Αττικό Μετρό: Καλά νέα από Θεσσαλονίκη, σε δεύτερη μοίρα η Αθήνα

Σε δεύτερη μοίρα μπήκαν τα έργα επεκτάσεων του Μετρό και του Τραμ στην Αθήνα μέσα στο 2016, με την Αττικό Μετρό να έχει επικεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της εταιρίας, ο «σπάταλος πρύτανης» Γ. Μυλόπουλος έχει ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι τα έργα του Μετρό της συμπρωτεύουσας έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττικό Μετρό απέτυχε να δημοπρατήσει έστω και ένα από τα 3+2 έργα που υποσχόταν μέσα στο 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρίας ένα χρόνο πριν. Προϋπόθεση βεβαίως ήταν η εξεύρεση χρηματοδότησης, αλλά και εκεί η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς.

Τα έργα που η Αττικό Μετρό είχε έτοιμα προς δημοπράτηση μέσα στο 2016 ήταν τα εξής:

  • Την υπογειοποίηση της γραμμής 1 των πρώην ΗΣΑΠ στο τμήμα από Ν. Φάληρο μέχρι Πειραιά, με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στα Καμίνια →ΑΠΟΤΥΧΙΑ
    Πρόκειται για ένα έργο που τα τελευταία χρόνια μπαίνει και βγαίνει από τον πάγο, ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε υπουργού. Κατά την τελευταία χρονιά το έργο έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές μέσα στα μελλοντικά έργα της Αττικό Μετρό, χωρίς ποτέ να έχει προχωρήσει κάτι.
  • Την επέκταση του Τραμ στην περιοχή του Ελληνικού →ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
    Όπως προέκυψε μέσα στην χρονιά, η κατασκευή της επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό είναι πιθανό πως θα αποτελέσει την πρώτη κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς μέσω ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα, αφού συμπεριλήφθηκε στο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda Development. Η ιδιωτική εταιρία έχει πλέον ως υποχρέωση να κατασκευάσει και το έργο του Τραμ στο Ελληνικό. Με τις διαδικασίες όμως να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, συν τα εμπόδια που κατά καιρούς βάζει η κυβέρνηση, μάλλον θα αργήσουμε να δούμε το έργο, καθώς και την υπόλοιπη επένδυση στο Ελληνικό.

Εκτός αυτών, η Αττικό Μετρό δήλωνε έτοιμη να δημοπρατήσει δύο ακόμα έργα μέσα στο 2016. Μεταξύ αυτών:

  • Την προμήθεια 25 νέων οχημάτων του Τραμ της Αθήνας (πρόκειται για επαναδημοπράτηση) →ΑΠΟΤΥΧΙΑ
    Η επαναδημοπράτηση δεν έγινε αν και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο χρειάζονται 25 νέοι συρμοί του Τραμ στην παρούσα φάση.
  • Επιφανειακοί χώροι στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο Μετρό, στους σταθμούς Εθν. Άμυνα, Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας. →ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Εκτός των μελλοντικών έργων, προβληματική είναι και η εξέλιξη των σημερινών έργων επέκτασης Μετρό και Τραμ στον Πειραιά. Τα έργα του Μετρό έχουν πάρει πλέον και επίσημα παράταση ως το 2020, όταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για ολοκλήρωση το 2017. Με τον μετροπόντικα όμως να έχει προς το παρόν «κολλήσει» μεταξύ των σταθμών Νίκαια και Μανιάτικα, και με τις εργασίες εκσκαφής να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα στο σταθμό του Πειραιά, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Καθυστερήσεις και στα έργα του Τραμ στον Πειραιά, με την τελευταία πρόβλεψη να κάνει λόγο για ολοκλήρωση της επέκτασης από τα μέσα ως τα τέλη του 2017. (Ένα χρόνο πριν ο κ. Σπίρτζης θεωρούσε πιθανή την ολοκλήρωση των έργων μέσα στο 2016, κάτι που μάλλον έκανε αρκετούς μηχανικούς να σκίσουν τα πτυχία τους). Τη στιγμή που αρχαιολογικές εργασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη σε τμήματα του έργου, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι μέσα στο 2017 το Τραμ θα κινείται στους δρόμους του Πειραιά.

Όσον αφορά την πιθανότητα δημοπράτησης έργων μέσα στο 2017, προτεραιότητα έχει ασφαλώς το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (όταν και αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση), αλλά και το έργο της επέκτασης του Τραμ από τον Πειραιά ως το  Κερατσίνι. Πρόκειται για τη διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά ως το λιμάνι του Κερατσινίου, με μήκος 3,8 χλμ. και 6 νέες στάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το έργο το περασμένο καλοκαίρι, προβλέποντας μάλιστα πως τα έργα θα ξεκινήσουν το 2018 και θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά.

Φωτο: Αττικό Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*