Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενόψει του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, με την υπογραφή συμφώνου μεταξύ μνημονίου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ελληνικής αστυνομίας αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η σύσκεψη, στην οποία παρόντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου προστασίας του πολίτη, και ανώτατοι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας έγινε με αφορμή τα περιστατικά βανδαλισμών και επιθέσεων των τελευταίων ημερών σε Τρόλεϊ καθώς και σε σταθμούς των ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αποφασίστηκε συγκεκριμένα να ενισχυθεί η παρουσία ένστολων αστυνομικών στους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ, ενώ θα περιπολούν και αστυνομικοί με πολιτικά. Φαίνεται πως παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργού Σπίρτζη, η αστυνομία δεν θα αντικαταστήσει τις εταιρίες σεκιούριτι στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά θα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Εξάλλου, η αστυνομία είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού για την προστασία όλων των σταθμών του Μετρό, αλλά παρόλα αυτά ο υπουργός Σπίρτζης εμφανιζόταν αποφασισμένος να διώξει τις εταιρίες σεκιούριτι, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για το ρόλο τους σε περιστατικά βανδαλισμών στο Μετρό.

Για την προστασία των Λεωφορείων και Τρόλεϊ, αποφασίστηκε η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στην οδό Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ θα εξεταστεί η εγκατάσταση συστημάτων στα λεωφορεία και τρόλεϊ μέσω των οποίων οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνουν την αστυνομία, εάν υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψή τους. (Ένα παρόμοιο σύστημα έχει εγκατασταθεί στα λεωφορεία της Κωνσταντινούπολης). Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ τροχαίας και αστυνομίας για την εποπτεία των λεωφορειολορίδων.

Από τον Φεβρουάριο -πιλοτικά- το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η αδυναμία του ΟΑΣΑ να ακολουθήσει ένα οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Φεβρουαρίου από τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και από τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στους σταθμούς με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, όπως στο Σύνταγμα και την Ομόνοια. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κωμικοτραγικά περιστατικά με επιβάτες να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τους κάρτα για μία διαδρομή, αλλά να χρειάζονται να αγοράσουν χάρτινο εισιτήριο για την επιστροφή. Ή να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εισιτήριο για μία διαδρομή με το λεωφορείο, αλλά να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για μετεπιβίβαση στο μετρό.

Προς το παρόν, η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλα τα μέσα (πλην Προαστιακού όπου το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει αβέβαιο μέλλον) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Απρίλη, αν και προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση του εξοπλισμού (ούτε και η αγορά μέρους του) στους σταθμούς του Μετρό.

Εντύπωση τέλος προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Σπίρτζης επιμένει πως το λανσάρισμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που το ίδιο υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα έκανε λόγο για δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από το φθινόπωρο του 2016, και πλήρη χρήση του από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*