Η σπάταλη Αττικό Μετρό εκμισθώνει δημόσιους χώρους

Σε αγωνιώδη αναζήτηση εσόδων βρίσκεται η σπάταλη και ελλειμματική Αττικό Μετρό. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρία προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για εκμίσθωση και αξιοποίηση υπαίθριων δημόσιων χώρων που βρίσκονται στην περιοχή του Χολαργού.

Πρόκειται για μία υπαίθρια επιφάνεια 157 τ.μ. πάνω στην πλατεία που βρίσκεται έξω από την είσοδο του σταθμού Χολαργός, και μία ακόμα υπαίθρια επιφάνεια 356 τ.μ. επί της λεωφόρου Μεσογείων, που επίσης ανήκει στην Αττικό Μετρό.

Αν και η εκμίσθωση ακινήτων (κυρίως σταθμών πάρκινγκ) αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για την εταιρία, εξαιρουμένης της κρατικής επιχορήγησης, θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις δεδομένου ότι πρόκειται για υπαίθριες εκτάσεις (η μία μάλιστα πάνω σε πλατεία!), και η εμπορική αξιοποίηση γίνεται σε βάρος του δημόσιου χώρου.

Τα οικονομικά της Αττικό Μετρό βρίσκονται στο κόκκινο, με τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2017 να κάνει λόγο για έλλειμμα 101 εκατ. ευρώ παρόλο που η εταιρία θα λάβει έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 250 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εκκρεμούν δάνεια ύψους 2 δις ευρώ που η εταιρία είχε λάβει σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας. Ειδικότερα για το 2017, αναμένεται η αποπληρωμή δανείου ύψους 105 εκατ. ευρώ που η εταιρία είχε λάβει το 1992.

Οι σπατάλες για ενοίκια

Για μία εταιρία πάντως που βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση, προκαλεί εντύπωση το πόσο σπάταλη είναι. Συγκεκριμένα, η Αττικό Μετρό έχει επιλέξει να στεγάζεται σε κτήρια που ανήκουν σε ιδιώτες (με την έδρα της να βρίσκεται σε πολυώροφο -και πανάκριβο- κτήριο γραφείων επί της λεωφόρου Μεσογείων) αντί για κάποιο από τα χιλιάδες διαθέσιμα κτήρια του δημοσίου.

Όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην Διαύγεια, το 2017 η Αττικό Μετρό σπαταλά 55.450 ευρώ μηνιαίως για πληρωμή ενοικίων γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένα σημαντικό μέρος αυτών (9.227 ευρώ μηνιαίως) πηγαίνουν σε μία Ιερά Μονή, ενώ 6.111 ευρώ εισπράττει εταιρία διαχείρισης ακινήτων μεγάλης τράπεζας.

Το ποσό αυτό (665.400 ευρώ το χρόνο) μπορεί να αντιστοιχεί σε μικρό μέρος των εξόδων της Αττικό Μετρό, εντούτοις είναι προκλητικό δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρία.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*