Άγνωστο μέλλον για το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ

Με το σταθμό της Ανθούπολης που παραμένει κλειστός και σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνεται το κύριο μέρος των εργασιών για την εγκατάσταση πυλών εισόδου και εξόδου στους σταθμούς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Το κλείσιμο σταθμών κάθε Σαββατοκύριακο ή και μέσα στη βδομάδα ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και ολοκληρώνεται δυόμισι μήνες αργότερα. Ο μοναδικός σταθμός που μάλλον δεν θα χρειαστεί να κλείσει είναι ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου όπου οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με εναλλάξ κλείσιμο των δύο εισόδων του.

Τα έργα στους σταθμούς του Μετρό θα συνεχιστούν με την εγκατάσταση πρόσθετων συστημάτων και δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί (επιτρέποντας την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου) πριν από το Πάσχα.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι όμως το μικρότερο πρόβλημα που έχει στα χέρια του ο ΟΑΣΑ. Το μεγάλο αγκάθι που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των επιβατών.

Ίσως λόγω λάθος εκτίμησης των στελεχών του ΟΑΣΑ, ο οργανισμός δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο ήταν νωρίς, και έτσι, μετά την αρνητική γνωμοδότηση της αρχής στα τέλη του Ιανουαρίου, το μέλλον του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραμένει άγνωστο.

Ευθύνες έχει σίγουρα και η ίδια η αρχή που κινείται ανέκαθεν με ρυθμούς χελώνας χωρίς καμία αντίδραση από την Βουλή των Ελλήνων που έχει αναλάβει την εποπτεία της. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ανεξάρτητη αρχή έχει ταλαιπωρήσει της συγκοινωνίες. Το Νοέμβριο του 2013, η αρχή απέρριψε με απόφασή της αίτημα της ΣΤΑΣΥ για εγκατάσταση συστήματος βιντεοσκόπησης στο εσωτερικό και εξωτερικό των συρμών των γραμμών του Μετρό της Αθήνας. Συγκεκριμένα, απέρριψε την λειτουργία καμερών στο εσωτερικό των βαγονιών των νέων συρμών του Μετρό επιτρέποντας μόνο της εγκατάστασή τους στο εξωτερικό των συρμών (οι συρμοί 3ης γενιάς του Μετρό ήταν ήδη εφοδιασμένοι με κάμερες αλλά η ανεξάρτητη αρχή δεν επέτρεψε την λειτουργία τους). Τελικά, μετά την προσκόμιση νέας μελέτης από την ΣΤΑΣΥ για την λειτουργία των καμερών, η ανεξάρτητη αρχή αναίρεσε την απόφασή της και έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2015.

Αν και οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν, το γεγονός ότι η ΣΤΑΣΥ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα χρειάστηκαν 2 χρόνια για να λύσουν το ζήτημα με τις κάμερες στο Μετρό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξέλιξη που μπορεί να έχει το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αν δεν γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον Προαστιακό της Αθήνας. Αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μεταφερθεί σε αρκετούς σταθμούς εκδοτικά μηχανήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και για μετακινήσεις στον Προαστιακό ή αν οι επιβάτες του Προαστιακού θα χρειάζονται πλέον διαφορετικά εισιτήρια ή κάρτες για να μετεπιβιβαστούν από τον Προαστιακό στα μέσα το ΟΑΣΑ.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΑΣΑ χάνει για μία ακόμα φορά βαθμούς στο κομμάτι τις επικοινωνίας, έχοντας αφήσει το επιβατικό κοινό στο σκοτάδι. Από τη μία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των επιβατών (χωρίς να δώσει όμως και στοιχεία που να το υποστηρίζουν) και από την άλλη δεν ενημερώνει καθόλου για την εξέλιξη του έργου.

Ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Μαρτίου, στο ειδικό site του ΟΑΣΑ για την έκδοση των νέων ATH.ENA Card που αναμένεται να αντικαταστήσουν τις σημερινές κάρτες αναφέρεται πως ως τα τέλη του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η έκδοση εισιτηρίων από όλα τα εκδοτικά μηχανήματα, ενώ θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την έκδοση των ATH.ENA Card.  Πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει ένα edit στη σελίδα ώστε να δίνει σωστές πληροφορίες;

Έχοντας αβέβαιο μέλλον, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αν και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, δείχνει ήδη σημάδια απαξίωσης. Σε αυτό δεν βοηθούν και τα περιστατικά βανδαλισμού που παρατηρούνται σε εβδομαδιαία βάση, στα πλαίσια της «μάχης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου», όπως την έχουμε ονομάσει. Παρά τις διάφορες ανά καιρούς ανακοινώσεις, τόσο οι συγκοινωνιακοί φορείς όσο και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποδειχθεί ανίκανοι στο να προστατέψουν την δημόσια περιουσία, το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες.

Σε αυτό το σημείο φοβόμαστε πως αν δεν υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις, το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ κινδυνεύει σοβαρά να εκτροχιαστεί.

Δείτε επίσης:

 

Φωτο: newsbomb.gr

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*