μουσική μέσα στα λεωφορεία είναι καλοδεχούμενες, αλλά δε μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα τη στιγμή που το βασικό συγκοινωνιακό έργο υστερεί. Το βάρος πρέπει σήμερα να δοθεί στη βελτίωση της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι επιβάτες (αγορά λεωφορείων, προσλήψεις, βελτίωση τηλεματικής και γενικότερα της ενημέρωση των επιβατών κλπ, λανσάρισμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου), και στη συνέχεια σε οτιδήποτε άλλο μη απαραίτητο. Διαφορετικά, οι διαγωνισμοί, οι μουσικές, και οι λοιπές «μοντερνιές» θα αντιμετωπιστούν από όλους ως περιττές σπατάλες.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*