Ως την Παλαιά Φώκαια φτάνουν πλέον τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ

Την επέκταση της γραμμής 123 Σαρωνίδα – Ανάβυσσος ως την Παλαιά Φώκαια αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΑΣΑ. Η γραμμή πλέον ονομάζεται 123 Σαρωνίδα – Ανάβυσσος – Παλαιά Φώκαια.

Πέρα από την μικρή επέκταση στην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας (εξάλλου και η προηγούμενη χάραξη της γραμμής έφτανε στα όρια της Παλαιάς Φώκαιας), προστέθηκαν επίσης 5 στάσεις και μία μικρή επέκταση της διαδρομής εντός της Αναβύσσου.

Η γραμμή 123 είχε δημιουργεί τον προηγούμενο Οκτώβριο και ήταν αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Αναβύσσου αλλά και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου. Αν και είχε λειτουργήσει αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ανέφεραν ότι υπήρχαν δρομολόγια στα οποία δεν επιβιβάζονταν κανένας επιβάτης, η πρόσφατη επέκταση της διαδρομής μάλλον δείχνει ότι η γραμμή θα παραμείνει σε λειτουργία, έστω και με τα πολύ αραιά δρομολόγια που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με το νόμο, η περιοχή ευθύνης ΟΑΣΑ προς το νότο φτάνει ως την (πρώην) κοινότητα Σαρωνίδος, όπου και το τέρμα της γραμμής 122. Με τη δημιουργία του δήμου Σαρωνικού, η κοινότητα Σαρωνίδος συνενώθηκε με τις κοινότητες Αναβύσσου, Κουβαρά και Παλαιάς Φώκαιας οι οποίες όμως βρίσκονται εκτός της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΑ.

Εφόσον λοιπόν φαίνεται πως ο ΟΑΣΑ επεκτείνει δρομολόγια και εκτός της περιοχής ευθύνης του θα ήταν χρήσιμο να δούμε νέες διαδρομές και προς άλλες περιοχές π.χ. της ανατολικής Αττικής όπου αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν τεράστια οικιστική ανάπτυξη δεν φτάνει ακόμα η αστική συγκοινωνία. Βέβαια με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε οχήματα και προσωπικό, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις.

5 Comments

  1. Πολύ θετική η εξέλιξη αυτή και συγχαρητήρια στο υπουργαείο και τον ΟΑΣΑ που επιτέλους ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φώκαιας και των σπουδαστών του ΙΕΚ της περιοχής, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει η αστική συγκοινωνία να καλύψει και άλλες περιοχές που έχουν τεράστια αστική οικιστική ανάπτυξη αλλα δεν εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΑ, περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, η πόλη και το λιμάνι της Ραφήνας, το Αυλάκι. Επιπλέον θα πρέπει να επεκταθεί και η αστική ζώνη του προαστιακου σιδηροδρόμου μέχρι και τον Άγιο Στέφανο όπως ισχυεί και για τα λεοφορεία των οδικών συγκοινωνίων (ΟΣΥ Α.Ε.).

  2. Για την ανατολική Αττική είναι πιο πολύπλοκο το θέμα, καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τα ΚΤΕΛ. Δύσκολα θα πάνε π.χ. αστικές συγκοινωνίες στο Μαρκόπουλο ή το Πόρτο-Ράφτη (και ακόμη πιο πέρα).

    Όσο για το δρομολόγιο της Παλαιάς Φώκαιας, αναρωτιέμαι για τη συχνότητα δρομολογίων και την τήρησή τους, έχοντας κακές εμπειρίες από παρόμοιες (άγονες) γραμμές (βλέπε 120, 330 κλπ.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*