ΟΑΣΑ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εξασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα και την ανώνυμη μετακίνηση

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εξασφαλίζει πλήρως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ανώνυμη μετακίνηση. Αυτό υποστηρίζει δελτίο τύπου του ΟΑΣΑ, που έρχεται ως απάντηση στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις γνωστοποιήσεις του ΟΑΣΑ εγείροντας ζήτημα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΟΑΣΑ, ο οργανισμός τηρεί αυστηρά το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και τις υποδείξεις της ΑΠΔΠΧ και δηλώνει πως τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών θα χρησιμοποιούνται μόνο για ανώνυμη στατιστική επεξεργασία.

 

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ έχει ως εξής:

Ο ΟΑΣΑ ως απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) διαβεβαιώνει ότι μεριμνά πλήρως για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με στόχο πάντα τη δικαιότερη και αναλογικότερη τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των επιβατών, διεξάγεται αποκλειστικά ανώνυμη στατιστική επεξεργασία μόνο του τύπου του κομίστρου.

Ειδικότερα:

Πλήρης διασφάλιση ανωνυμίας μετακινουμένων

Βασική παράμετρος του νέου συστήματος είναι η πλήρης διασφάλιση της ανωνυμίας της μετακίνησης και ο σεβασμός τόσο του δικαιώματος της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης, όσο και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή του συνόλου του επιβατικού κοινού στα δημόσια αστικά μέσα μεταφοράς της Αθήνας.

Στατιστική επεξεργασία μόνο του τύπου κομίστρου για εφαρμογή δικαιότερης τιμολογιακής πολιτικής προς όφελος των επιβατών

Με στόχο μία αναλογικότερη και δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική που θα ωφελήσει τους επιβάτες, ο ΟΑΣΑ έχει καταστήσει δυνατή αποκλειστικά και μόνο την ανώνυμη στατιστική επεξεργασία των μετακινήσεων σύμφωνα με τον τύπο του κομίστρου καθώς δεν είναι δυνατόν να συσχετιστούν με προσωπικά στοιχεία των επιβατών που επιλέγουν την ηλεκτρονική κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις μετακινήσεις τους.

Τεκμηρίωση όλων των τεχνικών μέτρων που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των συμπολιτών μας

Ο ΟΑΣΑ διαθέτει όλη τη σχετική ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ για όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα που θα διασφαλίζουν πλήρως την ιδιωτικότητα των μετακινήσεων των επιβατών.

Ο ΟΑΣΑ διασφαλίζει και προστατεύει πλήρως το δικαίωμα της ανώνυμης μετακίνησης του επιβατικού κοινού

Ο ΟΑΣΑ, τηρώντας αυστηρά το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και τις υποδείξεις της ΑΠΔΠΧ, διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης της μετακίνησης με συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, άρα και ταυτοποίησης, προασπίζοντας πλήρως τόσο την ιδιωτικότητα των χρηστών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όσο και το δικαίωμα του επιβατικού κοινού στην ανώνυμη μετακίνηση λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

 

Τα κυριότερα σημεία της γνωμοδότησης της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -που αντικρούουν την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ- ήταν τα εξής:

  • Ο ΟΑΣΑ θα αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με τις διαδρομές που θα πραγματοποιεί ο κάθε επιβάτης. Οι μετακινήσεις του κάθε επιβάτη παύουν να είναι ανώνυμες  με αποτέλεσμα να θίγεται το δικαίωμα της ανώνυμης μετακίνησης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
  • Η εύρεση των δεδομένων αυτών μπορεί να γίνει με μία απλή συσχέτιση στοιχείων ανάμεσα σε 2 βάσεις δεδομένων, αν και ο ΟΑΣΑ ισχυρίζεται ότι δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο, εκτός αν υπάρχει περίπτωση ανάγκης.
  • Για την έκδοση των καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ Card, ο ΟΑΣΑ θα ζητά και θα αποθηκεύει έναν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ, αριθμό δελτίου ταυτότητας, σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο, fax, email, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία). Σύμφωνα με την Αρχή δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τήρησης κανενός από τα παραπάνω δεδομένα.
  • Δεν εξετάστηκε καμία εναλλακτική της τήρησης προσωπικών δεδομένων, πχ η κρυπτογράφηση δεδομένων έτσι ώστε να μην θίγεται το δικαίωμα στην ανώνυμη μετακίνηση, παρόλο που η Αρχή είχε ζητήσει από τον ΟΑΣΑ να εξετάσει τέτοιες εναλλακτικές και οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΑ ήταν θετικοί σε κάτι τέτοιο.
  • Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας είναι δυνατό να αποκαλυφθεί το ιστορικό μετακινήσεων του κατόχου της, καθώς τα δεδομένα σε αυτήν είναι μη κρυπτογραφημένα. Επομένως θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δεδομένων που αποθηκεύονται στις κάρτες και να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητά τους.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*