Μετά την ιδιωτικοποίηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στρέφεται κατά των γκράφιτι

Εδώ και πολλά χρόνια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι με τη δημόσια περιουσία να βρίσκεται στο έλεος διάφορων «καλλιτεχνών» και λοιπών βανδάλων και τους υπαλλήλους σεκιούριτι να κάνουν τα στραβά μάτια. Από τη στιγμή όμως που έπεσαν οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση (αν και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη) φαίνεται πως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει.

Την περασμένη Κυριακή, ύστερα από καταγγελία υπαλλήλων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 8 ατόμων οι οποίοι πιάστηκαν επ αυτοφώρω να ζωγραφίζουν πάνω σε συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο μηχανοστάσιο του Ρέντη. Η σπείρα των βανδάλων είχε μάλιστα πολυεθνική προέλευση, αφού οι τρεις από αυτούς ήταν υπήκοοι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το huffingtonpost.gr:

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην οδό Γούναρη, όπου οχτώ άνδρες εμφανίστηκαν με σακίδια πλάτης και σπρέι στα χέρια με πρόθεση –σύμφωνα με καταγγελία- να ζωγραφίσουν σε σταθμευμένα βαγόνια.

Εκεί έγιναν αντιληπτοί από υπευθύνους της εταιρίας, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στο σημείο έφτασαν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι συνέλαβαν τρεις Αμερικανούς (ηλικίας 35, 35 και 39 ετών) και πέντε ανήλικους Έλληνες (ηλικίας από 14 έως 15 ετών).

Οι συλληφθέντες «καλλιτέχνες του δρόμου» κατηγορούνται για απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς κατά συναυτουργία και απείθεια. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πειραιά, ο οποίος έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι και να υποβληθεί η δικογραφία.

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, πέντε άτομα που φορούσαν κουκούλες μπήκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», όπου με σπρέι έκαναν γκράφιτι σε σταθμευμένο συρμό. Κάτι αντίστοιχο έγινε και το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας στον σταθμό ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, όπου τέσσερα άτομα μπήκαν στο αμαξοστάσιο και έκαναν γκράφιτι σε σταθμευμένο βαγόνι. Εκεί προφανώς και δεν είχαμε συλλήψεις (δημόσιο γαρ).

Όπως έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν, το πρόβλημα των βανδαλισμών με γκράφιτι παραμένει μεγάλο στη γραμμή του ΗΣΑΠ (μάλιστα διάφοροι βάνδαλοι βγάζουν και λεφτά μέσω των γκράφιτι αυτών). Παρόλο που οι συρμοί καθαρίζονται ανά διαστήματα, μέσα σε λίγες μέρες βρίσκονται και πάλι καλυμμένοι με «καλλιτεχνικές» δημιουργίες λόγω της ελλιπούς φύλαξης.

Θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η ΣΤΑΣΥ μέχρι οι υπεύθυνοι να αποφασίσουν να προστατέψουν την (προς το παρόν δημόσια) περιουσία όπως φαίνεται να συμβαίνει τώρα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; 

Φωτο: astyries.worspress.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*