Επιστροφή των τουριστικών δρομολογίων του ΟΑΣΑ προαναγγέλλει ο Σπίρτζης

διώροφα λεωφορεία ΟΑΣΑ

Επαναφορά της δυνατότητας εκτέλεσης και τουριστικών δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ μέσω τροπολογίας προανήγγηλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης. Απατώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Λυκούδη σχετικά με τα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα, ο υπουργός ανέφερε ότι η τροπολογία είναι έτοιμη αλλά δεν μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως καθώς θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα τα οποία χρειάζονται επεξεργασία.

Εφόσον ψηφιστεί μία τέτοια τροπολογία, ο ΟΑΣΑ θα μπορεί να βγάλει και πάλι στους δρόμους τα διώροφα λεωφορεία τα οποία παραμένουν σε ακινησία εδώ και χρόνια. Τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία είχαν αρχικά παραγγελθεί το 2007 έναντι 1.666.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική γραμμή 400, η οποία με εισιτήριο 5 ευρώ έκανε το γύρο της Αθήνας. Eν τω μεταξύ, οι πιέσεις από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες (των επίσης διώροφων και με πολύ πιο ακριβό εισιτήριο) τουριστικών λεωφορείων ανάγκασαν τον τότε υπουργό Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκη από κοινού με τον τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο να υπογράψουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευε την χρήση δημόσιων λεωφορείων ως τουριστικών. Ο ΟΑΣΑ αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό και η γραμμή 400 καταργήθηκε επισήμως λόγω χαμηλής κίνησης.

Στη συνέχεια, η τότε ΕΘΕΛ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τα τέσσερα λεωφορεία για εκτέλεση επιβατικών δρομολογίων (στη γραμμή Ε22 Ακαδημία – Σαρωνίδα) αλλά τελικά τα απέσυρε καθώς θεωρήθηκαν μεγάλα για τους δρόμους της Αθήνας ενώ υπήρξαν και παράπονα για προβλήματα ασφαλείας. Τα επόμενα χρόνια, δύο προσπάθειες για μίσθωση των λεωφορείων σε ιδιώτες απέτυχαν λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων και έτσι τελικά τα λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα μέχρι σήμερα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

Διαβάστε το ιστορικό των διώροφων λεωφορείων: Τα διώροφα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κόστισαν 1,6 εκατομμύρια και τώρα σαπιζουν

Όσον αφορά τα προβλήματα με τα χαλασμένα λεωφορεία, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο αριθμός των λεωφορείων που είναι ακινητοποιημένα λόγω προβλημάτων είναι «περίπου 500», μειωμένος από τα 800 στις αρχές του 2015. Απέδωσε το πρόβλημα στις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν τους διαγωνισμούς για την αγορά ανταλλακτικών, ενώ ανέφερε πως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη ηλικία πολλών λεωφορείων, που καθιστά τη συντήρησή τους ακριβότερη. Για αυτό το λόγο, η ΟΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει οριστικά 250 με 300 λεωφορεία. Την ίδια στιγμή προβλέπεται πως θα αγοραστούν 500 νέα λεωφορεία, και για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Για το θέμα της έλλειψης οδηγών, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως το πρόβλημα προέκυψε καθώς πολλοί οδηγοί οι οποίοι είχαν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, «με παρέμβαση συγκεκριμένων ανθρώπων» τελικά άλλαξαν ειδικότητα και μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να χαθούν 900 θέσεις οδηγών. Εν τω μεταξύ, έχει εγκριθεί η πρόσληψη 800 ατόμων (που θα κοστίσει «μηδέν ευρώ» καθώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που σήμερα πληρώνονται σε υπερωρίες), στην πλειοψηφία τους οδηγοί, τεχνίτες και ελεγκτές εισιτηρίων, σύμφωνα με μία μελέτη εκτίμησης αναγκών ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΣΑ.

Τέλος, ο υπουργός επιτέθηκε προς ορισμένους συνδικαλιστές «που αυτάρεσκα βγαίνουν να κάνουν καταγγελίες, όταν αποτελούν μέρος του προβλήματος, της αθλιότητας που υπάρχει στις αστικές συγκοινωνίες» και οι οποίοι «ήταν –και είναι- ο κεντρικός παλαιοκομματικός μηχανισμός συγκεκριμένων κομμάτων.»

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*