Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρελάθηκε! Με lockout παίρνει εκδίκηση από επιβάτες και συνδικαλιστές

Cuddly Little Owl/flickr.com

Ενημέρωση ώρα 12:00:

Η ΠΕΠΕ έκανε τελικά την κίνησε ματ αναστέλλοντας τις στάσεις εργασίας της Τρίτης και της Τετάρτης, σπάζοντας έτσι το lockout που επιχήρησε να επιβάλλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τις δύο αυτές μέρες τα τρένα θα κινούνται κανονικά ενώ παραμένει σε ισχύ η 24ωρη απεργία την Πέμπτη 1 Ιουνίου.


Αρχικό άρθρο:

Ενώ ο ελληνικός σιδηρόδρομος διανύει δύσκολες μέρες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να προσφύγει σε ανταπεργία (υπό τον μανδύα της «διευκόλυνσης των επιβατών») αυτή τη βδομάδα, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις των επιβατών που έχουν την ατυχία να χρησιμοποιούν καθημερινά τον Προαστιακό και τα τρένα της εταιρίας. Πρόκειται για ακόμη μία αμφιλεγόμενη κίνηση της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησής της στους ιταλικούς σιδηρόδρομους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης αποφάσισε να εξαγγείλει στάσεις εργασίας από αύριο Τρίτη 30 Μαΐου και αύριο Τετάρτη 31 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθούσε 24ωρη απεργία. Όσον αφορά τα επιβατικά δρομολόγια, οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιούταν την Τρίτη και την Τετάρτη κατά τις ώρες 10:00 – 14:00 και 20:00 – 00:00. Οι στάσεις εργασίας τις δύο αυτές μέρες θα προκαλούσαν σίγουρα ταλαιπωρία σε κάποιους επιβάτες αλλά θα επέτρεπαν την κίνηση των πρωινών και των απογευματινών δρομολογίων που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι εργαζόμενοι.

Με ανακοίνωσή της όμως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να αναστείλει όλα ανεξαιρέτως τα δρομολόγιά της τις τρεις αυτές μέρες, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη εργοδοτική ανταπεργία (lockout), επισήμως παράνομη πρακτική στην Ελλάδα. (Πληροφοριακά, το lockout επιτρέπεται στην Ιταλία).

Πώς δικαιολογεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την αναστολή όλων των δρομολογίων; Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αυτό γίνεται «προκειμένου να τους προφυλάξει από την ταλαιπωρία, αναστάτωση και σύγχιση (sic) που θα επιφέρουν οι κινητοποιήσεις αυτές». Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία κρύβεται πίσω από φθηνές δικαιολογίες. Με λίγα λόγια η εταιρεία λέει ότι επειδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με το επιβατικό κοινό και να ανακοινώσει ποια ακριβώς δρομολόγια θα ανασταλούν (κάτι που μάλλον είναι αλήθεια), αποφασίζει να αναστείλει όλα τα δρομολόγια!

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλείνει με έναν περίεργο τρόπο αφού η εταιρεία λέει τα εξής:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει, προς το επιβατικό κοινό και τους πελάτες της, τη λύπη της για την απόφασή της αυτή, στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά συνθήκες για τους συμπολίτες μας, με δεδομένο ότι το τρένο εξακολουθεί να είναι το πιο φθηνό και το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Αφενός η επίκληση των δύσκολων οικονομικά συνθηκών είναι άστοχη τη στιγμή που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγκάζει τους επιβάτες να ξοδέψουν χρήματα για να βρουν άλλο τρόπο να μετακινηθούν, και αφετέρου η αναφορά του τρένου ως το πιο φθηνό (δεν ισχύει) και ασφαλές μεταφορικό μέσο είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική όταν μόνο λίγες μέρες έχουν περάσει από το πολύνεκρο δυστύχημα στο Άδενδρο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στην υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δείτε επίσης:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*