Σταθμός ΚΤΕΛ Ελαιώνα: Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις της Αττικό Μετρό, ουδέν νεότερο από τα ΚΤΕΛ

Προχωρούν κανονικά οι απαλλοτριώσεις της Αττικό Μετρό στην περιοχή του σταθμού Μετρό Ελαιώνας, μετά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών για τον καθορισμό της τιμής των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα σε οικόπεδα που βρίσκονται μεταξύ του σταθμού Μετρό και στο αμαξοστάσιο Ελαιώνας του Μετρό. Πάνω από το αμαξοστάσιο αναμένεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ και η απαλλοτρίωση των ακινήτων αυτών είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης και να ενωθεί ο χώρος του μελλοντικού σταθμού ΚΤΕΛ με το σταθμό του Μετρό.

Συγκεκριμένα θα απαλλοτριωθούν πέντε ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης 17.160 περίπου τετραγωνικών μέτρων, με συνολική επιβάρυνση ύψους 8.246.856 ευρώ για την Αττικό Μετρό. Μεταξύ των ιδιοκτητών των εκτάσεων βρίσκεται και ο δήμος Αθηναίων ο οποίος θα λάβει 1.246.704 ευρώ για απαλλοτρίωση έκτασης 4.034 τετραγωνικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ουδέν νεώτερο για το έργο της κατασκευής του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από πέρυσι, ο σταθμός αναμένεται να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται και από το πακέτο Γιούνκερ. Από τότε όμως εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση του ιδιώτη που θα εισέλθει στο εγχείρημα.

Ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ, είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί σε χώρο της Αττικό Μέτρο, πάνω από το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Πέρα από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, οθόνες για την άφιξη και αναχώρηση των λεωφορείων και χώρους αναμονής. Καθημερινά αναμένεται να εξυπηρετεί 40.000 επιβάτες για τους οποίους θα διατίθενται θέσεις στάθμευσης καθώς και άμεση πρόσβαση στο δίκτυο του Μετρό.

Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, ο σταθμός του Ελαιώνα θα αντικαταστήσει τους σταθμούς του Κηφισού και της Λιοσίων. Επίσης εκεί θα μεταφερθεί η αφετηρία των λεωφορείων της δυτικής Αττικής του ΚΤΕΛ Αττικής που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Θησείο, και κατά πάσα πιθανότητα (αν δεν υπάρξουν ισχυρές αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ) και η αφετηρία των διεθνών δρομολογίων τουριστικών γραφείων που σήμερα βρίσκονται στο Μεταξουργείο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*