Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Ενημέρωση ώρα 16:30

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό και το σωματείο του Τραμ αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις στάσεις εργασίας τους της επόμενες ημέρες. Αν και υπήρξε συνάντηση μεταξύ των σωματείων και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη κατά την οποία ο υπουργός ανέφερε πως πριν από οποιαδήποτε αλλαγή εντός των εταιριών θα προηγηθεί διαβούλευση, τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εκφράζοντας την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε σχέδια ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών.

Για το πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, δείτε: Τρίτη 15 – Πέμπτη 17 Νοεμβρίου: Επίσκεψη Ομπάμα, επέτειος του Πολυτεχνείου και απεργίες


Να προχωρήσουν σε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια συγχώνευσης υπηρεσιών μεταξύ των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και ζητούν οι εταιρίες να παραμείνουν ανεξάρτητες.

Έχετε λάβει μέρος στην έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας; Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ! 

Οι απεργίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν αποφασίσει για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου και το Δεκέμβριο το σωματείο των ηλεκτροδηγών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (γραμμή 1 Μετρό). Αν δεν ληφθεί απόφαση και αναστολή των απεργιών που ανακοινώθηκαν αποκλειστικά για τη γραμμή του ΗΣΑΠ, οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Τρίτη 15 Νοεμβρίου: Πρώτα δρομολόγια Μετρό από τις 10:00 π.μ. Τα δρομολόγια του Μετρό προς Αεροδρόμιο θα κυκλοφορούν από τις 11:20. Το Τραμ θα κυκλοφορεί από τις 21:00. ΗΣΑΠ κανονικά όλη τη μέρα.
  • ΗΣΑΠ: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας
  • Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, από τις 12:00 έως τις 16:00
  • Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ.
  • Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016: από τις 12:00 έως τις 16:00
  • ΗΣΑΠ: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας
  • Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ.
  • ΗΣΑΠ: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας
  • ΗΣΑΠ: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ.
  • ΗΣΑΠ: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, από τις 12:00 έως τις 16:00
  • ΗΣΑΠ: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας

Το σωματείο των ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ θα κάνει γνωστές τις απεργιακές κινητοποιήσεις για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου με επόμενη ανακοίνωση του σωματείου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΗΣΑΠ έχουν ως αίτημα την επίλυση θεμάτων ασφαλείας σιδηροδρόμου και φαίνεται πως πυροδοτήθηκε από ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ την προηγούμενη Δευτέρα, η οποία κατηγορεί το σωματείο για τη μη αναστολή της απεργίας της Τρίτης αν και είχε προηγηθεί διάλογος μεταξύ της εταιρίας και των εργαζομένων. Στην ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ., το Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτροδηγών της Γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) αναφέρεται ως «ολιγομελές», χαρακτηρισμός που μάλλον θεωρήθηκε ως προσβλητικός.

Τα σωματεία των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ αντιδρούν στα σχέδια ομιλοποίησης των συγκοινωνιών της Αθήνας (συνένωση τμημάτων μεταξύ ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ). Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των σωματείων:

Η μετατροπή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) από ένα συντονιστικό όργανο των Αστικών Συγκοινωνιών σε ένα διευθυντήριο, που θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες, οδηγεί στη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού, αντιπαραγωγικού, γιγαντιαίου Ομίλου. Ταυτόχρονα προκαλεί αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα στη ΣΤΑ.ΣΥ και στην ΟΣΥ, με περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας των μετακινήσεων ενώ αφήνει να φανεί στο… βάθος η εκχώρηση των συγκοινωνιών σε ιδιώτες.

Γι’ αυτό, το λόγο από τη πρώτη συνάντηση με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑ.ΣΥ θέσαμε το θέμα του νόμου 4337/2015, με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν τα σχέδια του προηγούμενου Δ.Σ του ΟΑΣΑ υπό τον κ. Δημητριάδη και αφορούν στην συγχώνευση υπηρεσιών της ΣΤΑ,ΣΥ και της ΟΣΥ υπό τον ΟΑΣΑ.

Ωστόσο, παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, που έχουν εκφραστεί από τα Σωματεία, η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΑ συνεχίζουν να προχωράνε στη δημιουργία ενός Ομίλου- τέρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης δεν ανταποκρίθηκε στο γραπτό αίτημά μας, με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2016, για την πραγματοποίηση συνάντησης, που θα μας επέτρεπε να κάνουμε διάλογο και να τον ενημερώσουμε, αναλυτικά, για τις θέσεις μας.

Είναι σαφές ότι οι επιθυμίες της διοίκησης του ΟΑΣΑ για την εξασφάλιση ρόλου το επόμενο διάστημα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Αυτό που έχει σημασία είναι οι Εταιρίες των Αστικών Συγκοινωνιών να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθούν και να παρέχουν βέλτιστο συγκοινωνιακό έργο.

Η υποβάθμιση των εταιριών και των εργαζομένων μας βρίσκει κάθετα αντιθέτους . Τα προσωπικά σχέδια (κρυφά και φανερά), που υπονομεύουν τις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες θα ακυρωθούν στην πράξη από τους εργαζόμενους.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*