Αττικό Μετρό: Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για 25 συρμούς Τραμ

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ προχώρησε σήμερα η Αττικό Μετρό. Πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμό για την απόκτηση συρμών από το 2014, με τους δύο πρώτους διαγωνισμούς να ματαιώνονται χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η προμήθεια των συρμών είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες λειτουργίας τόσο στο υπάρχον δίκτυο όσο και στις προβλεπόμενες επεκτάσεις σε Πειραιά και Ελληνικό.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού θα είναι 64.250.000,00 €, ίσος με το δεύτερο διαγωνισμό, και ως προθεσμία υποβολής προσφορών έχει ορισθεί η 23 Μαρτίου 2017. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πύλης promitheus.gov.gr.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 940 μέρες, το σύνολο δηλαδή των συρμών πρέπει να έχουν παραδοθεί σε δυόμισι περίπου χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Η παράδοσή των συρμών όμως θα γίνει σταδιακά με τον πρώτο να παραδίδεται μέσα σε 610 μέρες (1 χρόνο και 8 μήνες).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι τεχνικές προδιαγραφές των συρμών της «δεύτερης γενιάς» θα είναι παρόμοιες με αυτές των συρμών που κυκλοφορούν σήμερα. Οι συρμοί θα διαθέτουν, σύστημα ψύξης, θέρμανσης και αερισμού, κάμερες για την ασφαλή λειτουργία των θυρών, σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και του αμαξοστασίου με δεδομένα για βλάβες, κατάσταση λειτουργίας κλπ, και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα συστήματα.

Η σημερινή προκήρυξη του διαγωνισμού έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ ο οποίος εγκαταλείφθηκε από την Αττικό Μετρό καθώς η συμμετοχή εταιριών δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ είχε διεξαχθεί το 2014 με 6 εταιρείες να καταθέτουν προσφορές. Σημαδεύτηκε όμως από τις αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη από τους διαγωνιζόμενους που αντιδρούσαν με το αποτέλεσμα. Επίσης, η ματαίωση των σχεδίων για την επέκταση του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, απαιτούσε την αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων συρμών Τραμ.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*