Ο Προαστιακός της Αθήνας σε παρακμή, αναμένοντας την ιδιωτικοποίηση

  • Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Προαστιακός της Αθήνας την γνωρίζουν καλά όσοι είναι αναγκασμένοι να τον χρησιμοποιούν καθημερινά. Την γνωρίζουν και όσοι τα τελευταία χρόνια διαβάζουν τα επαναλαμβανόμενα άρθρα μας για την παρακμή αυτού του μέσου. Η διαπίστωσή μας είναι πως τελικά οι μόνοι που νοιάζονται για τον Προαστιακό της Αθήνας, είναι οι επιβάτες του.
  • Με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βρίσκεται προ των πυλών εδώ και μήνες, ο Προαστιακός σίγουρα δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του. Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως οι καθυστερήσεις δρομολογίων είναι πλέον συχνότερες ενώ «τρώγονται» και δρομολόγια για άγνωστους λόγους. Η ενημέρωση των επιβατών έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη εδώ και πολλά χρόνια.
  • Το εξοργιστικό περιστατικό με επιβάτη – ΑΜΕΑ στο σταθμό ΣΚΑ τον περασμένο Φεβρουάριο εννοείται πως δεν ευαισθητοποίησε κανέναν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έσπευσε να επιδιορθώσει τις εγκαταστάσεις του σταθμού ούτε καν για τα μάτια του κόσμου. Πλήρης αδιαφορία για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια και λοιπά εμποδιζόμενα άτομα.
  • Εν τω μεταξύ οι σταθμοί συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια εικόνα βρωμιάς και εγκατάλειψης αν και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. Οι κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ εξακολουθούν να παραμένουν εκτός λειτουργίας για βδομάδες κάθε φορά που χαλάνε, ενώ κανείς δεν επιδιορθώνει χαλασμένα φώτα και πίνακες δρομολογίων.  Στο σταθμό της Νερατζιώτισσας οι επιβάτες πρέπει να κάνουν σλάλομ για να βγουν από το σταθμό εξαιτίας των χαλασμένων ρολών εισόδου και των κυλιόμενων.
  • Η δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών απευθείας από το σταθμό Λαρίσης που υποσχόταν ο υπουργός Χ. Σπίρτζης αγνοείται. Η ηλεκτροκίνηση έφτασε μεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο αλλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει δρομολόγια.
  • Αγνοείται επίσης η τύχη του νέου σταθμού του Προαστιακού στο Ζεφύρι τον οποίο η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίαζε ως «σχεδόν έτοιμο» τον Ιανουάριο του 2016 (το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοσή του τον Ιούνιο του 2016). Οι επιβάτες έχουν έτσι κι αλλιώς συνηθίσει να περιμένουν χρόνια για να δοθούν στην κυκλοφορία «σχεδόν έτοιμοι» σταθμοί. Βλέπε ΣΚΑ, Μεταμόρφωση, Ταύρος κλπ.
  • Ουδεμία πληροφορία υπάρχει επίσης για το τι θα συμβεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον Προαστιακό (όχι ότι υπάρχουν ασφαλή χρονοδιαγράμματα και πληροφορίες για τα υπόλοιπα μέσα του ΟΑΣΑ). Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, αν δεν βρεθεί λύση, οι επιβάτες του Προαστιακού θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετικό εισιτήριο για το μέσο, και διαφορετικό για να επιβιβαστούν σε άλλα μέσα του ΟΑΣΑ (λεωφορεία, μετρό κλπ.)
  • Aλήθεια, η ΔΕΗ πληρώνει ακόμα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ή παίρνει μήπως κάποια έκπτωση στο ρεύμα) για τη διαφήμισή της πάνω στους συρμούς του Προαστιακού, ή η διαφήμιση συνεχίζεται ακόμα από κεκτημένη ταχύτητα;
  • Η δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμφανίζει εικόνα διάλυσης λίγο πριν ιδιωτικοποίηση. Δεν διαφέρει δηλαδή πολύ σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε και τα προηγούμενα χρόνια. Πότε θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση; Φαίνεται πως έχουμε μέλλον ακόμα, αλλά πιθανότατα «ραντεβού το Σεπτέμβρη».
  • Πριν λίγες μέρες, στελέχη της Ferrovie ήρθαν στην Ελλάδα για μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα καταθλιπτικά γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετείχαν από την πλευρά της Ιταλίας δύο διευθύντριες, η μία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, και από την πλευρά της Ελλάδας ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και επικεφαλής διευθύνσεων της εταιρείας.
  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτελούσε και χρέη διερμηνέα καθώς οι περισσότεροι διευθυντές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν γνώριζαν αγγλικά. Καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή που δεν έχουν καν γνώσεις που απαιτούνται από έναν απόφοιτο λυκείου! Η συνάντηση προφανώς και θα ήταν διαφωτιστική για τις Ιταλίδες διευθύντριες.
  • Η αλήθεια πάντως είναι πως οι Ιταλοί εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι μέλλον γενέσθαι παρά τα όσα κατά καιρούς γράφονται (προσοχή και στο ράδιο αρβύλα). Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι πλέον «χειρότερα δεν γίνεται», οπότε μπορεί να είμαστε και τυχεροί.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*