Στα Μανιάτικα έφτασε σήμερα ο Μετροπόντικας

Ημέρα-σταθμός η Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 για το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, καθώς το μηχάνημα κατασκευής σηράγγων (TBM) έφτασε στο σταθμό Μανιάτικα.

Η άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό Μανιάτικα, που είναι ο πρώτος κατά σειρά από τους τρεις σταθμούς Μετρό που κατασκευάζονται στο Δήμο του Πειραιά, έρχεται ένα ακριβώς χρόνο μετά την αναχώρηση του από το σταθμό της Νίκαιας, που βρίσκεται σε απόσταση 842 μέτρων. Τότε, υπολογιζόταν πως η άφιξη στα Μανιάτικα θα συνέβαινε μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι.  Οι αργοί ρυθμοί στην πορεία της εκσκαφής οφείλονται κυρίως σε προβλήματα λόγω του υπεδάφους της περιοχής. Η Αττικό Μετρό μάλιστα επιστράτευσε εμπειρογνώμονα μηχανικό με έδρα στις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Έπειτα από μία απαραίτητη περίοδο «ανάπαυσης» κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συντήρηση στο TBM, αναμένεται η συνέχιση της εκσκαφής, με επόμενο σταθμό αυτόν στο λιμάνι του Πειραιά. Δεδομένου όμως του ότι οι εργασίες στο σταθμό του Πειραιά, που αποτελεί τον δυσκολότερο κατασκευαστικά και βαθύτερο σταθμό της επέκτασης, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η άφιξη του μετροπόντικα εκεί δεν αναμένεται μέσα στο 2017.

Η Αττικό μετρό πλέον και επίσημα κάνει λόγο για τμηματική παράδοση της επέκτασης προς τον Πειραιά, με τους πρώτους τρεις σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) να λειτουργούν το πρώτο τρίμηνο του 2019 (εφόσον ο μετροπόντικας ολοκληρώσει το έργο του μήνες νωρίτερα). Οι υπόλοιποι τρεις σταθμοί της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Δηλώσεις:
Χρ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Σήμερα καλωσορίζουμε τον μετροπόντικα στα Μανιάτικα στον Πειραιά και του ευχόμαστε καλό ταξίδι για το κεντρικό σταθμό του Πειραιά. Το έργο παρά το γεγονός ότι είχε πάρα πολλές παθογένειες έχει προχωρήσει πάρα πολύ και είναι ολοκληρωμένο το 67% της σήραγγας και το 50% του συνολικού έργου. Η Πολιτεία ζητά συγνώμη από τους πολίτες του Πειραιά για την όχληση που υπάρχει για τα έργα του τραμ αλλά και του Μετρό.»

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι η Αττικό Μετρό κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε τρεις μεγάλες πόλεις Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκη να ολοκληρώσει τα έργα που θα δώσουν πνοή σε αυτές τις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά θα συμβάλλουν και στην έξοδο από την ύφεση και στο μεγάλο στόχο της οικονομικής ανάπτυξης.

Τόνισε ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα δημοπρατηθεί η γραμμή 4 καθώς έχει γίνει η προετοιμασία και οι σχετικές μελέτες για ένα τεράστιο έργο που για πολλά χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά τώρα ξεκινά. Αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το έργο μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής έχει ξεκινήσει και τρέχει με γοργούς ρυθμούς και στο τέλος του μήνα θα υπάρξει και εκεί το ξετρύπημα και η ολοκλήρωση της διάνοιξης και της δεύτερης δίδυμης σήραγγας της βασικής γραμμής.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα καλή για τον Πειραιά, ενώ αναφερόμενος στο έργο είπε ότι θα αλλάξει ο χάρτης όλης της ευρύτερης περιοχής προσθέτοντας πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη της πόλης. Υπάρχει μια ταλαιπωρία για τους κατοίκους αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή καθώς με την ολοκλήρωση του έργου ο Πειραιάς αλλάζει και πλέον γίνεται ένας κορυφαίος συγκοινωνιακός κόμβος από τους κορυφαίους στην Ευρώπη που θα έχει λιμάνι μετρό τραμ και σιδηρόδρομο, επεσήμανε.

Ο διευθυντής του έργου της Αττικό Μετρό Μανώλης Ουρανός τόνισε ότι μετά τη σημερινή άφιξη του μετροπόντικα στα μανιάτικα το μηχάνημα της διάνοιξης θα συντηρηθεί και θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες την πορεία του προς το κέντρο του Πειραιά, όπου και με την ολοκλήρωσης της εκσκαφής, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 70% θα αποσυναρμολογηθεί. Οι τρεις σταθμοί που είναι σε προχωρημένο στάδιο και γίνονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα είναι της Αγ.Βαρβάρας του Κορυδαλλού και της Νίκαιας σημείωσε και υπογράμμισε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί της γραμμής 3 είναι στα σκυροδέματα ενώ το σκάψιμο της σήραγγας για τον Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, δηλώσεις: tovima.gr

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*